Основи педагогічної ергономіки - Карапузова Н.Д. - Ергономіко-гігієнічні вимоги до організування робочих місць учнів

Тривале сидіння на одному місці, перенапруження зору, малорухомий спосіб життя є чинниками ризику в разі надмірного захоплення комп'ютером. Відповідно до вимог сучасного законодавства України для шкільних занять допустиме використання лише такої комп'ютерної техніки, яка має санітарно-епідеміологічний сертифікат про її безпеку для здоров'я дітей.

Приміщення, де експлуатують комп'ютери, повинні мати природне чи штучне освітлення та належний обмін повітря. Рівень освітленості поверхні стола чи клавіатури становить не менше 300 люксів, екрана - не більше 200. Потрібно, щоб світло на екран падало зліва. Заняття слід проводити в добре освітленому приміщенні. Вікна мають виходити на північ чи північний схід, їх обладнують світлорегулювальними пристроями (жалюзі, штори тощо) (рис. 2.14).

Оптимальні параметри мікроклімату в комп'ютерних класах такі: температура повітря 19-21°С, відносна вологість 55-62%, швидкість руху повітря не більше 0,1 м/с. Необхідно забезпечити триразовий обмін повітря за годину. Для охолодження та очищення повітря від пилу в кабінетах можна встановити побутові кондиціонери, рекомендовані державною санітарно-гігієнічною службою, - БК-1500, БК-2000, БК-2500 та ін.

У комп'ютерних класах щоденно роблять вологе прибирання. Поверхня підлоги повинна бути зручною і мати антистатичне покриття. На одного учня, який працює за комп'ютером, відводять площу не менше 6 м , об'єм - не менше 20 м3. Комп'ютерний кабінет розрахований не більше ніж на 12 осіб. Його недоліком є постійний шум, який створюють рухливі компоненти комп'ютера - жорсткий диск, вентилятори блока живлення та процесора, швидкісні програвачі дисків, механічні сканери, принтери тощо. Тому рекомендовано використовувати комп'ютери, рівень звукової потужності яких не перевищує 45 дБ.

Шкідливе явище при роботі з комп'ютером - його електромагнітне поле, яке негативно впливає на центральну нервову систему, спричинюючи головний біль, запаморочення, нудоту, безсоння, відсутність апетиту, погіршуючи пам'ять, здатність до навчання. Інколи електромагнітні поля навіть призводять до різноманітних хвороб шкіри (висип, екзема, рожевий лишай), серцево-судинної системи, кишково-шлункового тракту тощо. Електростатичне поле великої напруженості здатне змінювати і навіть припиняти процеси росту та диференціації клітин, спричинити катаракту.

Напруженість електромагнітного поля на відстані 50 см від будь-якої поверхні монітора не має перевищувати гранично допустимих рівнів, установлених для обладнання кабінетів комп'ютерної техніки в навчальних закладах.

Робоча поза при сидінні забезпечується статичною працею м'язів, яка дуже втомлює, оскільки в кору головного мозку безперервно поступають нервові імпульси з одних і тих самих м'язів шиї, спини, попереку. Умови для відновних процесів у клітинах головного мозку (порівняно з динамічною роботою) погіршуються. За неправильної робочої пози порушується кровопостачання всіх органів, у т. ч. головного мозку. Наслідком є відчуття загального дискомфорту, зниження зацікавленості і працездатності, швидке стомлення. Тому особливу увагу слід звертати на обладнання та організування робочого місця за комп'ютером (рис. 2.15).

Рис. 2.15. Вимоги до робочої пози при користуванні комп'ютером

Робоче місце учнів за комп'ютером організовують відповідно до "Державних санітарних правил і норм влаштування та обладнання кабінетів комп'ютерної техніки в навчальних закладах та режиму праці учнів на персональних комп'ютерах". Його розташовують на відстані не менше 1,5 м від стіни з боку вікон, а від інших стін - їм. Відстань між робочими місцями учнів має становити не менше 1,5 м.

Ергономіко-гігієнічні вимоги до роботи з основним обладнанням комп'ютера
Монітор
Клавіатура
Робочий стіл
Підставка для ніг
Робоче крісло чи стілець
Світлотехнічна специфіка роботи за комп'ютером
Вимоги до режиму праці дітей за комп'ютером
Ергономічний аспект комп'ютерної гри для дітей

© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru