Фандрайзинг - Чернявська О.В. - Росія

Високий рейтинг благодійності у Новій Зеландії, як і в Австралії, також пояснюється тим, що, за Індексом розвитку людського потенціалу, країна входить у трійку перших у світі. Основним видом благодійності в країні є допомога нужденним - 69 % населення беруть участь у безпосередній допомозі нужденним, а 63 % населення здійснюють грошові пожертви, волонтерством в Новій Зеландії займається 39 % населення, що є незначним показником [38, с. 22].

Однією із відомих благодійних організацій Нової Зеландії є організація "Філантропія Нової Зеландії" [49]. "Філантропія Нової Зеландії" (Philanthropy New Zealand) - це організація, що об'єднує приватні благодійні організації, фонди, бізнес-структури Нової Зеландії, забезпечує їм професійну інформаційну та іншу підтримку.

Кодекс етичних принципів фандрайзерів країни складається з двох частин: Кодексу етики і Кодексу професійної поведінки, де наголошується на освіті спеціалістів фандрайзингу та знанні кращих прикладів.

Великобританія

Благодійність у Великобританії бере свій початок з 1536 p., коли за правління короля Генріха VIII було прийнято перший закон про бідних. Він визначав необхідність диференційованого підходу: непрацездатним слід допомагати, а тих, хто не бажає працювати, треба карати. Сім'я Тюдорів, що правила в 1597 р. видала "Закон про використання благодійних коштів", який було переглянуто в 1601 p., в часи королеви Єлизавети І, з ціллю поширення ідеї благодійності серед аристократів і купців. Закон було спрямовано на зменшення рівня бідності, покращення освіти, підтримки релігії та інші цілі, корисні для місцевої спільноти. В цей же час видається "Закон про бідність", який залишався в силі до 1948 р.

Англія часів Тюдорів, відзначилася секуляризацією благодійності, тобто відмежування від церкви.

У 1793 р. був прийнятий закон, що забезпечував офіційне визнання товариств, в які входили групи людей, що мали за мету об'єднання власних ресурсів для використання їх за потреби під час хвороби, старості, поховань.

В 1843 р. у м. Нью-Йорк була створена Асоціація із поліпшення становища бідних; в 1884 р. засноване Королівське товариство по запобіганню жорстокому поводженню з тваринами (RSPCA); в 1869 р. відкрито організацію Barnardo, яка займалася благодійністю для дітей; у 1895 р. завдяки Вільяму Буту розпочала діяльність організація "Армія спасіння", в якій поєднувалися пропаганда християнського вчення і допомога нужденним; у 1869 р. були створені спільноти благодійних організацій в Англії та США з метою координації зусиль по збору коштів, а також розподілу їх серед нужденних (наприклад, Червоний Хрест).

Всі ці організації зіграли велику роль у розумінні урядом необхідності державного втручання в забезпеченні населення житлом, освітою, охороною здоров'я, боротьбі з бідністю тощо.

Опитування в 1948 р. для з'ясування громадської думки щодо ролі благодійності в Великобританії показало, що понад 90 % респондентів вважали, що у благодійності в країні вже не було потреби. Тому держава спрямувала свої зусилля на підвищення ролі благодійності і морально етичних цінностей населення Англії.

В системі соціальної опіки Великої Британії виділяють чотири сектори: неформальний сектор взаємодопомоги в сім'ї та між друзями і сусідами; волонтерський або незалежний сектор, де свій посильний вклад вносять волонтери і групи людей, об'єднаних для самодопомоги (сюди належать також некомерційні організації з питань соціальної опіки); державний сектор, де зосереджені переважно регіональні і місцеві урядові відомства і агентства, які наймають соціальних працівників і інші групи оплачуваного персоналу; комерційний сектор, де послуги опіки надаються з метою отримання прибутку, який далі розподіляється між персоналом або власниками.

Система соціальної опіки Великобританії виконує такі функції: визначення категорій населення для надання опіки; здійснення соціального захисту, зокрема, дітей, людей похилого віку і людей з різними типами недієздатності; регулювання діяльності інших секторів, які надають соціальну опіку; стимулювання і координація опікою (в межах даної функції велика увага приділяється розвитку фандрайзингу); здійснення соціального контролю; сприяння соціальній інтеграції.

На сьогодні у Великобританії діють близько 9000 грантодавчих установ, які розподіляють близько 1,5 млн фунтів стерлінгів, 35 % з яких забезпечують два найбільших фонди країни: Wellcom Foundation та The National Lottery Charities Board [29, c. 13]. Британським урядом була створена посередницька організація Arts & Business, яка займається фандрайзингом (пошуком спонсорів для культурних організацій).

В 1983 р. в Великобританії було засновано Інститут фандрайзингу (IOF), що є зареєстрованою благодійною організацією і професійним органом фандрайзерів країни. Місія IOF полягає у підтримці благодійних акцій, через керівництво ними, проведення, розробки стандартів і освіти в сфері фандрайзингу.

IOF спочатку називався "Інститут менеджерів з благодійності та фандрайзингу", а в 2002 р. керівництво змінило його назву, щоб відобразити зростаючу роль професії фандрайзера. IOF в даний час налічує більше, ніж 5000 індивідуальних фандрайзерів, 300 філантропів і 50 корпоративних членів (компаній, які працюють з благодійними організаціями).

Інститут склав кодекс, що містить серію кодексів практики фандрайзингу і Хартію донорів. Даний кодекс визнається найскладнішим європейським кодексом, в якому надається детальна інформація з практики для кожної форми залучення коштів (фандрайзингу), а також кодекс поведінки, якої всі члени повинні дотримуватися у своїй діяльності. Хартія донорів включає інформацію про права та гідність донорів і процедуру роботи із скаргами.

У 2011 р. інститут розпочав збір коштів Академії IOF, яка пропонує підготовку і здобуття кваліфікації фандрайзера на кожному етапі кар'єри та надає Сертифікат і, по закінченню, диплом фандрайзера.

Росія

У Росії слово "фандрайзинг" до недавна було невідоме і ввійшло до вжитку, коли з'явилися перші некомерційні організації і перші донори: фонд Сороса, TACIS, інші великі закордонні фонди близько 20 років тому, які спричинили створення багатьох громадських організацій. На початку своєї роботи в Росії, зазначені фонди широко підтримували організації і індивідуальних осіб, надаючи їм великі гранти.

Сьогодні ситуація змінилася - багато великих закордонних фондів пішли з Росії, але активізувався вітчизняний бізнес - 80 °% компаній займаються благодійністю, з'явилися приватні російські фонди та меценати. Однак, із понад 40000 зареєстрованих російських фондів, всього близько 40 - відповідають прийнятому в світі поняттю фонду: мають власні фінансові ресурси, виділяють гранти та стипендії, управляються опікунськими радами. Решта існують лише формально, що і підтверджує світові рейтинги благодійності Росії.

В даний час широке поширення одержали федеральні, та регіональні державні грантові програми. Серед 40 справжніх російських фондів, 20 - фонди місцевого співтовариства - це окремий вид грантодавчих фондів, які створені зусиллями місцевого бізнесу, жителями конкретного міста чи регіону і фінансують проекти тільки на території своєї спільноти. Незважаючи на те, що фонди місцевого співтовариства вже стали надійним і постійним джерелом засобів для місцевих некомерційних організацій в своїх містах, кількість їх ще дуже мала.

3. Використання та роль IT-технологій та PR-технологій в фандрайзингу
4. Перспективи розвитку фандрайзингу в Україні
Тема 3. Фандрайзингова діяльність та форми її підтримки
1. Нормативно-правові основи фандрайзингу
2. Фандрайзинг як основа розвитку некомерційних та громадських організацій
3. Види ресурсів, додаткові джерела фінансування фандрайзингової діяльності та можливі форми підтримки
4. Інструменти фандрайзингу
Тема 4. Фонди та гранти
1. Визначення та класифікація фондів, основні особливості їх пошуку
2. Сутність поняття "грант" та класифікація грантів. Грантодавчі установи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru