Психологія сексуальності - Діденко С.В. - 6.3. Пубертатний період (12-17 років)

Упродовж пубертатного періоду, тобто періоду статевого дозрівання, у фізичному стані підлітка відбуваються суттєві зміни: "ривок росту", формування вторинних статевих ознак (у дівчат з'являються менструації, у хлопчиків - здатність до еякуляції). Внутрішня перебудова організму закінчується досягненням статевої зрілості. На цьому етапі життя відбуваються важливі зміни у психіці.

Біологічні аспекти сексуальності у пубертатному періоді

Процес статевого дозрівання контролюється гіпоталамічним відділом мозку: спочатку в нього включається гіпофіз, а потім інші відділи гормональної регуляції, перебудова якої супроводжується змінами фізичної зовнішності і психічної сфери. У пубертатному періоді у хлопців і дівчат завдяки активному продукуванню статевих гормонів відбувається "ривок росту". У дівчат - приблизно у 12 років, у хлопців - 14 років. У зв'язку з цим дівчата віком 11-14 років значно вищі за хлопців. Зніяковіння, яке відчувають хлопці, зазвичай минає в середині підліткового періоду, коли вони наздоганяють у зрості своїх подружок, а потім стають вищими за них.

Підлітковий "ривок росту" не завжди рівномірно охоплює різні частини тулуба, тому підлітків часто порівнюють із "гидкими каченятами". Наприклад, ріст стопи приблизно на чотири місяці випереджає ріст гомілки, через що вона здається непропорційно великою. Декого це засмучує: підлітки не розуміють, що пропорції їхнього тіла через певний час стануть гармонійними.

Взаємозв'язку між раннім "ривком росту" і ростом дорослої людини не встановлено. Тому підлітки, яких через низький зріст дражнять малими, до 16-17 років можуть наздогнати і перегнати за цим показником своїх однолітків.

Статеве дозрівання дівчат

Першою ознакою статевого дозрівання дівчат є розвиток молочних залоз, який може початися у 8-13 років. На початку росту залози мають вигляд невеличких горбиків

("грудні бруньки"). Із часом соски і навколососкові кола збільшуються, а опуклість грудей стає помітнішою. У деяких дівчат до 12 років молочні залози стають цілком розвиненими, в інших це відбувається до 19 років чи навіть пізніше. Ріст молочних залоз контролюють рівень естрогенів та спадкові фактори.

Невдовзі після початку росту молочних залоз з'являється волосся на лобку (спочатку рідке, слабопігментоване, потім темне, жорстке, хвилясте). До того часу подовжується піхва, збільшується матка. Менструації зазвичай починаються до завершення формування молочних залоз і майже завжди - після максимального "ривка росту". Це відбувається не в усіх дівчат в одному віці (перша можлива у 8 і 16 років, а в середньому - в 12,5 років). Протягом першого року менструації часто є нерегулярними, а овуляція зазвичай відсутня. Однак вона можлива і в першому менструальному циклі, тому під час статевих контактів підліткам варто використовувати протизаплідні засоби.

Характерним аспектом статевого дозрівання дівчат є посилення вагінальної секреції внаслідок зміни гормонального статусу. Статеве збудження незалежно від причин, що його зумовлюють (сексуальні фантазії, читання еротичної літератури, реальна статева активність), зумовлює підвищену вагінальну секрецію. Вона може відбуватися і спонтанно, безвідносно до сексуальних думок чи активності. Відчуття зволоження піхви можуть здаватися дівчинці-підлітку приємними, а можуть і викликати почуття сорому, тривогу.

Статеве дозрівання хлопчиків

Зовнішні ознаки дозрівання хлопчиків, що також зумовлюється статевими гормонами, зазвичай з'являються на рік-два пізніше, ніж у дівчат. Найпершою з них є збільшення розміру яєчок. Підвищення концентрації тестостерону стимулює ріст статевого члена і придаткових органів чоловічої репродуктивної системи (передміхурової залози, сім'яних пухирців і придатків сім'яників). Еякуляція до статевого дозрівання відсутня, бо сім'яні пухирці починають функціонувати тільки після отримання належних гормональних сигналів.

Розвиток геніталій у хлопчиків починається приблизно в 11,6 року; їх розмір і форма стають такими, як у дорослих чоловіків, здебільшого у 14,9 року. У деяких хлопчиків процес розвитку геніталій є дуже прискореним (приблизно протягом року), а в інших може тривати до 5,5. років. Утворення сперми починається в дитячому віці і стає постійним у період статевого дозрівання. Тоді формується і здатність до запліднення.

У процесі статевого дозрівання у хлопчиків відсутнє явище, подібне до менструації, однак нічні еякуляції, за твердженнями дослідників, мають аналогічне психологічне значення. Проте багатьом хлопчикам на початку пубертатного віку не розповідають про нічні еякуляції (полюції), тому вони їх дивують, декого навіть лякають. Так само, як дівчата, яких не попередили про початок менструацій, можуть сприймати їх як ознаку хвороби, хлопчики, прокидаючись вночі в чомусь вологому і липкому, починають хвилюватися, підозрюючи наявність у себе захворювання чи травми. Навіть будучи обізнаними з цим, багато з них у період статевого дозрівання ховає "докази" (простирадло, піжаму), соромлячись батьків.

Ріст волосся на лобку починається одночасно з розвитком геніталій. Через рік чи два починається і ріст волосся на обличчі, що сприймається як важлива ознака формування чоловіка. Адже ознаки статевого дозрівання у хлопчиків зазвичай- не такі помітні, як ріст молочних залоз у дівчат. Волосся на обличчі починає рости в куточках верхньої губи і на перших порах має вигляд ніжного пуху. Пізніше воно поширюється на всю поверхню губи, жорсткішає. Потім з'являється волосся на вилицях, в останню чергу - на підборідді. Одночасно відбувається ріст волосся на тілі (на грудях десяток, а то й більше років). Міру оволосіння обличчя і тіла у представників обох статей контролюють генетичні фактори і гормони, що зумовлюють появу у них різних статевих ознак (табл. 6.3).

Оволосіння є причиною страждань жінок, які порівнюють себе з фотомоделями, а незначна його кількість на обличчі і тілі засмучує чоловіків, адже секс-символів часто зображують з пишними вусами та зарослими грудьми.

У процесі статевого дозрівання у хлопців знижується тембр голосу (в середньому в 13,5 років), що зумовлюється дією тестостерону на тканини гортані. Із формуванням гортані хлопчики переживають досить незручний період мутації голосу, який стає різким і пронизливим, що іноді їх бентежить. У цей період можливе збільшення молочних залоз (гінекомастія), та через рік-два це явище зазвичай минає.

Таблиця 6.3

Середні показники та послідовність появи окремих ознак пубертатного періоду в представників обох статей (Г. Васильченко)

Вік (роки)

Хлопчики

Дівчата

9-10

Ріст кісток таза, округлення сідниць, ріст сосків

10-11

Початок росту яєчок і статевого члена

Початок росту молочних залоз; ріст волосся на лобку

11-12

Активність секреції передміхурової залози

Ріст зовнішніх і внутрішніх геніталій, зміни епітелію піхви, виділень піхви

12-13

Ріст волосся на лобку (спочатку за жіночим типом)

Пігментація сосків; збільшення молочних залоз

13-14

Швидкий ріст яєчок і статевого члена; затвердіння навколососкової зони

Ріст волосся у пахвинних западинах; початок менструацій (перші менструації можуть бути без овуляції)

14-15

Ріст волосся у пахвинних западинах, пушку на верхній губі; початок зміни голосу

Рання нормальна вагітність -

15-16

Зрілі сперматозоїди (у середньому - в 15 років, коливання від 11 до 17 років)

Вугрі; більш низький голос; менструації набувають регулярного характеру; зупинка росту скелета

16-17

Ріст волосся на обличчі і тулубі; чоловічий тип росту . волосся на лобку; вугрі

21

Зупинка росту скелета

Неоднаковий характер продукування гормонів у підлітків різної статі зумовлює відмінності у статурах хлопчиків і дівчат. Наприклад, 17-18-річ ні юнаки виглядають більш підтягнутими і мускулистими, ніж дівчата, оскільки естрогени стимулюють накопичення підшкірного жиру, а тестостерон - ріст м'язів. Чоловіки і жінки відрізняються також за будовою таза: у жінок він ширший, що необхідно для виходу плоду при пологах.

Біологічні аспекти сексуальності у пубертатному періоді
Статеве дозрівання дівчат
Статеве дозрівання хлопчиків
Роль гормонів у статевому дозріванні
Психосексуальний розвиток особистості у пубертатному періоді за 3. Фройдом
Психосоціальний розвиток особистості у пубертатному періоді за Е.-Г. Еріксоном
Статева ідентифікація у пубертатному періоді
Психологічні аспекти сексуальності у пубертатному періоді
Сексуальні фантазії та мастурбації у пубертатному періоді
Міжстатеві сексуальні стосунки у пубертатному періоді
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru