Релігієзнавство - Кислюк К.В. - Багаїзм

Багаїзм є синкретичною релігією, націленою на об’єднання усіх віросповідань у всесвітнє братство. її засновником був іранський торговець-мусульманин Мірза Хусейн Алі Нурі (1819—1850), відомий під іменем Бага-Улпа ("Слава Господа").

Основна думка вчення багаїзму полягає втому, що людство єдине і прийшов час об’єднання всіх людей планети у всесвітнє товариство. Бага-Улла писав: "О, народи і племена земні, що протиборствують! Зверніть лиця свої до єдності, і нехай опромінить вас сяйво світла його. Зберіться ж воєдино і заради Господа зважтеся ви корі нити те, що служить причиноюрозбратів між вами. Не може бутиі тіні сумніву в тому, що народи світу всіх рас і релігій черпають натхнення з одного Божественного джерела і підвладні єдиному Господу". Коли багаї говорять, що всі релігії складають одне ціле, то не мають на увазі, що різні релігійні вчення подібні між собою. За глибоким переконанням багаїстів, засновник цієї релігії Бага-Улла продовжує ряд Посланників Бога. Послідовники багаїзму проголошують такі принципи й основи Нового світового Порядку — Царства Божого, обіцяного Заратуштрою, Мойсеєм, Христом, Мухаммадом:

• всі основні релігії мають спільне джерело;

• кожен віруючий повинен самостійно шукати істину;

• відмова від усіх видів упередженості (расової, національної, релігійної, класової та ін.);

• гармонія з розумом і науковим знанням;

• повна рівноправність чоловіків і жінок;

• усунення крайніх проявів бідності і багатства;

• установлення світової федерації на принципах загальної безпеки і м іжнародної справедл ивості;

• наслідування кожною людиною високих моральних принципів;

• єдина спільна мова, за допомогою якої л юди вільно зможуть розуміти один одного.

Багаїсти не визнають традиційні уявлення про Бога і вважають усі спроби описати Його марними, тому що Бога не можна збагнути розумом.

Багаї вчать, що споконвічна сутність кожної людини—це душа, а фізичне тіло—це форма існування людей на Землі. Після того, як тіло вмирає, душа продовжує жити. Вона вирушає в дорогу до Бога через безліч світів чи площин існування. Успішна духовна подорож до Бога в традиційних термінах подібна до життя враю. У разі неуспіху душа залишається віддаленою від Бога, її існування стає пеклом. У пеклі йде процес перевиховання грішників. Після того, як душі морально переродяться в кращий бік, вони наблизяться до Бога і, відповідно, теж опиняться в раю.

За земного життя душа здатна духовно зростати за допомогою певного культу: молитов, медитацій, вивчення одкровень пророків, моральної самодисципліни і служіння людству в тій сфері, де кожна особистість може якнайкраще реалізувати свої здібності.

Кількість священних книг в багаїзмі точно не підраховано, але в будь-якому разі їх більше сотні. Багаї вшановують як твори засновників власної релігії, особливо книгу Бага-Улли "Кітаб-і-Агдас" (з арабської—"Найсвятіша книга"), так і деякі священні книги інших релігій — зокрема Біблію, Коран та Бгаґавад-Пту.

Багаї не мають спеціальних служителів культу. У кожній країні, де існує досить велика громада багаї, раз на рік (21 квітня) таємним голосуванням усіх дорослих членів громади обирається національна рада з дев’яти членів, що називається Національними Духовними Зборами. Раз на дев’ятнадцять днів уся громада збирається для богослужіння, нарад у справах громади і поглиблення дружніх взаємин між багаї.

Усі багаїстські громади, що існують у світі, об’єднані в єдину організацію, що називається "Міжнародним Співтовариством Багаї" (МСБ). Керівний орган МСБ називають Всесвітнім Домом Справедливості (ВДС). ВДС, як і всі Духовні Збори, складається з дев’яти чоловік. Члени ВДС переобираються на міжнародних з’їздах багаїстів кожні п’ять років. Резиденція ВДС розташована на схилі гори Кар-мелвм. Хайфа (Ізраїль). Крім керівництва багаїстами, ВДС опікується святими місцями багаїстів в м. Акка і Хайфа, що пов’язані з життям Бага-Улли.

Перший багаїстськи й молитовний Дім був збудований у 1908 р. в Ашгабаті (зруйнований землетрусом у 1948 р.). Зараз діє 7 багаїст-ських молитовних Домів (в Індії, Австралії, США, ФРН, Панамі, Уганді і Західному Самоа), близько 166 національних духовних зборів і кілька тисяч місцевих нечисельних релігійних груп.

Храми, що називаються Домами Преклоніння, відкриті для всіх народів. Хоча архітектурне рішення в кожному разі своє, спільним для Домів Преклоніння є наявність дев’яти входів і центрального купола, що символізує єдність і розмаїтість людського роду. Культова практика включає молитви, медитації, читання уривків зі Священних Писань Ба гаї та інших світових релігій.

Багаї пропагують свій спосіб життя: щоденні молитви, участь у заходах разом з людьми різних національностей і соціального становища, відмову від алкоголю й наркотиків, святість шлюбу. Раз на рік, з 2 по 20 березня, багаїсти дотримуються посту, утримуються від їжі й пиття від сходу сонця до заходу. Будь-яка робота, що виконується в дусі служіння, розглядається як богослужіння.

У 1948 р. Організація Багаї була визнана ООН як неурядова організація, а в ЮНЕСКО та Міжнародному Дитячому Фонді ООН вона має дорадчі голоси.

Багаїсти здійснюють багато міжнародних проектів в галузі охорони здоров’я, освіти, екології тощо.

За деякими підрахунками, зараз у світі нараховується приблизно 6 млн багаїстів. Починаючи з 1991 р. громади багаї почали з’являтися в деяких великих містах України, Росії й інших держав СНД. В Україні діють 13 офіційно зареєстрованих громад багаїстів.

10.6. НЕОЯЗИЧНИЦЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ
10.7. САТАНИНСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
ТЕКСТИ ПЕРШОДЖЕРЕЛ ДО УСІХ ТЕМ КУРСУ
Текст 1.1. БІБЛІЯ. СТАРИЙ ЗАПОВІТ. ПРИПОВІСТКА ПРО АВРВВМВ ТА ЙОГО СИНА ІСААКА
Текст 2.1. У. ДЖЕЙМС СТАВЛЕННЯ ФІЛОСОФІЇ ДО РЕЛІГІЇ
Текст 2.2. ПРОТОІЄРЕЙ ОЛЕКСАНДР МЕНЬ. РЕЛІГІЯ В ЖИТТІ ЛЮДИНИ
Текст 3.1. ОБРЯДИ ІНІЦІАЦІЇ
Текст 3.2. СИСТЕМА ТАБУ
Текст 4.1. БІБЛІЯ. СТАРИЙ ЗАПОВІТ. УКЛАДЕННЯ ЗАПОВІТУ. ДЕСЯТЬ ЗАПОВІДЕЙ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru