Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - УШИНСЬКИЙ Костянтин Дмитрович

Російський і український педагог, освітній діяч

Народився 2 березня 1823 (1924) р. в м. Тулі в родині маломаєтного дворянина. Дитинство провів у с. Богданів ці на Чернігівщині. Навчався в Новгород-Сіверській гімназії. У1844 р. закінчив юридичний факультет Московського університету. Працював спочатку виконуючим обов’язки професора Ярославського юридичного ліцею, потім урядовцем, займався літературною діяльністю. З 1854 по 1859 р. — викладач російської мови та інспектор Гатчинського сирітського інституту, з 1859 по 1862 р. — інспектор Смольного інституту шляхетних дівчат. За роки роботи у Смольному інституті здійснив великі організаційні реформи.

З 1862 по 1867 р. перебував у закордонному відрядженні для вивчення стану початкової і жіночої освіти та підготовки підручника з педагогіки. У цей час написав підручник для початкового навчання »Рідне слово» і »Керівництво до Рідного слова» для вчителів і батьків. Найвагомішим внеском у педагогічну науку є праці К. Ушинського »Людина як предмет виховання» та »Праця у її психічному і виховному значенні».

Думка про народність виховання є головною в педагогічній теорії К. Ушинського: система виховання дітей у кожній державі пов’язана з умовами історичного розвитку народу, вона розвиває і зміцнює в дітях найцінніші психологічні риси і моральні якості — патріотизм, національну гідність, любов до праці. Вчений наполягав на тому, що дитина з раннього віку має засвоювати елементи народної культури, опановувати рідну мову, ознайомлюватися з усною народною творчістю. Обґрунтував вимогу будувати навчально-виховну роботу з урахуванням вікових і психологічних особливостей дітей, систематично вивчати дітей у процесі виховання. Серед наук про людину виокремлював фізіологію і психологію, які дають педагогові систематичні знання про людський організму його психічних виявах. Історична заслуга К. Ушинського полягає в тому, що він узагальнив психологічні засади дидактики: розробив основи дошкільного виховання.

Помер 2 січня 1871 р. в Одесі. Похований у Києві.

ФЕДЕНКО Опанас Васильович
ФІЛАТОВ Володимир Петрович
ФРАНКО Тарас Іванович
ХВОЙКО (Хвойка) Вікентій В’ячеславович
ХОМЕНКО Варвара Григорівна
ЦЕЛЕВИЧ Юліан Андрійович
ЧАВДАРОВ Сава Христофорович
ЧАЛИЙ Михайло Корнійович
ЧАПЛЯ Іван Кирилович
ЧЕЛПАНОВ Георгій Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru