Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ФІЛАТОВ Володимир Петрович

Український офтальмолог і хірург, один з основоположників офтальмологічної школи в Україні

Народився 27 лютого 1875р. в с. Михайлівна Пензенської області. В 1897 р. закінчив медичний факультет Московського університету і шість років працював у Москві — спочатку ординатором очної клініки, а потім — у московській офтальмологічній лікарні. В 1903 р. переїхав до Одеси, де і розгорнулася його науково-практична діяльність.

З 1911 по 1956 р. очолював кафедру офтальмології Новоросійського університету (з 1919 р. — Одеський медичний інститут).

З перших кроків наукової діяльності виявив себе як новатор. У 1912 р. він провів свою першу операцію з пересадження рогівки, в 1913 р. запропонував метод еластикометрії. В 1914— 1916 рр. винайшов так зване кругле стебло, яке у подальшому було назване його іменем.

На підставі досліджень і практичного досвіду сформувалася наукова школа В. Філатова. Центральною проблемою кафедри стало пересадження рогівки. В результаті напружених творчих пошуків В. Філатову вдалося значно вдосконалити техніку операції.

Великих успіхів було досягнуто в галузі вивчення глаукоми. Робота кафедри велася і в інших галузях офтальмології. В 1929 р. був запропонований новий метод лікування трахоми. Шукаючи ефективних засобів боротьби із запальними процесами, у 1928 р. В. Філатов увів у офтальмологічну практику брильянтовий зелений.

У 30-ті роки XX ст. було розроблено новий метод лікувальної медицини — тканинну терапію, творцем якої був В. Філатов.

Серед досягнень Одеської офтальмологічної школи під керівництвом В. Філатова слід назвати нову оригінальну теорію глаукоми (1936), організацію першого в країні глаукоматозного диспансеру, організацію першої в країні станції швидкої офтальмологічної допомоги (1932), введення в офтальмологічну практику постійних магнітів для видалення чужорідних тіл (1931), широке впровадження у практику методу лікування трахоми, роботу з удосконалення методики обстеження захворювань очей.

У роки війни В. Філатов і його співробітники працювали у шпиталях — спочатку в П’ятигорську, а з 1942 р. — в Ташкенті, де частково було відновлено Український експериментальний інститут захворювань очей.

2 серпня 1944 р. В. Філатов провів свою тисячну операцію з пересадження рогівки.

3 1939 р. — академік АН УРСР, з 1944 р. — академік АМН СРСР, з 1935 р. — заслужений діяч науки.

Через усю багатогранну діяльність В. Філатова, що охопила майже всі розділи офтальмології, червоною ниткою проходить повага до хворого, поєднана з надзвичайною терапевтичною активністю і оптимістичним підходом до лікування людей.

Помер ЗО жовтня 1956 р. в Одесі.

ФРАНКО Тарас Іванович
ХВОЙКО (Хвойка) Вікентій В’ячеславович
ХОМЕНКО Варвара Григорівна
ЦЕЛЕВИЧ Юліан Андрійович
ЧАВДАРОВ Сава Христофорович
ЧАЛИЙ Михайло Корнійович
ЧАПЛЯ Іван Кирилович
ЧЕЛПАНОВ Георгій Іванович
ЧЕПІГА-ЗЕЛЕНКЕВИЧ Яків Феофанович
ЧИЖЕВСЬКИЙ Дмитро Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru