Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛАШКЕВИЧ Олександр Степанович

Український історик, філолог, археолог, громадський діяч

Народився 19 листопада 1842 р. в родовому маєтку в с. Брахлів на Чернігівщині. Належав до давнього шляхетського роду. Навчався у Першій київській гімназії. У 1864 р. закінчив історико-філологічний факультет Київського університету.

У 1870—1880 рр. брав активну участь у проведенні селянської реформи 1861 р. та інших реформ цього періоду на Київщині, Поділлі, Чернігівщині як мировий посередник, мировий суддя, земський гласний.

З початку 70-х років був активним членом київської Старої громади, а в 1888—1889 рр. видавав і редагував неофіційний орган Старої громади — журнал »Киевская старина».

На початку 1886 р. повернувся до Києва. Розпочав співробітництво з журналом »Киевская старина», де друкував матеріали й документи з історії України XVII—XVIII ст., власні статті та нотатки з історії, генеалогії тощо.

У середині 80-х років XIX ст. журнал перебував у кризовій ситуації. Через фінансові труднощі, антиукраїнський тиск з боку царату, тяжку хворобу першого редактора Ф. Лебединцева часопис змушений був заявити про припинення роботи.

У цей складний не лише для часопису, а й для всього духовного життя України час О. Лашкевич узяв на себе фінансування журналу, став його видавцем і головним редактором (1888). Він згуртував навколо редакції найкращих учених, які репрезентували інтелектуальну еліту України, що дало можливість збільшити обсяг часопису і кількість передплатників., О. Лашкевич перетворив його із суто краєзнавчого друкованого органу на осередок історичної, суспільної та літературної думки, на справжнього виразника національного і духовного відродження України.

О. Лашкевич — автор кількох праць з історії Лівобережної України.

Помер 31 жовтня 1889 р.

ЛАШНЮКОВ Іван Васильович
ЛЕБЕДИНЦЕВ Феофан Гаврилович
ЛЕВИТСЬКИЙ Володимир Фавстович
ЛЕВИЦЬКИЙ Іван Омелянович
ЛЕВИЦЬКИЙ Орест Іванович
ЛІНТУР Петро Васильович
ЛДІЙ Петро Дмитрович
ЛОКТЮШЕВ Сергій Олександрович
ЛОСЬ Федір Євдокимович
ЛУБЕНЕЦЬ Тимофій Григорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru