Фінанси підприємств у запитаннях і відповідях - Данілов О.Д. - У чому полягає сутність фінансового менеджменту?

Організація та функціонування фінансів підприємств грунтується на принципах:

- економічна ефективність - створення та функціонування будь-якого підприємства неминуче призводить до затрат, тому функціонування такого підприємства повинно бути економічно доцільним у тому плані, щоб прямі витрати були компенсовані прямими і непрямими доходами;

- фінансова відповідальність - при настанні банкрутства підприємства держава не несе відповідальності за його зобов'язаннями;

- господарська і фінансова незалежність - у Господарському кодексі Україні, Законі України "Про власність" держава гарантує підприємцям, незалежно від форм підприємницької діяльності однакові права і створює однакові можливості для доступу до матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів.

У чому полягає організація фінансової роботи на підприємстві?

Ефективність роботи підприємства залежить від раціональної організації його фінансової роботи. Організація фінансової роботи залежить від масштабів і фінансових можливостей підприємства.

Будь-яке підприємство має вибір: організувати ведення фінансової роботи власними силами або звернутися до спеціалізованих організацій (консалтингових, аудиторських фірм). У випадку самостійної організації фінансової роботи у залежності від масштабів діяльності підприємства можливими є наступні варіанти:

1. Створення окремого структурного підрозділу (фінансова служба, фінансовий відділ, планово-фінансовий відділ). Як правило, такий варіант є доцільним для крупних підприємств.

2. Покладання функцій організації і ведення фінансової роботи на бухгалтерію підприємства або на окремого працівника (фінансиста, фінансового менеджера), що є доцільним для середніх підприємств.

3. Делегування функцій з організації і ведення фінансової роботи головному бухгалтеру або організація фінансової роботи директором підприємства. Найчастіше цей варіант застосовується на малих підприємствах.

Що таке фінансування підприємства?

Фінансування - це залучення необхідних коштів для покриття потреби підприємства в основному і оборотному капіталі. Відповідно до джерел коштів фінансування поділяється на внутрішнє і зовнішнє. Основними завданнями фінансування є забезпечення належної ліквідності активів та своєчасність розрахунків із партнерами.

Внутрішнє фінансування - здійснюється за рахунок коштів, одержаних від діяльності самого підприємства: прибуток, амортизаційні відрахування, виручка від продажу майна, виручка від здійснення орендних операцій.

Зовнішнє фінансування - використовує кошти, які не пов'язані з результатами діяльності підприємства: внески власників у статутний капітал, кредит, кредиторська заборгованість, державні субсидії та ін.

Розрізняють також фінансування за рахунок власних, позичених і залучених коштів. До позичених коштів належать всі види позик (банківські, емісія боргових цінних паперів, комерційні позички та ін.), до залучених - кошти від емісії не боргових цінних паперів, зовнішні інвестиції. Решта коштів виступає як власний капітал.

У чому полягає зміст та завдання управління фінансами підприємств?

Управління фінансами можна визначити як специфічну галузь управлінської діяльності, пов'язану із цілеспрямованою організацією грошових потоків підприємства, формуванням капіталу, грошових доходів і фондів, необхідних для досягнення стратегічних цілей розвитку підприємства. Об'єктом управління є фінансові відносини, фінансові ресурси та джерела їх формування.

Основними завдання управління фінансами підприємства можна вважати:

o забезпечення збалансованості руху матеріальних і грошових потоків;

o досягнення фінансової стійкості та фінансової незалежності;

o забезпечення джерелами фінансування - пошук внутрішніх і зовнішніх коротко- і довгострокових його джерел, оптимального поєднання останніх, що мінімізує фінансові витрати та збільшує рентабельність власного капіталу;

o ефективне використання фінансових ресурсів для досягнення стратегічних і тактичних цілей підприємства;

o ефективний розподіл прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства.

За якими напрямами здійснюється управління фінансами підприємств?

Управління фінансами підприємств направлене, у першу чергу, на забезпечення діяльності підприємства необхідними фінансовими ресурсами і здійснюється за рядом напрямів (рис. 1.3).

Напрями управління фінансами підприємств

У чому полягає сутність фінансового менеджменту?

Фінансовий менеджмент - система відносин, що виникають на підприємстві з приводу залучення і використання фінансових ресурсів. У рамках фінансового менеджменту вирішуються питання про величину і склад активів підприємства, про структуру джерел фінансування діяльності підприємства, про організацію поточного і перспективного управління фінансовою діяльністю.

Які функції виконує фінансовий менеджмент?

Функції фінансового менеджменту можна систематизувати наступним чином (рис. 1.4).

Функції фінансового менеджменту

Які функції виконує фінансовий менеджмент?
Тема 2. ОРГАНІЗАЦІЯ РОЗРАХУНКІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ
Що таке грошові розрахунки та які принципи їх організації?
У чому сутність безготівкових розрахунків і яким чином вони пов'язані з готівковими?
Що таке грошовий оборот?
Як можна класифікувати безготівкові розрахунки підприємства?
Які рахунки і з якою метою можуть відкривати підприємства в установах банків?
Які документи необхідно подати у банківську установу для відкриття поточного рахунку?
За якими формами розрахункових документів можуть здійснюватись безготівкові розрахунки?
Що таке платіжне доручення?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru