Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Виведення кривої сукупного попиту.

Щоб дізнатися, як сучасна кількісна теорія виводить криву сукупного попиту, розгляньмо приклад, в якому вимірюємо сукупний обсяг виробництва в мільярдах доларів у цінах 1982 р. (рівень цін у 1982 р. приймемо за 1,0). Як уже показано, з прогнозованою швидкістю 2 і пропозицією грошей 1000 млрд. дол. сукупні видатки становитимуть 2000 млрд. дол. Якщо рівень цін задається 2,0, величина попиту на сукупний обсяг продукції є 1000 млрд. дол. (у цінах 1982 р.), бо сукупні видатки, Р х У, тоді стануть рівними 2,0 X 1000 = 2000 млрд. дол., значення М X V. Це поєднання рівня цін 2,0 і сукупного обсягу виробництва 1000 позначається як точка А на графіку 26.1. Якщо рівень цін задається 1,0, тоді величина попиту на сукупний обсяг продукції є 2000 (точка В), тому сукупні видатки

Крива сукупного попиту.

Графік 26.1. Крива сукупного попиту.

Зростання пропозиції грошей з 1000 млрд. дол. до 2000 млрд. дол. Переміщує криву сукупного попиту З аі>1 до аі>2.

продовжують дорівнювати 2000 млрд. дол. = 1,0 X 2000. Так само за нижчого рівня цін 0,5 величина попиту на обсяг продукції зростає до 4000, що показано точкою С. Крива, яка пов'язує ці точки, є кривою сукупного попиту за даної пропозиції грошей 1000 млрд. дол., що позначена як АЛ^ Як можна побачити з графіка, вона має звичайний, характерний для кривої попиту нахил, показуючи, що коли рівень цін знижується, а всі інші обставини залишаються без змін, то величина попиту на обсяг продукції зростає.

Переміщення кривої сукупного попиту.

У сучасній кількісній теорії Фрідмана зміни пропозиції грошей є основним джерелом змін у сукупних видатках і переміщення кривої сукупного попиту. Щоб зрозуміти, як зміни пропозиції грошей переміщують криву сукупного политу, розгляньмо, що відбудеться, коли пропозиція грошей зростає до 2000 млрд. дол. Тепер сукупні видатки збільшаться до 2 X 2000 млрд. дол. = 4000 млрд. дол., і за рівня цін 2,0 величина попиту на сукупний обсяг продукції зросте до 2000 (2 X 2000 = 4000 млрд. дол.). Отже, за рівня цін 2 крива сукупного попиту переміщується з точки А у точку А'. За рівня цін 1,0 величина попиту на обсяг продукції зростає з 2000 до 4000 (з точки В до В'), і за рівня цін 0,5 величина попиту на обсяг продукції зростає з 4000 до 8000 (з точки С до С). Наслідок полягає в тому, що зростання пропозиції грошей до 2000 млрд. дол. переміщує криву сукупного попиту праворуч в положення а02 на графіку 26.1.

Таке міркування означає, що зменшення пропозиції грошей пропорційно зменшує величину попиту на сукупний обсяг продукції за кожного рівня цін. Отже, падіння пропозиції грошей переміщує криву сукупного попиту ліворуч.

Кейнсіанський погляд на сукупний попит

Кейнсіанський підхід аналізує сукупний попит не на основі рівняння обміну, а за допомогою чотирьох компонентів сукупного попиту: споживчих видатків, тобто сумарного попиту на споживчі товари і послуги; планових інвестиційних видатків, тобто сумарних запланованих видатків ділових підприємств на нове устаткування, будівлі та інші об'єкти виробництва плюс заплановані видатки на нове житлове будівництво урядових видатків, тобто видатків на всіх рівнях влади (федеральному, штатному і місцевому) на товари і послуги (скріпки для паперу, комп'ютери, комп'ютерні програми, заробітна плата державних службовців тощо); чистого експорту, тобто чистих іноземних видатків на вітчизняні товари і послуги. Ці видатки дорівнюють сумі експорту мінус сума імпорту. Використовуючи символи С - для споживчих видатків, І - для планових інвестиційних видатків, О - для державних видатків і NX - для чистого експорту, можна записати такий вираз для сукупного попиту:

Переміщення кривої сукупного попиту.
Кейнсіанський погляд на сукупний попит
Крива сукупного попиту.
Полеміка щодо витіснення
Сукупна пропозиція
Переміщення кривої сукупної пропозиції
Рівновага в аналізі сукупних попиту і пропозиції
Рівновага в короткостроковому періоді
Рівновага у довгостроковому періоді
Зміни в сукупному попиті
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru