Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 28. У чому полягає сутність теорії грошей А. Сміта?

Теорія Сміта становить цілісну систему поглядів, у якій економічні поняття, положення, висновки, як правило, взаємопов'язані між собою. Не є винятком і пропоновані Смітом принципи оподаткування. Вони ґрунтуються на його концепції рівнозначності різних видів праці, положенні про роль держави як "нічного сторожа", а не регулятора економічних процесів.

Для виконання своїх функцій - відправлення правосуддя, забезпечення оборони, надання деяких видів суспільних послуг (наприклад, прокладення і підтримування доріг, створення системи освіти і виховання) - держава повинна мати необхідні засоби.

Винагорода чиновників, адвокатів, викладачів не повинна бути ні занадто малою, ні занадто щедрою. "Якщо за яку-небудь послугу платять значно менше того, ніж вона заслуговує, на її виконанні відіб'ються нездатність і непридатність більшої частини тих, хто зайнятий цією справою. Якщо за неї платять занадто багато, її виконання буде ще більше страждати від недбалості та лінощів".

У п'ятій книзі Сміта, названій "Про витрати государя чи держави", розглядаються різні правила збирання податків і мита, принципи перерозподілу і використання доходів. У цій книзі є спеціальна глава "Чотири основні правила податків". Сплату податків варто покласти не на один клас, як пропонували фізіократи, а на всіх однаково - на працю, на капітал, на землю.

Чотири основні правила стягування податків такі:

o податки повинні сплачувати всі громадяни, кожний - відповідно до свого доходу;

o податок, який слід сплатити, повинен бути точно визначеним, а не змінюватися довільно;

o усякий податок має стягуватися у такий час і такий спосіб, що найменш обтяжливий для платників;

o податок повинен установлюватися за принципами справедливості.

Це стосується розмірів платежу, санкцій за несплату, рівності в розподілі рівнів оподаткування, домірності з доходами тощо. "Податок, необдумано встановлений, створює сильні спокуси до обману; але зі збільшенням цих спокус звичайно підсилюються і покарання за обман. Таким чином, закон, порушуючи перші початки справедливості, сам породжує спокуси, а потім карає тих, хто не встояв проти них".

Мабуть, і сьогодні багато зауважень і правил автора "Дослідження про багатство народів" не втратили актуальності й можуть бути покладені в основу податкового законодавства та практики оподатковування.

27. Що є продуктивною і непродуктивною працею за А. Смітом?

До теоретичних проблем, охоплених Смітом, не можна не віднести і концепцію продуктивності праці. Це важливо, незважаючи навіть на те, що сучасна економічна наука відмовляється від її основних постулатів. Справа в тому, що Сміт, вводячи у третьому розділі другої книги поняття "продуктивність праці", сформулював його як працю, що "...збільшує вартість матеріалів, які вона переробляє, а також закріплюється і реалізується в якомусь окремому предметі або товарі, який можна продати і який існує хоча б деякий час після того, як завершено працю". Відповідно, непродуктивна праця, за Смітом, - це послуги, які зникають відразу після їх надання, а праця, витрачена на них, нічого не додає до вартості, але має свою вартість, заслуговує на винагороду і не закріплюється і не реалізується в якому-небудь окремому предметі або товарі, придатному для продажу. Тобто продуктивною він вважав працю, яку можна обміняти на капітал, непродуктивною - працю, яка обмінюється на дохід. Усю сферу нематеріального виробництва Сміт вважав непродуктивною.

28. У чому полягає сутність теорії грошей А. Сміта?

Аналізуючи обмін товарів, Сміт відводив важливу роль грошам. На його думку, гроші не є ні результатом домовленості людей, ні наслідком творчої діяльності видатних особистостей, вони є особливим товаром, який стихійно виокремився зі світу інших товарів у результаті тривалого історичного розвитку обміну. Отже, Сміт став фундатором товарної теорії грошей.

Водночас, на думку автора "Багатства народів", гроші не є багатством, вони тільки сприяють його обігу і слугують мірою його цінності. "Гроші, - підкреслював Сміт, - велике колесо обігу..., знаряддя обміну і торгівлі". Таким чином, він розглядав гроші переважно як технічний засіб мінового процесу, ставлячи на чільне місце їх функцію засобу обігу. Тому він вважав можливою і доцільною заміну золота і срібла банкнотами, тобто паперовими грошима, які повинні випускати в обіг банки в необхідній кількості. Тут Сміт фактично сформулював закон грошового обігу.

Грошовому кредиту основоположник економічної науки відводив скромне місце, розглядаючи його тільки як засіб активізації капіталу.

29. Розкрийте сутність теорії розподілу і доходів А. Сміта
30. Як А. Сміт визначає капітал?
31. Яке значення за А. Смітом, має нагромадження капіталу?
32. У чому полягає зміст методологічних основ учення Д. Рікардо?
33. Розкрийте сутність теорії вартості Д. Рікардо
34. Як Д. Рікардо характеризував капітал?
35. Як Д. Рікардо трактував гроші?
36. На думку Д. Рікардо, головне завдання економічної науки - визначити закони, що управляють розподілом продукту між основними класами. Як вирішував Рікардо це завдання?
37. З ім'ям Д. Рікардо пов'язують створення теорії ренти. Як обґрунтовує він процес утворення ренти?
38. Які джерела зростання багатства відповідно до поглядів А. Сміта і Д. Рікардо?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru