Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 1.4.45. В чому полягає суть фондової політики держави?

Фондова політика - це державна політика в сфері випуску й обігу інвестиційних цінних паперів з метою впорядкування фондового ринку і підвищення дисциплінованості його учасників, підтримання довіри ДО фондового ринку, його динамічного розвитку.

Регламентація ринку цінних паперів здійснюється в тій чи іншій мірі в усіх країнах. Для країн з перехідною економікою вона має особливо важливе значення через нерозвиненість ринку, глобальність завдань щодо реформування економіки, відсутність спеціальних знань у масового інвестора -населення.

Фондова політика держави в Україні визначається Концепцією функціонування й розвитку фондового ринку України, схваленою Постановою Верховної Ради України 22 вересня 1995 р.

Концепція формулює головні принципи функціонування й системи регулювання фондового ринку, котрі повинні забезпечити становлення цілісного і прозорого, висококваліфікованого й справедливого ринку цінних паперів, регульованого державою й інтегрованого у світові фондові ринки.

1.4.46. На яких основних принципах можливе ефективне функціонування фондового ринку України?

Для того, щоб фондовий ринок України став ефективним механізмом обігу цінних паперів, сприяв економічному розвитку і забезпечував належні умови для інвестицій, а також захист інтересів інвесторів, його функціонування повинно будуватись на таких принципах:

♦ соціальна справедливість - забезпечення рівних можливостей і спрощення умов доступу інвесторів і позичальників на ринок фінансових ресурсів, недопущення дискримінації прав і свобод суб'єктів фондового ринку;

o надійність захисту інвесторів - створення соціально-політичних, економічних і правових умов для реалізації інтересів суб'єктів ринку цінних паперів і забезпечення захисту їх майнових прав;

❖ регульованість - створення гнучкої і ефективної системи регулювання фондового ринку;

❖ контрольованість - створення надійного механізму обліку й контролю, відвернення зловживань і злочинів на ринку цінних паперів;

❖ ефективність - максимальна реалізація можливостей фондового ринку щодо мобілізації й розміщення фінансових ресурсів в перспективні сфери національної економіки, котрі забезпечують її прогрес і задоволення життєвих потреб населення;

❖ правова впорядкованість - створення розвинутої правової інфраструктури забезпечення діяльності фондового ринку, котра чітко регламентує правила поведінки і взаємовідносини учасників ринку;

♦ прозорість, відкритість - забезпечення надання інвесторам повної і доступної інформації, яка торкається умов випуску й обігу цінних паперів, гласності фінансово-господарської діяльності емітентів, усунення проявів дискримінації суб'єктів фондового ринку;

❖ конкурентність - забезпечення необхідної свободи підприємницької діяльності інвесторів, емітентів і ринкових посередників, створення умов для змагання за найбільш вигідні умови отримання вільних фінансових, ресурсів і встановлення немонопольних цін на послуги фінансових посередників.

Цілісність ринку повинна бути забезпечена функціонуванням єдиної біржової системи, яка діє під егідою Національної фондової біржі, системами Національного депозитарію і клірингу (розрахунків) по цінним паперам. Принцип цілісності вимагає встановлення єдиних основних правил відносно ціноутворення на ринку цінних паперів, а також впровадження електронних інформаційних систем.

Створення в Україні національної електронної і телекомунікаційної системи проходить шляхом утворення торговельно-інформаційної системи (TIC) і електронної торговельно-інформаційної мережі (ЕТІМ). TIC це юридична особа, зареєстрована Українською асоціацією торгівців цінними паперами, котра володіє і керує будь-якою системою або засобом, що сприяє торгівлі цінними паперами на позабіржовому ринку. TIC включає ЕТІМ, яка призначена для зв'язку посередників в різних місцях з метою сприяння торгівлі шляхом забезпечення засобами обміну котировками цінних паперів в режимі реального часу.

TIC повинна надавати будь-якій зацікавленій особі таку інформацію: правила допуску цінних паперів до торгів, правила укладання і звірення угод, порядок виконання угод, правило щодо обмеження маніпуляцій з цінами, перелік допущених до торгів цінних паперів і допущених до торгів торгівців цінними паперами, розклад надання послуг TIC.

TIC повинна також надавати таку інформацію за кожною угодою, укладеною за її правилами: дата і час укладення угоди, найменування цінних паперів даної угоди, їх державний реєстраційний номер; ціна одного цінного паперу та кількість цінних паперів.

Роботу зі створення TIC і ЕТІМ проводить організована в 1996 р. "Позабіржова фондова торговельна система" (ПФТС). Головна її мета - сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного позабіржового ринку цінних паперів в Україні, працюючого в режимі реального часу, забезпечення виведення на дисплеї споживачів всієї необхідної інформації.

Планами ПФТС передбачається встановлення телекомунікаційної мережі для великих промислових центрів України. До нинішнього часу до TIC підключено близько 50 членів ПФТС, які знаходяться в п'яти містах України.

1.4.46. На яких основних принципах можливе ефективне функціонування фондового ринку України?
1.4.47. Яким є механізм державного регулювання фондового ринку України?
1.5. Особливості міжнародного фінансового менеджменту
1.5.1. В чому полягає суть міжнародного фінансового менеджменту?
1.5.2. Якими є основні функції фінансового менеджменту?
1.5.3. Якими є особливості фінансового менеджменту ТНК?
1.5.4. Якою є специфіка зовнішнього середовища прийняття рішень щодо ефективного розподілу фінансових коштів та їх збільшення?
1.5.5. Якими є особливості бухгалтерського обліку в ТНК?
1.5.6. Як здійснюється управління валютним ризиком?
1.5.7. Що таке капітальне бюджетування?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru