Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СІКОРСЬКИЙ Ігор Іванович

Український інженер-авіаконструктор і підприємець

Народився 25 травня 1889 р. в Києві. Закінчив кадетський корпус у Петербурзі, потім навчався в технічній школі в Парижі та Київському політехнічному технікумі. Один із організаторів студентського гуртка повітроплавання при інституті. За його ініціативи створено виробничу базу (майстерню в двох ангарах).

Перші дві спроби (1909—1910) збудувати гелікоптер були невдалими. Разом із товаришами — студентами політехнічного інституту — Ф. Билинкіним та В. Йорданом створив літаки БІС-1 та БІС-2. Літак БІС-2 був першим російським літаком, який піднявся в повітря (1910). У листопаді 1910 р. Сікорський здійснює перші польоти на літаку С-3. Один із польотів тривав 1,5 хв. Висота польоту була доведена до ЗО метрів.

У квітні 1922 р. І, Сікорський створив літак С-5 з двигуном »Аргус», у серпні на цьому літаку склав іспит на звання пілота та встановив чотири всеросійські рекорди (висота польоту — 500 м, віддаленість — 85 км, тривалість польоту — 52 хв., швидкість відносно землі — 125 км/год).

У серпні 1911 р. було збудовано літак С-6, у березні 1912 р. почалися випробування літака С-6А. Його швидкість коливалася від 111 до 120 км/год при навантаженні 450 кг. На цьому літаку І. Сікорський здійснив рекордний політ зі швидкістю 106 км/год з чотирма пасажирами на борту. На виставці повітроплавання у Москві І. Сікорського за цей проект було нагороджено Великою золотою медаллю Міністерства торгівлі та промисловості, а на II Московській виставці — ще й почесною нагородою імператорського Російського технічного товариства.

І. Сікорський погоджується на пропозицію керівництва Російсько-Балтійського вагонного заводу (РБВЗ) і обіймає посаду головного конструктора авіаційного відділу. У 1912 р. завод було переведено до Петербурга. Щороку за рахунок заводських коштів І. Сікорський мав будувати один дослідний літак.

У липні 1912 р. новий літак С-6Б на військовому конкурсі аеропланів посів перше місце, показавши швидкість 113 км/год з навантаженням 327 кг. І. Сікорський став конструктором перших у світі важких літаків. Перший політ відбувся 23 липня.

Конструкторові літака тоді не виповнилося ще й 24 років. Літак було названо »Русский витязь». Слідом за »Русским витязем» був виготовлений »Илья Муромець». Ця назва стала складовою для іншого класу важких літаків, збудованих на заводі протягом 1914—1918 рр. Нова машина С-22 піднялася в небо 11 грудня 1913 р.

1915 р. було збудовано ще три літаки, які дістали назву »Корабель Київський». З ініціативи пілотів та конструкторів було створено 200 винищувачів супроводу С-20.

Різкий поворот у долі І. Сікорського стався 1918 р., після закінчення його контракту з РБВЗ. Фабрично-заводський комітет дозволив конструктору емігрувати. Спочатку він жив у Франції, потім — у США, де в 1923 р. було створено російську авіаційну компанію »Сікорський аероінженерінг корпорейшн», що працювала на фірмі російського емігранта. Від краху фірму врятував С. Рахманінов, який вніс 5 тис. доларів. Так було створено великий двомоторний літак, визнаний у США. Потім з’явилося ще сім моделей: важкі, легкі, середні літаки для польоту з пасажирами, з поштою та різними вантажами.

І. Сікорський одним із перших усвідомив можливості літаків-амфібій та літаючих човнів. На початку 30-х років його компанія випустила серію літаючих човнів та амфібій, зокрема знаменитий »повітряний кліпер» Б-42. Компанія І. Сікорського, яка на той час входила до складу великого концерну »Юнайтед технолоджіс», однією з перших у світі розробила та налагодила серійне виробництво гелікоптерів різного призначення. Конструюванням гелікоптерів І. Сікорський займався до кінця життя.

Помер 26 жовтня 1972 р. Похований у м. Істон, штат Коннектикут, США.

СІРОПОЛКО Степан
СІЧИНСЬКИЙ (Сіцінський) Юхим (Евтим) Йосипович
СКОВОРОДА Григорій Савович
СЛАБЧЕНКО Михайло Єлисейович
СЛАВІН Лазар Мойсейович
СОКОЛЯНСЬКИЙ Іван Опанасович
СОЛОВЕЙ Дмитро Федорович
СПЕРАНСЬКИЙ Михайло Нестерович
СРЕБНИЦЬКИЙ Іван Панасович
СТОРОЖУК Олександр Олексійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru