Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ТУГАН-БАРАНОВСЬКИЙ Михайло Іванович

Російський соціолог, економіст, історик, громадський діяч, публіцист

Народився 8 січня 1865 р. в с. Солоне на Харківщині у дворянській родині. 1888 р. закінчив фізико-математичний факультет Харківського університету й екстерном склав іспити з курсу юридичного факультету. В 1892 р. вивчав економіку в Англії. 1894 р. захистив у Московському університеті магістерську дисертацію, в 1898 р. — докторську. У 1895 р. вступив до Вільного економічного товариства, з 1896 р. очолив його. 1895 р. викладав у Петербурзькому політехнічному і комерційному інститутах. У 1895—1899 і 1905—1913 рр. читав лекції як приват-доцент на кафедрі політекономії Петербурзького університету. Брав участь у кооперативному русі.

З 1906 р. очолював журнал »Вестник кооперации»; був засновником і редактором неперіодичного видання »Новые идеи в экономике» (1910). Обстоював необхідність запровадження в Україні власної валюти, розвитку самостійного кооперативного руху. Редагував журнал »Українська кооперація». У серпні 1917 р. був затверджений генеральним секретарем у кабінеті В. Винниченка, в жовтні призначений виконуючим обов’язки генерального секретаря торгівлі й промисловості. Був професором Київського університету і деканом його юридичного факультету, головою Українського центрального кооперативного комітету України, першим головою Українського наукового товариства економістів. М. Туган-Барановський — один із засновників Української Академії наук, голова її соціально-економічного відділу, з 1919 р. — академік.

На початку 1919 р. був призначений Директорією на посаду радника з економічних питань. Після публікації першої великої праці (»Промислові кризи в сучасній Англії, їх причини та вплив на народне життя», 1894), в якій причиною криз назвав особливості руху позичкового капіталу й обмеженість банківських ресурсів, учений набув великої популярності.

Був першим економістом, який виступив за поєднання трудової теорії вартості з теорією граничної корисності. Розрізняв об’єктивні і суб’єктивні господарські цінності, вважаючи первісною суб’єктивну цінність, розмір якої визначав граничною корисністю предмета — господарського блага. Цей закон він оголосив загальним економічним законом.

Деякі праці М. Туган-Барановського були перекладені німецькою, англійською та іншими мовами. Помер 21 січня 1919 р. поблизу Одеси.

УШИНСЬКИЙ Костянтин Дмитрович
ФЕДЕНКО Опанас Васильович
ФІЛАТОВ Володимир Петрович
ФРАНКО Тарас Іванович
ХВОЙКО (Хвойка) Вікентій В’ячеславович
ХОМЕНКО Варвара Григорівна
ЦЕЛЕВИЧ Юліан Андрійович
ЧАВДАРОВ Сава Христофорович
ЧАЛИЙ Михайло Корнійович
ЧАПЛЯ Іван Кирилович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru