5.1. Зміст, завдання, напрямки, інформаційне забезпечення аналізу собівартості продукції
В системі показників, які характеризують ефективність виробництва і посилення його інтенсифікації, одне із провідних місць належить собівартості продукції.
Собівартість є вартісна категорія, яка в грошовій формі відображає витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції.
Зниження собівартості продукції, при інших рівних умовах, сприяє збільшенню прибутку, а отже, підвищенню ефективності виробництва. Це досягається шляхом економії затрат праці, матеріалів, сировини, енергетичних ресурсів, кращого використання обладнання і потужності, зростання обсягу виробництва, скорочення різних втрат, ліквідації непродуктивних витрат.
В ринковій економіці, де ціни формуються під впливом гострої конкурентної боротьби, із сукупності факторів, що визначають конкурентоспроможність підприємства, чільне місце належить витратам на виробництво. Зниження витрат в таких умовах стає ледь не головним джерелом збільшенням прибутку.
Розрізняють індивідуальну собівартість — затрати на виробництво тільки одного виробу; загальну (повну) собівартість всієї виготовленої продукції — загальну суму затрат, що приходиться на виготовлення продукції певного обсягу і складу; середня собівартість, яка визначається діленням загальної суми затрат на кількість одиниць однорідної продукції.
За обсягом затрат, що входять в собівартість продукції, остання ділиться на виробничу, яка включає витрати, що пов'язані тільки з виробництвом продукції, і повну, що складається із витрат на виробництво і позавиробничі витрати, які пов'язані з реалізацією продукції (витрати на збут).
Визначення величини затрат на одиницю продукції (робіт, послуг) називається калькуляцією собівартості.
В залежності від призначення розрізняють планову, нормативну та фактичну(звітну) собівартість продукції.
Планова собівартість — це завдання для досягнення певного рівня собівартості продукції, що визначається на основі передових норм і нормативів використання засобів виробництва і витрат праці.
Нормативна собівартість — відображає рівень витрат на виріб, що визначається діючими на певну дату технічними нормами і нормативами використання засобів виробництва і робочого часу.
Фактична (звітна) собівартість — це рівень собівартості продукції, обчисленої на основі фактичних витрат на виробництво за певний період, з урахуванням фактичних умов виробництва, що склалися.
Основними завданнями аналізу витрат і собівартості продукції є:
— обґрунтованість планових завдань із собівартості продукції;
— загальна оцінка виконання завдань зі зниження собівартості продукції;
— виявлення і дослідження причин відхилень від планового завдання;
— вивчення структури і динаміки витрат за елементами і калькуляційними статтями;
— оцінка впливу окремих факторів на рівень собівартості продукції;
— виявлення і мобілізація резервів зниження собівартості продукції.
Залежно від поставлених завдань випливають різні напрямки аналізу собівартості продукції і витрат на виробництво:
— узагальнюючий аналіз собівартості продукції;
— аналіз собівартості окремих видів продукції (калькуляцій);
— аналіз витрат на одну гривню продукції;
— аналіз прямих матеріальних і трудових витрат;
— аналіз комплексних витрат;
— аналіз накладних витрат.
Для проведення аналізу собівартості продукції і витрат на виробництво формується інформаційна база на основі планової собівартості продукції; нормативів споживання матеріальних і трудових ресурсів; цін на ресурси і продукцію; первинні документи; рахунки бухгалтерського обліку; статистична звітність ф. № 5-с "Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг)"; фінансова звітність ф. № 2 "Звіт про фінансові результати"; матеріали ревізій, спеціальних обстежень та ін.
5.2. Класифікація витрат на виробництво продукції
5.3. Аналіз витрат за економічними елементами
5.4. Аналіз витрат за статтями калькуляції
5.5. Аналіз витрат на одну гривню продукції
5.6. Аналіз собівартості окремих видів продукції
ЧАСТИНА ІІІ. ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ
6. АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ
6.1. Зміст, завдання, інформаційне забезпечення аналізу
6.2. Формування доходів, витрат і прибутків підприємства