Гроші та кредит - Круш П.В. - Інші види кредиту

Споживчий кредит пов'язаний з кредитуванням кінцевого споживання. Цей вид кредиту виражає відносини між кредитором і позичальником, надається юридичним і фізичним особам на споживчі цілі. У ролі кредитора в споживчому кредиті можуть бути спеціалізовані кредитні установи чи просто юридичні особи, що здійснюють реалізацію товарів чи послуг. Надається споживчий кредит у грошовій чи в товарній формах.

У грошовій формі він надається як банківська позичка фізичній особі для набуття рухомого або нерухомого майна. Може надаватися також кредитною установою небанківського типу (ломбардами, кредитними спілками тощо). У товарній формі - у процесі функціонування роздрібної торгівлі споживчими товарами довгострокового використання з відстрочкою платежу.

Споживчий кредит - важливий засіб задоволення споживчих потреб населення. Він прискорює отримання певних благ чи послуг значно раніше, ніж вони могли б бути отримані в майбутньому за умови нагромадження заощаджень для купівлі товарно-матеріальних цінностей чи оплати послуг, будівництва тощо. Інколи без споживчого кредиту набуття деяких товарів чи послуг взагалі було б недоступне. Отже, споживчий кредит, з одного боку, сприяє збільшенню поточного платоспроможного попиту, підвищенню життєвого рівня, а з іншого - прискорює реалізацію вироблених товарних запасів, послуг, тобто досить активно стимулює процес виробництва, розвиток економіки.

Усі види і форми споживчого кредиту мають соціальний характер, бо цей вид кредиту відіграє значну роль у задоволенні соціальних потреб населення, підвищенні рівня його життя. А тому споживчий кредит (його умови, доступність) мають регулюватися державою. Регулювання державою надання споживчих кредитів, зокрема, допомагає регулювати грошовий обіг.

Об'єкти споживчого кредиту пов'язані із задоволенням потреб поточного характеру, зокрема з набуванням населенням товарів у особисту власність, витрати капітального (інвестиційного) типу на будівництво і придбання нерухомого майна.

Суб'єктами споживчого кредиту є фізичні особи (позичальники), в ролі кредиторів виступають банки, установи небанківського типу, торговельні організації. До споживчого кредиту належить кредит у ломбардах, що надають позички під заставу предметів особистого використання і домашнього вжитку. У разі непогашення позички ломбард виставляє закладене майно на продаж. При всіх своїх позитивних рисах споживчий кредит має і деякі недоліки. Легкість отримання та швидке задоволення потреб провокує в деяких осіб бажання отримати надмірну кількість споживчих позичок. Коли ці борги досягають значних обсягів, виникають серйозні труднощі з їх поверненням. Крім того, купівля населенням споживчих товарів у кредит обходиться дорожче, ніж при оплаті товарів готівкою.

Інші види кредиту

Розглянуті види кредиту банківський, комерційний, державний, споживчий широко використовуються в сучасній ринковій економіці і об'єднуються поняттям внутрішньо-економічного (національного) кредиту. До видів кредиту, які набули широкого застосування в сучасній ринковій практиці, слід долучити також міжнародний кредит (теж розглянутий).

На кожному історичному етапі кредит використовується так широко, як це відповідає інтересам і потребам економіки. Це виявляється через кількість видів і форм кредиту. Кредит - категорія історична і розвивається він водночас із поступом суспільного виробництва. Тож не виключена поява нових видів і форм кредиту, кожному з історичних періодів має бути притаманна саме йому сукупність різновидів кредиту. У сучасних умовах набувають використання нові досить складні види кредиту, насамперед це стосується лізингового кредиту, а також деяких інших видів.

Лізинговий кредит у деяких підручниках не включається до видів кредиту. А якщо і включається, то з істотними застереженнями:

"Кредитом лізинг можна вважати лише умовно"1. Але ж лізинг широко використовується в багатьох країнах з розвинутою ринковою економікою та відіграє позитивну роль у функціонуванні економіки. Тому цей вид кредиту беззаперечно має бути включений до найважливіших у сучасних умовах видів кредиту.

Лізинговий кредит
Факторинг
Іпотечний кредит
ТЕМА 8. СУЧАСНА КРЕДИТНА СИСТЕМА
1. Поняття про кредитну систему. Структура сучасної кредитної системи
Поняття про кредитну систему
2. Банківська система як основна частина сучасної кредитної системи
Національний банк України
Комерційний банк - головний елемент кредитної системи
Кредитна діяльність комерційних банків
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru