Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СТРОНІН Олександр Іванович

Український історик-соціолог, громадський діяч

Народився 4 березня 1826 (1827) р. в слободі Ракитина (нині селище Ракитне Бєлгородської області) в родині кріпака князів Юсупових. У 1848 р. закінчив історико-філологічний факультет Київського університету.

Працював викладачем гімназії в Полтаві, Кам’янці-Подільському, Новгороді-Сіверському, Ніжині. Був учителем М. Драгоманова. Брав участь у створенні Полтавської жіночої гімназії, організації недільних шкіл. Був членом полтавської Громади.

У 1862 р. О. Строніна було заарештовано за »поширення малоросійської пропаганди». Після ув’язнення у Петропавловській фортеці його заслали в 1863 р. в м. Шенкурськ Архангельської губернії. Там написав своє перше соціологічне дослідження »Історія і метод». З 1869 р. після повернення із заслання перебував на державній службі в Петербурзі. Видав працю »Політика як наука» (1827).

Своєю громадською діяльністю О. Стронін здобув авторитет і шану співвітчизників. Його обирали головою з’їзду мирових суддів Люблінської губернії, мировим суддею у Вітебській губернії. Був юрисконсультом Міністерства шляхів сполучення.

Відомі праці вченого: »Історія та народ» (1869), »Політика як наука» (1872), »Історія громадськості» (1885). Був прихильником механічної теорії суспільства, тобто переносив закони математичних і природничих наук на історію суспільства.

Вважав, що побудова має бути суто пірамідальною, а це неможливо без міцного, непорушного фундаменту. Докладно розглядав вертикальну будову суспільства і дійшов висновку, що горизонтальна структура повинна мати форму кола. Переміщення центру ваги на периферію загрожує порушенням рівноваги. За цією теорією одна й та сама особа одночасно може належати до складу кількох суспільних союзів. Ці поєднання схожі на концентричні кола — сім’я, спільнота, держава. Тому географічний чинник у висновках О. Строніна про механізм його соціологічної теорії має гармонійно поєднуватися з історичним.

Учений написав також (під псевдонімом Іванов) книжку для народного читання »Природа та люди. Розповіді про землю і про небо».

Помер 10 лютого 1889 р, в Ялті.

СТУДИНСЬКИЙ Кирило Йосипович
СУХОМЛИНСЬКИЙ Василь Олександрович
ТЕРЛЕЦЬКИЙ Остап Степанович
ТИМКІВСЬКИЙ Ілля Федорович
ТИМОШЕНКО Петро Дмитрович
ТИМЧЕНКО Євген Костянтинович
ТОМАШІВСЬКИЙ Степан
ТУГАН-БАРАНОВСЬКИЙ Михайло Іванович
УШИНСЬКИЙ Костянтин Дмитрович
ФЕДЕНКО Опанас Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru