Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КОЛОС Борис Данилович (справжнє прізвище — Кабанов)

Український публіцист

Народився 27 грудня 1895 р. в м. Краснокутськ на Харківщині.

Журналістську діяльність розпочав у газеті »Боротьба» — друкованому органі української комуністичної партії. У березні 1920 р. став відповідальним секретарем редакції газети »Селянська біднота». Згодом перейшов до редакції газети »Вісті ВУЦВК». З 1926 р. — член редколегії, з 1929 р. — відповідальний редактор новоствореного профспілкового видання »Робітнича газета »Пролетар». На початку 30-х років цей друкований орган різко змінив свій напрям і перетворився на рупор партійних та урядових настанов щодо »посилення класової боротьби та підвищення пролетарської пильності». Показовою для дискусій на шпальтах газети була стаття Б. Колоса »Проти гнилого лібералізму» — відгук на відкритий лист Сталіна »Про деякі питання історії більшовизму».

У січні 1932 р. газета »Комуніст» в огляді преси звинуватила Б. Колоса в »помилках політичного характеру», внаслідок чого у березні того самого року він був переведений до Вінниці, де очолив редакцію газети »Більшовицька правда».

З 1934 по 1936 р. працював начальником відділу середніх сільськогосподарських шкіл Харківського обласного земельного управління.

У грудні 1936 р. був заарештований за звинуваченням у »керівництві контрреволюційною троцькістсько-націоналістичною організацією», яка »ставила за мету повалення радянської влади в Україні». 14 липня 1937 р. був засуджений до страти.

Страчений 15 липня 1937 р. Реабілітований у 1957 р.

КОРНІЙЧУК Олександр Євдокимович
КОТЛЯРЕВСЬКИЙ Іван Петрович
КОЦЮБА Гордій Максимович (справжнє прізвище — Коцегуб)
КОЦЮБИНСЬКИЙ Михайло Михайлович
КРАВЦІВ Богдан
КРИЖАНІВСЬКИЙ Степан Андрійович
КРОПИВНИЦЬКИЙ Марко Лукич
КУЛІШ Микола Гурович
КУЛІШ Пантелеймон Олександрович (літературні псевдоніми: Панько Казюка, Данило Юс, Хуторянин та ін.)
ЛЕ Іван Леонтійович (справжнє прізвище — Мойся)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru