Страхова справа - Вовчак О.Д. - ПЕРЕДМОВА

В умовах ринкової економіки особливого значення набувають питання страхування підприємницької діяльності, адже ця сфера фінансових відноси: є важливим фактором оздоровлення економіки, забезпечення відтворення. національного виробництва, створення необхідних умов для здійснення підприємницької діяльності.

У всьому світі страхування виступає найбільш раціональним і доступними механізмом захисту інтересів підприємств і суспільства загалом, а страховий ринок є важливим сегментом фінансового ринку. В Україні страховий бізнес належить до групи найбільш рентабельних та перспективних видів підприємницької діяльності. У сучасному ринковому середовищі підприємства мають потребу не тільки у відшкодуванні збитків, пов'язаних зі знищенням або пошкодженням майна, а й у компенсації недоотриманого прибутку, додаткових витрат через вимушені простої, зміну податкового законодавства, неплатоспроможність покупців тощо. За таких умов зберігає свою значущість у собі на підготовка фахівців для страхового бізнесу, що зумовлює потребу в нових підручниках, які б ураховували ті зміни, які відбулися у страховому законодавстві та страховому бізнесі у зв'язку з євроінтеграційними процесами в Україні

Підготовлений підручник "Страхова справа" є логічним продовженням виданих автором раніше навчальних праць зі страхування (навчальних посібник з грифом МОН України "Страхування", "Страхові послуги" "Історія страхування") та значної кількості науковий статей зі страхової проблематики.

У ньому висвітлюються теоретичні аспекти страхування в умовах ринкове економіки, характеристика сучасних видів страхування, умов та механізм їх здійснення, організаційних та фінансових аспектів страхового бізнесу. Особливу увагу зосереджено на соціально-економічній значущості страхування, проблемах і перспективах його розвитку. Значно підвищує цінність роботи те, ш виклад теоретичного матеріалу супроводжується навчальними прикладам! що побудовані на реальній практиці страхових компаній.

Загалом у підручнику матеріал структуризовано за трьома розділами:

Розділ І. Теоретичні засади страхової справи.

Розділ II. Особливості окремих видів страхування.

Розділ III. Фінансово-економічна діяльність страховиків.

У розділі І висвітлено теми, які охоплюють розгляд економічної суті, функцій, ролі та сфери застосування страхування в сучасних умовах; зміст страхових понять і термінів; класифікацію страхування; організацію страхової справи та формування страхового ринку.

У розділі II розглянуто умови окремих видів страхування, порядок їх здійснення, механізм визначення збитку та страхового відшкодування.

Розділ III підручника присвячений вивченню суті актуальних розрахунків у страхуванні та методиці розрахунку тарифних ставок з майнового та особистого страхування, особливостям фінансово-економічної діяльності страхових організацій та фінансовій стратегії і плануванню в страхуванні. Оригінальним є підхід щодо висвітлення умов забезпечення платоспроможності та ефективності діяльності страхової компанії. У ньому не оминуто увагою й інвестиційну діяльність страховика, оскільки фахівці страхової компанії зобов'язані достеменно знати тонкощі інвестиційного ринку через те, що в умовах ринку страховики активно залучені до інвестиційного процесу.

Цей підручник є актуальним, викладений у ньому матеріал сприятиме якісній підготовці студентів вищих навчальних закладів зі страхової справи. Він буде також корисним для викладачів, аспірантів, слухачів підвищення кваліфікації, працівників страхових компаній, усіх, хто цікавиться страховим бізнесом.

Розділ І ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СТРАХОВОЇ СПРАВИ
Тема 1 ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ, СУТНІСТЬ, ПРИНЦИПИ ТА РОЛЬ СТРАХУВАННЯ
1.1. Історичні витоки страхування
1.2. Необхідність страхового захисту та його форми
1.3. Економічна суть та характерні ознаки страхування як економічної категорії
1.4. Принципи та функції страхування
Страховий інтерес.
1.5. Роль та значення страхування в системі економічних відносин
Контрольні запитання
Тема 2 КЛАСИФІКАЦІЯ СТРАХУВАННЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru