Платіжні системи - Пиріг С.О. - 7.6. Платіжна система CyberPiat

Своє існування система CyberPiat розпочала у 1997 році, як внутрішній підрозділ банку „Платина", а в серпні 1998 року

система здійснила першу трансакцію поповнення рахунку абонента стільникового зв'язку. Інтенсивний розвиток ринку електронної комерції привів до необхідності зміни організаційного і комерційного підходів розвитку системи CyberPiat, тому в 2000 році було створено та зареєстровано в Москві ВАТ „CYBERPLAT.COM".

Сьогодні ВАТ „CYBERPLAT.COM" - одна з провідних російських Інтернет-компаніЙ, яка надає інфраструктурні послуги для ведення електронної комерції. Пріоритетними видами діяльності є процесинт платежів і закритий документообіг в режимі реального часу.

Продуктом компанії є універсальна інтегрована мультибанківська платіжна система CyberPiat, яка забезпечує весь спектр фінансових послуг - від мікроплатежів до міжбанківських розрахунків (рис. 7.11).

Основні властивості системи CyberPiat:

Інтегрованість - система об'єднує різні інструменти для ведення бізнесу в мережі Інтернет:

CyberPOS - підсистема обслуговування платежів за пластиковими картками міжнародних і російських платіжних систем, у тому числі VISA, Eurocard/MasterCard, Diners Club, JOB, American Express, Union Card, скретч-карт e-port, STB Card, не вимагаюча реєстрації клієнта-покупця в системі CyberPiat

Зареєстрований в системі Інтернет-магазин має можливість приймати платежі за пластиковими картками міжнародних і російських платіжних систем і одержувати виписки щодо здійснених операцій.

Будь-яка взаємодія між магазином і сервером авторизації відбувається з використанням аналога власноручного підпису, що дозволяє зменшити ризик шахрайства з боку несумлінних покупців. При цьому CyberPOS ніяк не обмежує можливості утримувача пластикової картки. Все, що від нього вимагається - це ввести її реквізити у відповідь на запит підсистеми, як це звичайно робиться в будь-якому банкоматі.

Послугами CyberPOS може скористатися будь-який утримувач пластикової картки, причому дані про картку і її власника стають відомі тільки CyberPOS і недоступні ні для Інтернет-магазина, в якому оплачується покупка, ні, тим більше, для третіх осіб, оскільки всі дані передаються каналом, захищеним за допомогою протоколу SSL.

Схема пунктів прийому палтежів через систему CyberCheck

CyberCheck - підсистема обслуговування трансакцій клієнтів-покупців, зареєстрованих в системі Інтернет-платежів CyberPlat. CyberCheck забезпечує конфіденційність, надійність і юридичну чистоту взаємодії сторін, а також повну відсутність відмов від заявлених платежів. Це реалізується механізмами підтримки електронного документообігу, який має юридичну силу із застосуванням аналога власноручного підпису з довжиною ключа 512 біт. Завдяки перерахованим властивостям, підсистема використовується у схемах класу business-to-business.

Зареєстрований в системі Інтернет-магазин має можливість приймати платежі з рахунків покупців у банках-учасниках системи або за зареєстрованими в системі банківськими картками.

Учасникам Системи також надаються традиційні банківські послуги з розрахунково-касового обслуговування. Зареєстрований в системі покупець має можливість здійснювати покупки в Інтернет-магазинах і оплачувати їх в режимі on-line, зі свого рахунку в банку або за своєю банківською карткою, зареєстрованою в системі, одержувати виписки і результати платежів.

Зареєстровані в системі клієнти-покупці можуть безпосередньо через Інтернет оформити платіжне доручення, що дозволяє виконати банківський переказ на будь-який рахунок в будь-якому російському банку. При цьому переказ здійснюється з рахунку клієнта в банку-учаснику. Таким чином, можна переказати кошти з системи CyberPlat на свій рахунок в будь-який інший банк або сплатити типові послуги, наприклад, операторів мобільного зв'язку або Інтернет-провайдерів.

Internet-Banking - управління рахунком в банку-учаснику системи через Інтернет.

Мультибанковість - система CyberPlat допускає участь в ній необмеженої кількості банків, відкрита для взаємодії з будь-якими іншими платіжними системами і, на відміну від багатьох з них, забезпечує підтримку безліч процесингових центрів.

Універсальність - система дозволяє використовувати різні платіжні інструменти: пластикові картки міжнародних і російських платіжних систем, зокрема Visa, Europay, Diners Club, JCB, American Express, Union Card, єдині картки e-port, а також платежі безпосередньо з банківських рахунків платників в банках-учасниках системи на будь-який банківський рахунок, зокрема зовнішній.

CyberPlat гарантує повну конфіденційність трансакцій і недоступність платіжних реквізитів для сторонніх.

Система CyberPlat підтримує тільки одну валюту - RUR. Це пов'язано з тим, що система CyberPlat орієнтована на російський ринок, підтримується російською компанією CYBERPLAT.COM і працює за російськими законами.

CyberPlat не має власних рахунків для користувачів, всі рахунки відкриваються в реальних банках (на початок березня 2002 року в систему були залучено 13 банків на чолі з московським банком „Платина", а станом на жовтень 2006 року з системою працює 51 банк), вона просто надає електронний інтерфейс до операцій з банківським рахунком клієнта, у тому числі при проведенні електронних платежів.

З усіх систем, CyberPlat має максимальний набір вимог до користувачів. При реєстрації система вимагає від користувача номер його паспорта, військового квитка або посвідчення офіцера. В цьому немає нічого дивного, оскільки кожний зареєстрований користувач CyberPlat має рахунок в банку. Розрахунки в платіжній системі CyberPlat ведуться між трьома основними учасниками: Покупцем, Інтернет-магазином і Банком.

ОТДЕЛЕНИЯ

Система CyberPlat, дуже поширена на російському ринку систем електронної комерції і інтсрнет-магазинів. Проте, на жаль, обмеженість системи тільки російським ринком сильно знижує її сумісність з іноземними Інтернет-магазинами. Щоб працювати з системою CyberPlat, їм доводиться реєструвати в Росії юридичну особу.

Система CyberPlat не надає відкритого інтерфейсу для взаємодії з системою всім охочим. Програмне забезпечення можна отримати безкоштовно з сайту системи, проте без спеціальних ключів воно не функціонує. Необхідні ключі до нього можна отримати, тільки за умови реєстрації в системі. Для цього потрібно заповнити реєстраційну форму і надати значний пакет документів.

Сьогодні в системі CyberPlat передбачено оплату товару або послуги:

- з рахунку (відкритого покупцю в банку-учаснику системи);

- за банківською кредитною карткою будь-якого банку-емітента. Платіж в системі CyberPlat здійснюється в тому випадку, якщо сума

покупки не перевищує залишку коштів на рахунку покупця в банку-учаснику або на картковому рахунку в банку-емітенті.

рахунок в банку-учаснику покупець може поповнити:

- внеском готівки через спеціальну касу;

- безготівковим переказом через будь-який російський банк. Повідомлення для переказу коштів через Ощадбанк можна

роздрукувати за допомогою ПЗ „Покупець". У повідомлення автоматично вносяться всі необхідні реквізити банку і покупця, покупець вводить тільки суму переказу.

При оплаті з використанням банківських пластикових карток кошти списуються з карткового рахунку в банку-емітенті. Поповнення цього рахунку здійснюється за правилами відповідної платіжної карткової системи. З метою захисту від можливого шахрайства на операції по картках накладені додаткові обмеження системи.

Контролювати наявність коштів на своєму рахунку в банку або свій поточний платіжний ліміт покупець може з виписки в Банку „Платина" або з виписки про здійснені трансакції при користуванні банківською кредитною карткою.

Компанія „CYB ERP LAT.COM" має мету - перетворити систему CyberPlat в національну платіжну систему для електронної комерції і досягти рівня, необхідного для конкуренції на ринках розвинених країн, а основні завдання на найближчий період компанія визначила такі:

- збереження домінуючого стану системи на ринку;

- зміцнення торгової марки CyberPlat® як провідного бренду в секторі електронних платежів у режимі реального часу;

- подальший розвиток системи як незалежної мультибанківської платіжної системи національного і транснаціонального масштабу;

- розвиток партнерства з організаціями і компаніями, які сприяють розвитку інфраструктури електронної торгівлі в Росії.

7.7. Системи, які використовують Smart-card
7.7.1. Електронна платіжна система Mondex
7.7.2. Електронна платіжна система VisaCash
7.8. Електронна комерція
7.9. Правове регулювання електронної комерції
ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ
КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
1.1. Розвиток теорії фінансового посередництва
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru