Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КУБІЙОВИЧ Володимир Михайлович

Український географ і демограф, громадський діяч

Народився в 1900 р. на Лемківщині (тепер Польща) . в українсько-польській родині. Закінчив філософський факультет Ягеллонського (Краківського) університету. У 1928— 1939 рр. працював доцентом цього навчального закладу. З 1940 р. обіймав посаду професора в Українському вільному університеті в Празі. З 1931 р. — дійсний член НТШ, очолював його географічну комісію. Автор близько 80 праць з антропогеографії й демографії. В 30-х роках співробітничав із »Просвітою», в одному з видавництв якої вийшла його праця »Теорія й людність українських земель» (1935).

Наукові праці В. Кубійовича - географа присвячені проблемам вивчення антропогеографії Українських Карпат, географії демографічних процесів населення України і окремих її регіонів (Галичини, Карпат, Волині та Полісся).

У своїх дослідженнях обстоював геополітичні інтереси України, за що був звільнений у 1939 р. з Краківського університету. З 1940 р. — професор Українського вільного університету.

Активний учасник національно-визвольного руху. В середині 1940 р. очолив Український центральний комітет у Кракові, який координував діяльність українських громадсько-культурних організацій. У квітні 1943 р. ініціював створення у Львові і очолив Військову управу, яка здійснювала заходи з формування першої Української національної дивізії »Галичина». У роки другої світової війни (1939—1945) допомагав представникам національних меншин (здебільшого євреям) уникати арешту гітлерівськими спецслужбами.

У 1945 р. емігрував до Німеччини, у 1951 р. проживав у Франції та Німеччині, де займався науковою діяльністю. Написав близько 80 наукових праць. Серед них: »Географія українських і суміжних земель» (1943), »Українські етнічні групи південно-західної України (Галичини)» (1953) та ін. Автор кількох настінних географічних карт України й Галичини.

У 1947—1963 рр. був генеральним секретарем НТШ у Мюнхені, а з 1952 р. і до кінця життя — головою Європейського відділу НТШ. Таким чином, заслугою В. Кубійовича як ученого і громадянина був порятунок цього найстарішого національного наукового товариства (НТШ). У 1951 р. В. Кубійович переїхав у Сарсель (околиця Парижа), де очолив головну редакцію унікального десятитомного видання довідкового характеру »Енциклопедія українознавства». Підготував низку статей для цього видання.

У 1963—1971 рр. з ініціативи В. Кубійовича було випущено англійською мовою перші два томи цього довідника. У 1993 р. у Львові було започатковано перевидання »Енциклопедії українознавства».

В. Кубійович залишив після себе спогади »Мені 70» та »Українці в Генеральній губернії: 1939—1941» (обидві 1975).

Помер 2 листопада 1985 р. у м. Сарсель (Франція).

ЛАГУТА Микола Дмитрович
ЛАЗАРЕВСЬКИЙ Олександр Матвійович
ЛAHГE Микола Миколайович
ЛАШКЕВИЧ Олександр Степанович
ЛАШНЮКОВ Іван Васильович
ЛЕБЕДИНЦЕВ Феофан Гаврилович
ЛЕВИТСЬКИЙ Володимир Фавстович
ЛЕВИЦЬКИЙ Іван Омелянович
ЛЕВИЦЬКИЙ Орест Іванович
ЛІНТУР Петро Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru