Платіжні системи - Пиріг С.О. - КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

А

Авізо - паперовий платіжний документ, який забезпечує безготівковий розрахунок між банками.

Авторизація - процедура отримання дозволу від платіжної системи на проведення трансакції.

Апробація (схвалення, визнання) - офіційне схвалення, затвердження будь-чого після випробовування або перевірки.

Автетпифікація - процес перевірки достовірності наданої інформації, під час якого перевіряється особа користувача і законність його роботи.

Аутентифікація (authentication) — система перевірки прав користувача комп'ютерної мережі, призначена забезпечити безпеку роботи мережі. Контроль прав користувача грунтується на перевірці імені користувача, під яким він зареєстрований в системі, його пароля, а також на обмеженнях облікового запису та обмеженнях в часі.

Б

Багатоемітентна платіжна система - платіжна система, яка складається з двох і більше емітентів.

Банк-еквайер - банк (член платіжної системи), який здійснює обробку трансакцій і бере на себе проведення всього спектра операцій з картками: перерахування на розрахункові рахунки клієнтів коштів за товари І послуги, приймання, сортування і розсилання квитанцій, а також розповсюдження стоп-листів.

Банк-емітент- банк, який є членом платіжної системи, випускає в обіг банківські платіжні картки, обслуговує картрахунки, а також проводить розрахунки з комерсантами, які здійснюють продаж або надання послуг, використовуючи при оплаті платіжну картку.

Банківська платіжна картка (БПК) - це персоніфікована пластикова картка з магнітною смугою або чіп-модулем, яка надає її власнику доступ до управління банківським рахунком і можливість безготівкової оплати товарів або послуг в різних торгових і сервісних підприємствах, що приймають картки до оплати, одержувати готівку у відділеннях банків та в банкоматах, а також користуватися іншими додатковими послугами і певними перевагами.

Банківський автомат самообслуговування (ATM) - програмно-технічний комплекс, що надає можливість власнику картки при введені ПІН здійснити самообслуговування за операціями одержання грошей у готівковій формі, внесення їх для зарахування на відповідні рахунки, одержання інформації щодо стану рахунків, а також виконати інші операції згідно з його функціональними можливостями.

Банківський термінал (BST) - пристрій для виконання всіх банківських операцій протягом операційного дня банку

Банк-кореспондент - банк, який на підставі договору та в порядку, встановленому Національним банком України, відкриває в іншому банку кореспондентський рахунок.

Банк-учасник платіжної системи — банк, який мас ліцензію платіжної системи на здійснення емісії та/або еквайрингу.

Безготівкові розрахунки — це розрахунки, які здійснюються за допомогою записів на рахунках у банках, коли гроші списуються з рахунку платника і зараховуються отримувачу.

Броузер (browser) - програма для перегляду WWW-сторінок. Можна виділити найбільш відомі: NetScape, MS1E (Microsoft Internet Explorer), Opera, Mozilla.

B

Віртуальні приватні мережі (Virtual private network, VPN) -територіально поділені корпоративні мережі, які використовуються для зв'язку між окремими сегментами Internet

Власник БПК - особа, інформація про яку нанесена на БПК (ім'я, прізвище, зразок підпису), яка уповноважена розпоряджатися картрахунком.

Внутрішньобанківська платіжна система (ВПС) - програмно-технічний комплекс із власними засобами захисту інформації, який використовується для здійснення розрахунків між учасниками даної системи.

Внутрішньодержавна платіжна система — платіжна система, в якій платіжна організація є резидентом і здійснює свою діяльність виключно в межах України.

Головний процесинговий центр - спеціалізований обчислювальний центр, який уповноважений платіжною системою здійснювати процесинг, маршрутизацію запитів/відповідей від/до інших процесингових центрів та веде бази даних учасників.

Голограма - голографічна наклейка, яку наносять шляхом впресовування під великою температурою в картку і яка служить додатковим ступенем захисту від підробок пластикових карток.

Грошовий обіг - це сукупність усіх грошових розрахунків незалежно від форми їх здійснення.

Д

Дебетова картка - картка, що функціонує за дебетовою схемою (засіб проведення платіжних операцій шляхом прямого зменшення розмірів його фінансових активів).

Дебетова схема - платіжна схема, що передбачає розрахунки за операції з платіжною карткою в межах власних коштів клієнта, які обліковуються на картковому рахунку.

Демпінг (скидання) - продаж товарів на зовнішніх ринках за цінами, які значно нижчі від цін всередині країни або на світовому ринку. До демпінгу вдаються капіталістичні держави, монополії, фірми для завоювання ринків збуту й придушення конкурентів.

Диверсифікація (від лат. Diversus, різний) - одна з форм концентрації капіталу в умовах науково-технічної революції. Полягає в тому, що фірми, прагнучи вистояти в умовах нерівномірного розвитку економіки, проникають у нові для себе галузі й сфери, розширюють об'єкти діяльності, асортимент товарів і поступово перетворюються на багатогалузеві комплекси.

Дисконтна картка - пластикова картка, яка забезпечує знижку для її утримувача в магазинах, ресторанах або в інших торгових організаціях згідно дисконтної програми.

Дисконтна програма - програма, що представляє собою правило (сукупність правил, умов, алгоритмів і т.п.), згідно з яким отримувач в торгово-сервісній організації має право на одержання знижок або інших пільг.

Дисконтна система - сукупність правовідношень між власником дисконтної картки і торгово-сервісними організаціями, які приймають дисконтні картки.

Е

Еквайрингова установа (еквайр) - юридична особа (банк), яка здійснює еквайринг.

Еквайринг — діяльність щодо технологічного, інформаційного обслуговування торговців та виконання розрахунків з ними за операції, які здійснені із застосуванням платіжних карток.

Екстранет (Extranet) - дві або більше Intranet-мереж, об'єднаних з метою спільного використання ресурсів установ.

Електронна комерція - одна з основних елементів електронного бізнесу який охоплює будь-які форми ділових угод, укладання яких здійснюється електронними засобами замість фізичного обміну або безпосереднього фізичного контакту.

Електронний бізнес - будь-яка ділова активність, при здійсненні якої використовуються •'- комунікаційні можливості глобальних інформаційних мереж з метою отримання прибутку.

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) " сукупність даних, отримана за допомогою криптографічного перетворення вмісту електронного документа, яка дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати особу, яка його підписала.

Електронний розрахунковий документ - банківське повідомлення визначеного формату, яке містить встановлені реквізити і несе інформацію про переказ коштів, має вигляд файлу при передачі електронною поштою та при зберіганні на магнітних носіях.

Електронні гроші (електронна готівка) - грошова вартість, яка зберігається в електронному вигляді на технічному пристрої і може використовуватись для здійснення платежів.

Ембосування - процес тиснення, механічне видавлювання на пластиковій картці буквено-цифрової інформації. Воно дозволяє значно швидше оформляти операцію оплати карткою, роблячи відтиснення на ній сліпу.

Емісія (emissio - випуск) - проведення операцій з випуску платіжних карток певної платіжної системи.

І

Ідентифікація - процес присвоєння ідентифікаторів (імені, паролю користувача) суб'єктам і об'єктам системи.

Ідентифікаційна картка - картка, яка засвідчує особу (власника картки). Як правило, вона містить фотографію власника, його прізвище, ім'я і по батькові, дату видачі і закінчення терміну дії, спеціальні номери та інші службові відмітки.

Імпринтер - пристрій, призначений для перенесення рельєфних реквізитів платіжної картки на розрахунковий документ - сліп, складений на паперовому носії.

Інтранет (Intranet) - внутрішня локальна обчислювальна мережа установи, яка створена і функціонує на основі Internet-технологій.

Інтернет (Internet) — всесвітня мережа, певна сукупність технічних засобів, стандартів і угод, яка дає змогу підтримувати зв'язок між комп'ютерними мережами у світі.

Інтернет-банкінг — можливість здійснювати всі стандартні операції, до яких може вдаватися клієнт в офісі банку (за винятком операцій з готівкою) через Internet.

Інформаційно-пошукова система (ЩО НБУ- складова частина СЕМП, що призначена для надання користувачам довідкової інформації про платежі, виконані засобами СЕМП.

К

Картковий рахунок (картрахунок) - банківський рахунок, на якому обліковуються операції за БПК

Квитанція (сліп) - документ, який підтверджує здійснення операцій з використанням БПК І містить в собі інформацію про суму операції, дату, а також дані, які дають можливість ідентифікувати БПК

Кліринг - система безготівкових розрахунків за продані товари, цінні папери, надані послуги, що грунтуються на зарахуванні взаємних вимог і зобов'язань сторін, що беруть участь у розрахунках.

Клубна картка - картка, яка засвідчує членство її власника в клубі або іншій організації.

Код банку - реквізит банку, визначений і включений до довідника банківських установ України згідно з Інструкцією про міжбанківські розрахунки в Україні.

Консолідований картковий рахунок - рахунок, що відкривається емітентом для відображення загального стану балансу, руху та обліку коштів за всіма емітованими банком електронними гаманцями. Дебетовий залишок за консолідованим картрахунком не допускається.

Консолідований кореспондентський (субкореспондентський) рахунок - об'єднання коштів установ одного банку на його рахунку в Національному банку з метою їх спільного використання в СЕП.

Консолідований кореспондентський рахунок - рахунок, на якому відображаються міжбанківські розрахунки більш як однієї банківської установи (об'єднання коштів комерційного банку та його філій або певної кількості філій).

Консорціум - (співучасть, спільність) - одна з форм монополій, тимчасова угода групи банківських або промислових монополій для спільного здійснення великих фінансових операцій.

Кореспондентський рахунок - рахунок, який відкривається комерційному банку - юридичній особі для здійснення розрахунків, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку на підставі укладеного кореспондентського договору.

Кореспондентські відносини - договірні відносини між банками про здійснення платежів, розрахунків та інших послуг, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку.

Корпоративна картка - платіжна картка, яка дає змогу її власнику провести операції за рахунок коштів, що обліковуються на картковому рахунку юридичної особи.

Кредитна картка - універсальний платіжний засіб, за допомогою якого власник картки може здійснювати платежі за товари та послуги і одержувати готівку не тільки за рахунок власних коштів, але й за рахунок наданого банком кредиту.

Кредитна схема - платіжна схема, яка передбачає виконання розрахунків за операції з платіжною карткою в межах наданого банком кредиту.

Кредитна установа - фінансова установа, яка відповідно до закону має право за рахунок залучених коштів надавати фінансові кредити на власний ризик.

Кредитний рахунок - це рахунок, який призначений для обліку кредитів, що надані шляхом оплати розрахункових документів чи перерахування на поточний рахунок позичальника відповідно до умов кредитної угоди.

Криптографія (від крипто - таємниця і графія - писати) - система зміни тексту з метою зробити текст незрозумілим використовуючи шифрування.

М

Магнітна смуга - смуга розташована на зворотньому боці пластикової картки і містить інформацію в закодованому вигляді.

Міжбанківські розрахунки - система здійснення і регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов'язаннями, які виникають між банківськими установами в процесі їх діяльності.

Міжнародна платіжна система - платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом, і яка здійснює свою діяльність між банками різних країн, які використовують єдині стандарти платіжних засобів.

Мікрошрифт - безперервний рядок тексту, зменшений до такого розміру, що може бути прочитаний тільки за допомогою лупи. Мікрошрифт можна надрукувати тільки дуже дорогими і якісними офсетними машинами, тому підробити його кустарним способом неможливо.

Модель обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку в СЕП - сукупність механізмів і правил роботи СЕП, комерційного банку та його філій, згідно з якими здійснюються міжбанківські розрахунки за консолідованим кореспондентським рахунком через СЕП.

Моніторинг - діяльність емітента/еквайра щодо контролю за операціями, які здійснюються із застосуванням спеціальних платіжних засобів, з метою виявлення та запобігання помилковим та неналежним переказам.

Н

Наперед оплачена платіжна картка - платіжна картка, яка надає право власнику виконувати операції в межах попередньо внесених коштів, що обліковуються на консолідованому картрахунку банку.

Нерезидент - юридична особа - інвестор, представник юридичних осіб, фізична особа.

Несанкціонований доступ - доступ до інформації, що здійснюється з порушенням встановлених у певній автоматизованій системі правил розмежування доступу.

Номер картки - унікальний набір цифр, що наноситься на картку в результаті ембосування або випалення, записаний на магнітну смугу або в мікросхему.

О

Овердрафт - короткостроковий кредит, що надається банком у разі виникнення дебетового сальдо за картрахунком клієнта.

Одноемітентна платіжна система - платіжна система одного банку, який одночасно виконує функції платіжної організації, емітента та еквайра.

Он-лайн (on-line) операція - операція, яка вимагає безперервного телекомунікаційного зв'язку в режимі реального часу з банківським рахунком.

Он-лайн (on-line, на лінії) режим - живе сполучення комп'ютера (ПТК) користувача з віддаленим комп'ютером (НТК), сеанс в режимі реального часу.

Операційний день банку (ОДБ) - програмно-технічний комплекс, який забезпечує автоматизоване виконання внутрішньобанківських розрахункових і бухгалтерських операцій протягом одного операційного дня банку.

Особиста картка — платіжна картка, емітована на ім'я клієнта - фізичної особи, що не є суб'єктом господарювання.

Оф-лайн (of-line) операція — операція, яка не потребує оперативного зв'язку з банківським рахунком під час виконання платіжних операцій.

Оф-лайн (оf-Ііnе, поза лінією або в автономному режимі) режим , при якому трансакція відбувається протягом певного проміжку часу, а результат її виконання оформлено як окрему технологічну дію.

П

Переказ грошей - рух визначеної суми коштів з метою її зарахування на рахунок одержувача. Ініціатор операції й одержувач може бути однією особою.

Персональний ідентифікаційний номер (ПІН) - секретний код, відомий лише власнику платіжної картки і необхідний для його ідентифікації під час здійснення операцій з її використанням.

Пластикова картка - пластина стандартних розмірів 85,6x53,9x0,76 мм, виготовлена із стійкої до механічних і термічних дій пластмаси, яка є носієм інформації.

Платіжна картка - ідентифікаційний засіб у вигляді пластикової чи іншого виду картки, яка містить обов'язкові реквізити, визначені платіжною організацією, які ідентифікують платіжну систему та його емітента.

Платіжна організація - юридична особа, яка є власником або одержала право на використання товарного та інших знаків, що ідентифікують належність платіжних карток та інших платіжних інструментів до платіжної системи, і яка визначає правила роботи платіжної системи, а також виконує інші функції щодо забезпечення діяльності платіжної системи та несе відповідальність відповідно до закону та договору.

Платіжна система (ПС) - платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність нормативних, договірних, фінансових і інформаційно-технічних засобів, а також рішень учасників (банків, установ, компаній), які регламентують свої взаємостосунки щодо порядку використання БПК. ПС повинна об'єднувати не менше двох банків-емітентів.

Платіжна система в Інтернет - система здійснення розрахунків між фінансовими установами, бізнес-організаціями та Інтернет-користувачами в процесі купівлі-продажу товарів і послуг через Інтернет.

Платіжна схема - схема, за якою виконується облік операцій за платіжними картками клієнта та здійснюються розрахунки за ці операції

Платіжний термінал - електронний пристрій, який дає можливість внаслідок взаємодії з БПК, здійснювати авторизацію і формувати платіжні чеки по операціях з використанням БПК

Процесинг — діяльність щодо виконання авторизації, моніторингу, збору, обробки, зберігання й надання членам системи та розрахунковому банку платіжних повідомлень за операціями з платіжними картками.

Процесинговий центр (ПЦ) - уповноважений платіжною системою спеціалізований обчислювальний центр, який містить базу даних ПС (дані про членів платіжної системи і держателів БПК), з метою забезпечення запитів на авторизацію в тому випадку, якщо банк-емітент не веде своєї власної бази. В іншому випадку процесинговий центр пересилає в банк-емітент запит, який авторизується через еквайра.

Прямі кореспондентські відносини - це договірні відносини між комерційними банками, метою яких є здійснення платежів і розрахунків за дорученням один одного.

Р

Регіон СЕМЕА — Центральна і Східна Європа, Близький Схід і Африка.

Резидент - юридична особа, виділений підрозділ юридичних осіб, фізична особа.

Реконсиляція - процедура контролю, яка полягає в ідентифікації та перевірці виконання кожного переказу за допомогою щонайменше трьох показників, визначених платіжною системою.

Ретейлер - здійснює прийом карток платіжної системи для розрахунків за надані товари та послуги під забезпечення банка-еквайєра.

Розрахунковий банк - уповноважений платіжною організацією відповідної платіжної системи банк, що відкриває рахунки членам платіжної системи та бере участь у проведенні взаемо-розрахунків між ними.

С

Система автоматизації банку (САБ) — програмно-технічний комплекс, що забезпечує внутрішньобанківську діяльність.

Система "клієнт-банк" - це спосіб Передачі повідомлень між клієнтом та банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифікованих засобів захисту.

Система електронних платежів (СЕП) - державна платіжна система, що забезпечує здійснення міжбанківських розрахунків у електронній формі між банківськими установами на території України.

Система електронних міжбанківських переказів (СЕМП) - державна платіжна система, що складається із системи електронних платежів (СЕП) та системи термінових переказів (СТП).

Система електронної торгівлі (комерції) - сукупність програмно-технічних засобів, процедур і правил, використання яких дає змогу споживачу здійснити віддалений доступ до прейскурантів торговців, виконати замовлення на поставку та оплату замовлених товарів (послуг).

Системи лояльності - основна мета запровадження систем лояльності залучення нових клієнтів та встановлення довгострокових взаємовідносин з покупцем або клієнтом. Основною ідеєю програми лояльності є винагорода клієнтів залежно від їх купівельної активності.

Скретч-картка ( Scratch -картка) - картка із спеціальною непрозорою панеллю, яка наноситься на її поверхню, щоб закрити пароль, код або іншу інформацію. Панель потрібно стерти, для того щоб прочитати нанесену інформації.

Сліп - паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки й містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки.

Спредові послуги - до спредових відносять послуги, чисті доходи від яких формуються як різниця між комісією, отриманою від клієнта, та комісією, сплаченою при організації даної послуги. Прикладом такої послуги є видача клієнтам готівки за рахунок купленої в інших банків або в установі НБУ. Спред виникає лише тоді, коли банк використовує сторонніх (третіх) осіб при наданні послуг клієнтам.

Смарт-картка - картка з вбудованим мікропроцесором, яка здатна виконувати складні операції по обробці інформації і зберігати її, та має високий рівень захисту.

Смуга для підпису - спеціальна смуга на картці, призначена для розміщення зразка підпису або іншої додаткової інформації. Вона може бути однотонною (без написів) і з написами, які запобігають стиранню підпису.

Стандарт SET (Secure Electronic Transactions) - безпечні або захищені електронні трансакції.

Стоп-лист — список номерів платіжних карток, за якими заборонено проведення операцій. Стоп-лист може бути як електронним, так і паперовим.

Система термінових переказів (СТП) - складова СЕМП, що забезпечує проведення міжбанківського переказу в режимі реального часу.

Т

Термінальне обладнання - пристрої, призначені для виконання процедур авторизації із застосуванням платіжних карток.

Титульні знаки WebMoney - універсальні облікові одиниці, що використовуються для проведення розрахунків в системі WebMoney Transfer.

Торговець (комерсант) - суб'єкт підприємницької діяльності, що діє на підставі договору з еквайром або платіжною організацією про обслуговування платіжних інструментів з метою проведення оплати вартості товарів або послуг.

Торговий термінал (POS) - пристрій для сплати за товари та послуги.

Трансакція - операція (банківська операція), яка виконується електронними засобами і супроводжується взаємними поступками агентів.

Трансфер - (франц. transfert, від transero - переношу, перемішую) - це переказ від однієї установи до іншої.

У

Учасник платіжної системи - юридична особа (банк, торговець) або фізична особа, яка мас договірйо-правові відносини з членами ПС.

Ф

Франчайзинг - система договірних відносин між учасниками ринкового процесу, при якій одна з фірм (франчайзер) надає іншій/іншим фірмам (фраячайзи) право користування своєю торговою маркою, а в деяких випадках також своїми оригінальними технологіями.

Х

Хост (host), Вузол - будь-яка одиниця комп'ютерної техніки, підключена до комп'ютерної мережі (Інтернет). Наприклад - комп'ютер, сервер, маршрутизатор і т. д. Як правило, для позначення імені хоста використовується його ім'я в мережі (для локальної мережі) або ІР-адрес, або імя домена (для інтернету).

Хостинг (розміщення сайту) - послуга по наданню дискового простору для фізичного розміщення файлів сайту на сервері, який постійно знаходиться в мережі Інтернет.

Ч

Член міжнародної платіжної системи - юридична особа, яка отримала ліцензію міжнародної платіжної системи на емісію карток цієї системи і/або на обслуговування карток цієї системи (эквайринг) і відповідно до чинного законодавства України має право здійснювати на території України вказані операції.

Член платіжної системи - юридична особа, яка отримала ліцензію платіжної системи і надає послуги учасникам ПС щодо переказу за допомогою цієї ПС.

Ш

Штрих-код - закодована індивідуальна цифрова інформація. Шифр (код) - сукупність правил для шифрування.

Шифрування — перетворення електронного документа із застосуванням криптографічних методів з метою захисту його змісту.

ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
1.1. Розвиток теорії фінансового посередництва
1.2. Сутність та класифікація фінансових послуг
1.3. Ринок фінансових послуг та його структура
1.4. Учасники ринку фінансових послуг
Навчальний тренінг
Розділ 2. РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ НА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
2.1. Органи державного регулювання ринку фінансових послуг в Україні
2.2. Основні форми державного регулювання діяльності з надання фінансових послуг
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru