Регіональна економіка - Качан Є.П. - 17.3. Порівняльна економічна ефективність природоохоронних затрат та економічних результатів природоохоронних заходів

Показником порівняльної економічної ефективності природоохоронних затрат є мінімум сукупних експлуатаційних витрат і капітальних вкладень, приведених до річної вимірюваності з урахуванням фактора часу [6,184]. При порівнянні між собою короткотермінових і довготермінових заходів з приблизно однаковими експлуатаційними витратами і однаковими розмірами капіталовкладень обирають варіант, за якого приведені витрати характеризуються мінімальною величиною:

де Тц — нормативний термін окупності капіталовкладень, величина, обернена нормативному коефіцієнтові ефективності капіталовкладень (Ен = 0,12).

Економічний результат природоохоронних заходів виражають величиною попереджених збитків або сумою попередженого збитку і річного приросту доходу від покращання виробничих результатів діяльності підприємства чи їх груп. У загальному вигляді його можна представити у такому вигляді:

де ПЗ — попереджені збитки; 6Д — приріст доходу.

Попереджений економічний збиток від забруднення навколишнього середовища визначають як різницю між розрахунковими величинами збитку до і після проведення природоохоронного заходу:

де 32 і 31 — відповідно збитки до і після проведеного заходу.

Річний приріст доходу від покращання виробничих результатів внаслідок проведення багатоцільового природоохоронного заходу визначаємо за формулою:

де ц.} ді — кількість товарної продукції у-го та і-го видів чи якості після і до проведення природоохоронного заходу, який оцінюють; — оцінка одиниці /-Ї та і-ї продукції. Якщо періоди будівництва чи реконструкції, проектні терміни експлуатації природоохоронних споруд у порівнюваних варіантах приблизно однакові (різниця не перевищує трьох років), а затрати і результати за період експлуатації змінюються не суттєво, то варіанти природоохоронних заходів можна оцінювати величиною їх чистого економічного ефекту:

Якщо ж природоохоронні заходи характеризують неоднаковими періодами будівництва чи реконструкції, а також термінами експлуатації і змінними величинами затрат і результатів, необхідно проводити сумування економічних ефектів за період експлуатації з урахуванням фактора часу.

Інвестиційні проекти природоохоронної спрямованості відрізняються від інших проектів способом утворення валового доходу. Для підприємств головним фактором утворення додаткового доходу є зменшення платежів за забруднення навколишнього середовища як результат скорочення викидів унаслідок проведених природоохоронних заходів. Ллє поряд з цим, не слід забувати про попереджені збитки, виручку від реалізації утилізованих відходів, економію матеріальних чи енергетичних ресурсів.

У цілому величину валового доходу від проведених заходів екологічного призначення можна записати так [5,159]:

де £0 і £>'0 — відповідно сума платежів за забруднення навколишнього середовища, яка відноситься до собівартості продукції, і сума платежів, які відшкодовуються за рахунок прибутку підприємства до реалізації природоохоронного заходу; в,, і 5[, — відповідно сума платежів за забруднення навколишнього середовища, яка відноситься до собівартості продукції, і сума платежів, які відшкодовуються за рахунок прибутку підприємства в результаті реалізації проекту кожного /-року; О. — виручка від реалізації утилізованих відходів у (-рік; П% — виручка від реалізації екологічно чистої або безпечної (покращеної якості тощо) продукції у (-рік; М( — економія матеріальних та/або енергетичних затрат як результат проведеного природоохоронного заходу у (-рік.

Рекомендована і використана література

1. Врублевська ОМ. Конспект лекцій з економіки природокористування / О.В. Врублевська. — Л.: УкрДЛТУ, 2003. — 210 с.

2. Глухое В.В. Экономические основы экологии / В.В. Глухов, Т.П. Некрасова. — СПб.: Питер, 2003. — 384 с.

3. Ігнатенко МТ. Екологія і економіка природокористування : навч. посіб. / М.Г. Ігнатенко, В.О. Малеев, — К. ; Херсон : Айлант, 2002. — 287 с.

4. Мороз П.І. Екологічні проблеми раціонального природокористування : навч. посіб. / П.І. Мороз, І.С. Косенко. — Л. : Престиж Інформ, 1999. — 282 с.

5. МоскаленкоА.П. Экономика природопользования и охраны окружающей среды / А.П. Москаленко. — М. : ИКЦ "МарТ", 2003. — 224 с.

6. Сахаев ВТ. Экономика природопользования и охрана окружающей среды / В.Г. Сахаев, Б.В. Щербицкий. — К.: Вища шк., 1987.— 263 с.

7. Синякевич І.М. Економіка природокористування : навч. посіб. / І.М. Синякевич. — К.: ІЗМН, 1996. — 156 с

8. Шевчук В. Довідник з питань економіки та фінансування природокористування і природоохоронної діяльності / В. Шев-чук> _ к.: Геопринт, 2000. — 411 с.

9. Туниця Т.Ж.. Збалансоване природокористування: національний і міжнародний контекст / Т.Ю. Туниця. — К. : Знання, 2006.— 300 с.

Розділ 18. СВІТОВИЙ ДОСВІД І МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У СФЕРІ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА
18.1. Поняття і структура екологічної політики
18.2. Міжнародна діяльність у галузі охорони довкілля
18.3. Участь України у міжнародному співробітництві в галузі охорони довкілля






© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru