Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів - Сирохман І.В. - 13.2. ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНІ ВИРОБИ

Лікувально-профілактичні вироби включають евкаліптову, анісову, ментолову олію, ментол, які заспокійливо діють при кашлі і неврологічній хворобі, поліпшують виділення мокроти.

Карамель Анісо-ментолова містить 0,45 кг/т анісової олії і 1 кг/т ментолу. її рекомендують при кашлі в кількості 8- 10 штук на день.

Карамель Ментолові пастілки включає 7,1 кг/т ментолу, 1,2 кг/т м'ятної і 0,33 кг/т евкаліптової олії. Остання проявляє антисептичну, протизапалювальну і заспокійливу дію. Рекомендують приймати протягом дня 6-8 пастілок.

Карамель Евкаліптова з додаванням 0,25 кг/т евкаліптової, 1 кг/т м'ятної і 0,25 кг/т анісової олій. Використовують аналогічно попереднім видам.

Частина лікувально-профілактичних виробів включає значну частку пектину, який застосовується для профілактики хронічних інтоксикацій важкими металами. Пектин зв'язує іони свинцю, ртуті, марганцю, кобальту та інших металів, що пояснюють наявністю вільних карбоксильних груп у галактуронових кислот. Деякі автори вважають, що важкі метали можуть адсорбуватись і самою молекулою полімеру, утворюючи нерозчинні сполуки (пе-ктинати, пектати), які в харчовому каналі не всмоктуються і виводяться з організму.

Розроблена рецептура мармеладу Профілактичний з підвищеною концентрацією пектину (8 %), який рекомендують споживати у кількості 25 г на добу.

Драже Міні-ферропан типу цукрового містить пантогемато-ген, аскорбінову кислоту, залізо сірчанокисле, екстракти шипшини, чорної смородини, горобини. Рекомендовані норми споживання драже складають: від 4 до 6 в день для дітей від 4 до 10 років, від 5 до 7 - для дітей старших 11 років, від 6 до 10 - для дорослих. Наведена кількість забезпечує 33-50 % добової потреби вітаміну С і заліза.

До складу рецептури цукрового драже включають оліфен (0,45-0,55 %), бактеріальну масу молочнокислих бактерій (0,15-0,25 %), а також масляний екстракт гарбузів (0,20- 0,25 %), вітамін Е (0,2-0,25 %) і кедрову (0,2-0,25 %) або обліпихову олії (0,2-0,25 %) і вітамін С (0,07-0,1 %). Завдяки такому складу драже характеризується високою біологічною цінністю і приємними органолептичними властивостями.

Запропоновані чотири рецептури драже різного призначення: Пантошка, що включає пантогематоген, кислоту аскорбінову, екстракти шипшини, чорної смородини, горобини звичайної; Пан-тошка-Бе - пантогематоген, кислоту аскорбінову, залізо сірчанокисле, екстракти шипшини, чорної смородини, горобини звичайної; Пантошка-йод - пантогематоген, йодит калію, кислоту аскорбінову, екстракти шипшини, чорної смородини, горобини звичайної; Арго-Пан - пантогематоген, кислоту аскорбінову, екстракти звіробою, курильського чаю, горобини звичайної.

Розроблена рецептура батончиків, що нагадують за смаком шоколад для використання в їжу людьми з великою масою тіла. Батончики з калорійністю 250 ккал містять 4 г харчових волокон, 14 г білка і 8 г жиру. Вони здатні значною мірою пригнічувати почуття голоду пацієнтів.

У США запатентований спосіб приготування низькокалорійного продукту, близького до печива, шоколадних тістечок, кексів з невисоким вмістом жиру. У складі рецептури передбачений мальтит (75-99 %), гідрогенізовані моноцукри (0-4 %), трицу-крид І-ІІ і тетрацукрид і/або вищі поліцукриди (0-10 %). Крім того, використовують цукор (0,5-30 %) і ксиліт, сорбіт, маніт, платиніт чи лактат (більше 1 %).

Для окремих виробів можуть використовуватись жири, що містять стерини і станоли завдяки чому знижується вміст холестерину в організмі людини. Вважають, що харчові продукти повинні містити 0,65 г ефірів рослинних стеринів або 1,7 г ефірів рослинних станолів для дворазового споживання протягом дня з дотриманням дієт, що передбачають понижений вміст насичених жирних кислот і холестерину.

Нові види печива: Ласунка з додаванням морквяного порошку і окари; Оригінальне - з горобиновим порошком і окарою, Веснянка - із шматочками моркви. Вони мають добре виражений смак і запах, властивий наповнювачам.

Розроблені підходи до створення кондитерських виробів геро-дієтичного призначення. Для цього враховуються рекомендовані норми добової потреби у білках, у тому числі тваринного походження, жирах і вуглеводах, співвідношення білків, жирів і вуглеводів (для віку 50-60 років 1:1:4, а для віку 61-74 роки 1:0,8:3,5). Середнє статистичне споживання енергії з кондитерськими виробами складає 200 ккал на добу, з них на білки припадає 37, жири - 30, вуглеводи - 133 ккал. разом з ними надходить 111 мг мінеральних речовин і 500 мг вітамінів (рис. 13.1).

Модель кондитерського виробу геродієтичного призначення

Рис. 13.1. Модель кондитерського виробу геродієтичного призначення

13.3. КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ, ЯКІ ЗБАГАЧЕНІ ЙОДОМ
13.4. ВІТАМІНІЗОВАНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
РОЗДІЛ 14. ПАКУВАННЯ, ПРИЙМАННЯ І ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
14.1. ПАКУВАННЯ І ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
4.12. ПОРЯДОК ПРИЙМАННЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
14.3. ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
РОЗДІЛ 15. ЗМІНА ЯКОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
ВСТУП
1. ГЕНОФОНД СВИНЕЙ ТА ЇХ ПРОДУКТИВНІСТЬ ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕНЕТИЧНИХ ФАКТОРІВ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru