Страхування - Базилевич В.Д. - Відшкодування у зв'язку зі смертю потерпілого (ст. 27)

Право на отримання відшкодування, пов'язане зі смертю потерпілого, мають особи, які перебували на утриманні потерпілого, та особи, які взяли на себе витрати з поховання.

У зв'язку зі смертю годувальника в результаті ДТП право на отримання страхового відшкодування мають:

o діти (в тому числі усиновлені) до досягнення ними повноліття;

o непрацездатна вдова (вдівець), непрацездатні батьки - до відновлення ними працездатності, а також працездатна вдова (вдівець), якщо у сім'ї є діти до 8 років;

o інші члени сім'ї, які перебували на утриманні потерпілого.

Виплата страхового відшкодування здійснюється за умови, що смерть потерпілого в результаті ДТП настала протягом одного року після ДТП та є прямим наслідком такої ДТП.

Розмір відшкодування у зв'язку зі смертю годувальника підраховується на основі визначення частини неотриманих доходів потерпілого, яка б належала кожному утриманцю за життя потерпілого, вирахуванням наданих утриманцям внаслідок втрати годувальника. Порядок обчислення відшкодування утриманцям визначає Кабінет Міністрів України.

Витрати на поховання відшкодовуються на основі пред'явленого страховику оригінала свідоцтва про смерть та документів, які підтверджують витрати.

Відшкодування шкоди, заподіяної майну потерпілого внаслідок ДТП (ст. 28)

Шкода, заподіяна майну потерпілого у зв'язку з ДТП, - це шкода, пов'язана:

o з пошкодженням чи знищенням транспортного засобу;

o пошкодженням чи фізичним знищенням доріг, дорожніх споруд, технічних засобів регулювання руху;

o проведенням робіт, які необхідні для врятування потерпілих у результаті ДТП;

o пошкодженням транспортного засобу, який використовується для доставки потерпілого до відповідного закладу охорони здоров'я, а також у зв'язку із забрудненням салону цього транспортного засобу;

o евакуацією транспортних засобів з місця ДТП. Відшкодування шкоди у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу.

У зв'язку з пошкодженням транспортного засобу (ст. 29) відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому Уповноваженим органом, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок ДТП, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання законного користувача транспортного засобу чи того власника, який керував транспортним засобом у момент ДТП, чи до місця здійснення ремонту на території України. Якщо виникла потреба з поважних причин помістити транспортний засіб на стоянку, до розміру шкоди додаються також витрати на евакуацію транспортного засобу до стоянки та плата за послуги стоянки.

Відшкодування у зв'язку з фізичним знищенням транспортного засобу (ст. 30)

Закон визнає транспортний засіб фізично знищеним, якщо його ремонт технічно неможливий чи економічно необґрунтований і власник транспортного засобу згоден з визнанням його фізично знищеним. Ремонт вважається економічно необґрунтованим, якщо передбачені згідно з експертизою, проведеною відповідно до законодавства, витрати на ремонт транспортного засобу перевищують вартість транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди.

Якщо власник транспортного засобу не згоден з визнанням транспортного засобу фізично знищеним, йому відшкодовується різниця між вартістю транспортного засобу до та після ДТП, а також витрати з евакуації транспортного засобу з місця ДТ1І.

Якщо транспортний засіб визнано фізично знищеним, відшкодування шкоди виплачується у розмірі, який відповідає вартості транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди та витратами з евакуації транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди. Право на залишки транспортного засобу отримує страховик чи МТСБУ.

Відшкодування шкоди, заподіяної майну потерпілого внаслідок ДТП (ст. 28)
Відшкодування у зв'язку з фізичним знищенням транспортного засобу (ст. 30)
Відшкодування у зв'язку з пошкодженням дороги, дорожніх споруд та інших матеріальних цінностей чи їх фізичним знищенням (ст. 31)
12.3. Страхування професійної відповідальності
12.4. Страхування відповідальності суб'єктів господарювання - джерел підвищеної небезпеки
Обов'язки страхувальника при настанні страхового випадку
12.5. Страхування інших видів відповідальності
Страхування цивільної відповідальності виробника
Страхування відповідальності роботодавця
Страхування відповідальності перед третіми особами під час проведення будівельно-монтажних робіт
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru