Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - НОВАКІВСЬКИЙ Олекса Харлампійович

Український живописець

Народився 14 березня 1872 р. у с. Слободо-Ободівка . (нині с. Ободівка) на Вінниччині в родині лісничого. Початкову художню освіту здобув у майстерні декоративного живопису М. Клименка в Одесі. У 1900 р. закінчив Краківську Академію мистецтв (1900), де великий вплив на формування майбутнього художника мали Я. Матейко (найславетніший з польських історичних живописців) та відомий представник польського модерну С. Виспянський. З 1913 р. працював у Львові, цього ж року заснував художню школу, де здобули початкову художню освіту О. Плешкан, Г. Смольський, С. Гебус-Баранецька.

Для творів О. Новаківського 20—30-х років притаманне посилення рис експресіонізму, що набув у інтерпретації майстра оригінального забарвлення, позбавленого апокаліптичного настрою, характерного для творів Е. Мунка, Дж. Енсора та ін.

У цей же час створено й чимало портретів представників західноукраїнської інтелігенції для Національного музею у Львові (частину з них було знищено під час »чистки» музею на початку 50-х років).

О. Новаківський — майстер широкого діапазону. Крім великих сюжетних картин, портретів, чимало часу приділяв пейзажу, в жанрі натюрморту він один з найвизначніших майстрів в українському живопису.

Твори: »Діти» (1905), »Коляда» (1907—1910), »Весна» (1909), »Автопортрет» (1911), »Автопортрет з дружиною», декоративні панно »Народне мистецтво», »Наука» (обидва 1915—1916), »Народна пісня», »Революціонерка» (обидва 1924), »Музика» (1929), »Портрет Г. Голубовської» (1930), »Дзвінка», »Довбуш» (обидва 1931), »Гуцулка» (1935) та ін.

Художник увійшов в історію українського мистецтва як цікава, приваблива особистість, у творчому доробку якої поєдналися глибоке коріння українського національного малярства і

новітні досягнення європейського мистецтва. Пам’ять О. Новаківського вшановано створенням у Львові його меморіального музею-майстерні.

Помер 29 серпня 1935 р., похований у Львові на Личаківському кладовищі.

ОРФЕЄВ Серафим Дмитрович
ПАНЬКЕВИЧ Юліан Іванович (псевдонім — Простен Добромисл)
ПАРАДЖАНОВ Сергій Йосипович
ПАРХОМЕНКО Терентій Макарович
ПАТОРЖИНСЬКИЙ Іван Сергійович
ПЕТРУСЕНКО Оксана Андріївна (справжнє прізвище — Бородавкіна)
ПОЛТОРАЦЬКИЙ Марко Федорович
ПОХИТОНОВ Іван Павлович
ПРИМАЧЕНКО (Приймаченко) Марія Овксентіївна
ПРИХОДЬКО Олекса Кіндратович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru