Мікроекономіка - Буряк П.Ю. - Досконала конкуренція та загальна ефективність

Ми розглянули умови, які мають бути дотримані з метою досягнення оптимального стану. Зараз спробуємо відповісти на наступне питання: чи може вільна ринкова економіка сама досягти Парсто-ефективного розподілу ресурсів, чи для цього необхідне державне регулювання? Розглянувши нижче певні умови, ми доведемо, що якщо вільний ринок є досконало конкурентним, то кінцева рівновага економіки буде Парето-ефсктивною.

Досконала конкуренція та ефективність обміну

Як ми вже знаємо, всі споживачі, що прагнуть максимізувати задоволення, вибирають споживчий набір, який відповідає точці на бюджетній лінії, в якій остання є дотичною до найвищої з доступних кривої байдужості. В цій точці виконується умова:

ГНТху^. (17.6)

Оскільки на досконало конкурентних ринках ціна благ встановлюється ринком і є заданою всім споживачам (як Дмитру, так і Софії), то умова ефективного споживання досягається автоматично:

ГМ,Дху=^- = ГНЗс". (17.7)

Цу

Досконала конкуренція та ефективність виробництва

Так само фірми, які прагнуть мінімізувати витрати виробництва продукту, вибирають затрати капіталу і праці в таких кількостях, при яких відношення їх цін дорівнює граничній нормі технічної заміни:

ГНТЗхкп= - та Л/Пгкл==^ (17.8)

Цп Цп

Оскільки на досконало конкурентних ринках ресурсів (капіталу і праці) ціна ресурсів задана для всіх виробників (блага X і У), то на таких ринках умова ефективності виробництва досягається автоматично:

ГНТЗхкп = = ППЗ'кп. (17.9)

Цп

Досконала конкуренція та загальна ефективність

Як відомо, на ринках досконалої конкуренції кожна фірма, що максимізує прибуток, випускає такий обсяг продукту, для якого граничні витрати дорівнюють його ціні:

Цх = ГВхЦу = ГВу. (17.10)

Звідси

В±Ш!Ь. ..... ",", ...-.. 1 (17.11)

Оскільки відношення граничних витрат двох благ становить граничну норму їх трансформації (формула (17.4)), то рівність (17.11) можна виразити як:

%- = ГШ'хг- (17.12)

Цу

Оскільки на конкурентному ринку автоматично досягаються умови (17.12) і (17.6) і ціни є орієнтирами, як для покупців, так і виробників, то і умова загальної (виробничо-споживчої) ефективності автоматично виконується:

ГНЗхг - ГНТхг (рівність (17.5)

На графіку 17-7 показано досягнення ефективності на ринках продуктів досконалої конкуренції в умовах незалежних один від одного виборів виробників та споживачів. Припустимо, що ринок встановлює співвідношення цін Ц\/ Ц1у. Якщо виробники використовують ресурси ефективно, то вони вироблятимуть блага Хі У на рівні А (де відношення цін дорівнює ГНТхг)-

Але зустрічаючись з таким бюджетним обмеженням, споживачі обиратимуть точку 2?, яка приноситимс їм максимальне задоволення (на кривій байдужості КБг). Оскільки виробник бажає виробляти благо X в кількості %\% а споживач бажає купувати його в кількості х2, то виникає нестача блага X. І оскільки виробник бажає виробляти благо У в кількості уи а споживач бажає його купити в кількості у^ тоді виникає надлишок блага У. Це спричиняє зміну ринкових цін - ціна блага X підвищиться, а блага У знизиться. Таким чином, відношення цін збільшиться {Ц*х!Ц*г) і буде досягнена нова рівновага в точці С. В цій точці кількість блага X і У, яку виробник бажає виробити і споживач бажає придбати є однаковою (х* та у*). Для цієї кількості обох благ ГНЗху - ГНТху, тому досконало конкурентна рівновага є ефективною.

Отже, ніби за допомогою невидимої руки ціни скеровують всіх споживачів та виробників, кожний з яких діє за власною вигодою, до розподілу ресурсів в економіці, що є Парсто-ефективним.

17.2.4. Ефективність та справедливість

Спочатку ми побачили, що існує безліч Парето-ефективних розподілів (кожному з яких відповідає різний розподіл доходів та корисності між різними членами суспільства). Зараз ми побачили, що конкурентна рівновага на всіх ринках генерує лише єдиний Парето-ефск-тивний розподіл.

Спробуємо відповісти на питання: що визначає, який з можливих Парсто-оптимальних розподілів буде вибраний?

В ринковій конкурентній економіці фактично досягнута рівновага залежить від існуючого розподілу власності на ресурси (землю, капітал, працю). Люди мають різні розумові і фізичні здібності, фінансові активи. Ця різниця дозволяє людям заробляти різні рівні доходу в ринковій скономщі. Все це визначає модель попиту споживача в економіці. Різні моделі попиту формують різні криві попиту на окремі блага і послуги і, в свою чергу, визначають різні рівноважні ціни та кількості різних благ.

Різний початковий розподіл людського та фізичного капіталу між людьми буде формувати різну конкурентну рівновагу відповідно до кожного можливого Парето-ефективного розподілу.

Якщо початковий розподіл ресурсів є несправедливим, то не можна чекати справедливості від конкурентної економіки. Змінюючи початковий потенціал формування доходів, уряд може спонукати економіку вибирати будь-який з можливих Парето-ефективних розподілів в їх конкурентній рівновазі, зокрема і більш справедливий розподіл.

17.2.4. Ефективність та справедливість
17.3. Невдачі ринку. Переливи (екстерналії). Коригування вигод і витрат переливу
17.3.1. Відхилення та невдачі ринку
17.3.2. Переливи (екстерналії)
Витрати переливу (негативні екстерналії)
Вигоди переливу (позитивні екстерналії)
17.3.3. Шляхи корекції екстерналій
Засоби державного регулювання
Ділове співробітництво між людьми
Юридичне розв'язання проблеми - позов на відшкодування збитків
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru