Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛАЗАРЕВСЬКИЙ Олександр Матвійович

Український історик, шевченкознавець

Народився 20 червня 1834 р. в с. Гирівка (нині с. Шевченкове Конотопського району Сумської області) в родині дрібних дворян.

Закінчивши повітове училище, навчався в гімназії у Петербурзі, де значною мірою сформувалися його погляди, виявився інтерес до історії України. Перші історичні праці майбутнього вченого »Василий Золотаренко, полковник Нежинский», »Опыт указателя источников изучения Малороссийского края в историческом и географическом отношениях», »Про шведских пленников 1709 г.» 1853 р. було опубліковано в »Черниговских губернских ведомостях». 1858 р. закінчив історико-філологічний факультет Петербурзького університету, здобувши ступінь кандидата наук. Того ж року видав »Указатель для изучения Малороссийского края». Був бібліотекарем графа Уварова і склав каталог його рукописних збірок.

Великий вплив на формування демократичного світогляду О. Лазаревського мала дружба з Т. Шевченком. Він доглядав тяжко хворого поета до самої смерті, супроводжував труну з його тілом в Україну. О. Лазаревський є засновником шевченкознавчої мемуаристики і біографістики. В день смерті Великого Кобзаря в петербурзькій газеті »Северная пчела» з’явилася його публікація »Последний день жизни Т. Г. Шевченко», а через рік »Основа» надрукувала »Материалы для биографии Т. Г. Шевченко», що було першою спробою систематизації біографічних відомостей про поета.

У 60—70-х роках ХГХ ст. О. Лазаревський працював у судових установах Чернігова, Полтави, Ніжина, а з 1880 р. — у Київському окружному суді. В цей період починається плідна наукова діяльність ученого. Предметом його досліджень були актуальні питання з історії селянського життя, з економіки, соціальних відносин в Україні другої половини XVII і XVIII ст.

У 1860 р. за дорученням Академії наук збирав у московських монастирях матеріали для вивчення історії російського хронографа. »Записку о русском хронографе» надрукував в »Известиях АН». 1866 р. опублікував ґрунтовне дослідження »Малороссийские посполитые крестьяне (1648—1783 гг.)». О. Лазаревський — автор низки »Нарисів» з історії українських старшинсько-козацьких родів. Видав цінні збірники документів »Сулимовський архів» (1884), »Мотиженський архів» (1890), »Щоденник генерального підскарбія Якова Марковича» (1893,1895, 1897), »Історичні нариси Полтавської Лубенщини» (1896), »Акти з історії монастирського землеволодіння» (1891). Документальною пам’яткою соціально-економічної історії України XVII ст. є »Малороссийские переписные книги 1666 года». Загалом наукова спадщина вченого становить понад 420 праць.

О. Лазаревський брав участь у роботі наукових товариств і установ Києва, Петербурга, Чернігова (зокрема, Історичного товариства Нестора Літописця), був одним із засновників журналу »Киевская старина» (1882).

В останнє десятиріччя життя працював над монографією »Описание Старой Малороссии».

Помер 13 квітня 1902 р. в Києві.

ЛAHГE Микола Миколайович
ЛАШКЕВИЧ Олександр Степанович
ЛАШНЮКОВ Іван Васильович
ЛЕБЕДИНЦЕВ Феофан Гаврилович
ЛЕВИТСЬКИЙ Володимир Фавстович
ЛЕВИЦЬКИЙ Іван Омелянович
ЛЕВИЦЬКИЙ Орест Іванович
ЛІНТУР Петро Васильович
ЛДІЙ Петро Дмитрович
ЛОКТЮШЕВ Сергій Олександрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru