Фінанси України та сусідніх держав - Карлін М.І. - 4.11.2. Правові акти і організація Біржі цінних паперів у Варшаві

Біржа цінних паперів у Варшаві була створена Державною скарбницею у формі акціонерного товариства. Акціонерний капітал товариства становить 42 млн зл. і поділений на 60 тис. іменних акцій. Його акціонерами можуть бути банки, маклерські доми, Державна скарбниця, товариства довірчих фондів, страхові компанії, а також емітенти цінних паперів, допущених до публічного обігу і котированих на Біржі. У липні 2000 р. акціонерами були 54 банки і маклерських доми, а також Державна скарбниця. Правові підстави діяльності біржі становлять:

- Торговельний кодекс з 1934 р.;

- Закон про публічний обіг цінних паперів від 21 серпня 1997 р.;

- статут акціонерного товариства "Біржа цінних паперів" у Варшаві;

- регламент Біржі;

- регламент Біржового суду.

Деякі результати роботи біржі у 2000 р. подано у табл. 4.17.

На варшавській біржі сесії відбуваються регулярно, з понеділка до п'ятниці, з 10:00 до 16:00, у місці, яке називається паркетом.

Загальні збори Біржі є її найвищим органом. Право на участь в них мають усі акціонери Біржі. До її компетенції належить, наприклад, внесення змін до Статуту, затвердження регламенту ради Біржі, вибір членів ради Біржі.

Таблиця 4.17. Деякі результати роботи Біржі цінних паперів

Показник

Квітень

Травень

Червень

Загалом

Капіталізація на кінець періоду, млн зл.

138,553

139,226

138,182

138,182

Загальний показник обігу для товариств, %

3,2

3,0

4,8

10,5

Кількість біржових сесій

18

20

21

59

Інвестиційні рахунки на кінець періоду, млн зл.

1,22

1,23

1,24

1.24

Курс долара на кінець періоду, зл.

4,42

4,39

4,39

4,39

Величина оборотів:

Акції, млн зл.

8,991

8,233

12,054

29,278

Права на акції, млн зл.

48

28

48

Права на стягування, млн зл.

0,5

0,8

0,4

1,7

Варанти, млн зл.

6

5

4

15

Облігації, млн зл.

218

386

350

953

Рада Біржі складається з 12 представників банків, маклерських домів, фінансових установ, господарських палат і емітентів, вона наглядає за діяльністю Біржі, дозволяє обіг біржових цінних паперів, приймає рішення про надання або припинення статусу члена біржі.

Правління складається з 5 осіб і керує поточною діяльністю Біржі, дає дозвіл на використання цінних паперів в обігу. Його роботою управляє голова, якого обирають на три роки на загальних зборах. Закордонні інвестори мають виконувати ті самі правила, що й вітчизняні. Обов'язок сплачування податків іноземними особами, які одержують дохід у Польщі, регулюється міжнародними угодами про уникнення подвійного оподаткування, а також договорами про взаємне трактування (reciprocity agreements). Такі угоди підписані з більшістю європейських країн та іншими країнами світу.

У Польщі діє принцип вільного доступу до ринків капіталів, а також вивезення прибутків і інвестованого капіталу без додаткових дозволів (після сплати належних податків).

4.11.3. Ринки та біржові індекси в Республіці Польща

Товариства, які котируються на біржі, відрізняються одне від одного не тільки видом діяльності, а й величиною обігів і прибутків, бухгалтерською вартістю, капіталом тощо. Для того, щоб біржові інвестори могли краще визначати тип підприємства, з яким вони співпрацюють, усі сфери функціонування біржових товариств поділено на три ринки:

- основний - призначений для найбільших фірм;

- паралельний - для середніх;

- вільний - для менших товариств або тих, що нещодавно утворилася.

Для зручності інвесторів було запроваджено біржові індекси - показники, на підставі яких можна оцінити ринкову ситуацію, не аналізуючи змін курсів окремих акцій. На ці показники впливають спади і зростання вартості акцій.

Варшавська біржа публікує кілька індексів: WIG, WIG20, MIDWIG, WIRR, NIF. Індекс WIG обчислюють для всіх товариств, які котируються на основному ринку біржі, WIRR - на паралельному ринку, WIG20 - для 20 найбільших товариств, які котирувалися на основному ринку, а MIDWIG - для 40 середніх товариств з цього ринку. Індекс NIF обчислюється на основі курсів акцій п'ятнадцяти національних інвестиційних фондів.

Найважливішим індексом є WIG (варшавський біржовий індекс), який обчислюють на основі цін акцій усіх товариств, що котируються на основному ринку. При встановленні величини WIG враховують додаткові прибутки від володіння акціями, наприклад, дивіденди.

Індекс, дуже важливий для багатьох інвесторів, - WIG20, є основним інструментом для укладання термінових контрактів, тому від змін його величини залежать прибутки і збитки інвесторів, які купують і продають термінові трансакції на індекс. Індекс WIG20 описує зміни цін акцій 20 провідних товариств на основному ринку. Індекс основного ринку (MIDWIG) відображає зміни цін 40 середніх біржових товариств. Свій індекс мають також товариства, які котируються на паралельному ринку, - WIRR (абревіатура з польськ. - варшавський індекс паралельного ринку).

Зміни індексу NIF відображають зміни цін на акції національних інвестиційних фондів.

На європейських і світових ринках капіталів є багато різноманітних інструментів, які функціонують як предмети біржового, так і позабіржового обігу. У Польщі й інших країнах, де біржа функціонує порівняно недавно, не всі такі інструменти запроваджено. Але є необхідність наздоганяти тенденції, що існують на розвинутих ринках і задовольняти потреби інвесторів, тому поступово запроваджуються в обіг і нові інструменти. До таких, перш за все, належать термінові контракти, оптації і варанти. Останні є наступним інструментом після термінових контрактів, який котирується на Біржі цінних паперів у Варшаві.

Ринок цінних паперів - це частина ринку капіталів, на якому відбуваються трансакції виключно з довготерміновими цінними паперами, такими як акції, облігації, ваучери участі в довірчих фондах, а також іншими, специфічними для кожної країни допущеними до обігу на такому ринку цінними паперами (у Польщі такий дозвіл дає Комісія цінних паперів).

Ринок цінних паперів складається з двох взаємопов'язаних між собою сегментів: первинного ринку, на якому здійснюється емісія цінних паперів, і вторинного ринку, на якому відбуваються трансакції купівлі-продажу попередньо емітованих цінних паперів.

Вторинний ринок капіталів може бути інституціоналізованим (організованим) або неінституціоналізованим (неорганізованим, вільним). У першому випадку обіг цінних паперів відбувається виключно на біржі цінних паперів, а в другому випадку є можливість здійснення позабіржових трансакцій - безпосередніх або за участю маклерських бюро (для цього необхідна емісія цінних паперів у матеріальному вигляді).

4.11.4. Види акцій і облігацій у Республіці Польща

Види акцій. Акції можуть бути іменними або на пред'явника, але тільки останні можуть бути об'єктом біржового обігу, предметами якого є виключно стандартизовані фінансові інструменти, а отже такі, що позбавлені індивідуальних рис. Якщо товариство будь-коли емітувало іменні акції для котирування на біржі, то їх треба замінити на акції на пред'явника.

Інший поділ акцій пов'язаний з повноваженнями, які вони дають. Тому акції можуть бути звичайними і привілейованими. Види привілеїв можуть бути різними, стосуватися величини належних дивідендів, кількості голосів на загальних зборах акціонерів або особливих прав у випадку ліквідації товариства. Усі види привілеїв мають бути записані у статуті товариства, а їх межі визначає торговельний кодекс. Дуже суттєвим з погляду біржового обігу є поділ на акції, які мають матеріальну і нематеріальну форму. Предметом обігу на ринку можуть бути тільки акції, що не мають матеріальної форми і існують у вигляді комп'ютерного запису. Це стосується також усіх інших цінних паперів.

Облігації. Облігація-це борговий папір (зобов'язання), тобто документ який підтверджує факт здійснення емітентом облігації позики у її покупця. У найбільш поширених видах облігацій борг сплачується у визначений час у грошовому еквіваленті разом з відсотками, спосіб нарахування яких визначається за умов емісії облігації. Облігації, на відміну від акцій, не є паєм. Покупець облігації не може бути співвласником частини майна емітента. Емітентом облігацій може бути Державна скарбниця, гміна, банк, а також суб'єкти господарської діяльності. Нині на варшавській біржі котируються тільки державні облігації, тобто ті, емітентом яких є Державна скарбниця, від її імені діє міністр фінансів. Ці облігації належать до одних із найбезпечніших цінних паперів, адже їх платоспроможність гарантується державою. Прибуток від цих цінних паперів є практично певним, а його величина більш чи менш безпосередньо залежить від рівня інфляції.

4.11.3. Ринки та біржові індекси в Республіці Польща
4.11.4. Види акцій і облігацій у Республіці Польща
4.12. Фінанси домогосподарств у Польщі
4.13. Польща і Європейський Союз
4.13.1. Перші фінансово-економічні результати входження Польщі до ЄС
4.13.2. Доступність товарів та послуг
4.13.3. Вплив входження Польщі до ЄС на рівень цін
4.13.4. Вплив входження Польщі до ЄС на сектор малих і середніх підприємств
Розділ 5. Фінанси Словаччини
5.1. Загальна характеристика фінансів Словаччини в період реформування економіки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru