Жири належать до життєво необхідних компонентів харчового раціону і відіграють важливу роль у життєдіяльності організму (табл. 5.1).
Таблиця 5.1. фізіолого-гігієнічні функції жирів
Функції | Проявлення функції |
Енергетична | Енергетична цінність жирів - 9 ккал/г (37,7 кДж/г); під час окислення 100 г жирів виділяється 107 г води; жири зберігають білки від використання їх як джерела енергії |
Пластична | Утворюючи комплекси із білками та вуглеводами жири входять до структури органел клітин, крові; жири - субстрат для утворення біологічно активних речовин (БАР): тканинних гормонів, жовчних кислот |
Транспортна | Жири - розчинники і носії БАР: жиророзчинних вітамінів (А, D, Е, К), ПНЖК, фосфоліпідів, стеринів |
Харчова | Жири покращують смакові властивості їжі, підвищують її харчову цінність, є носіями смакових і ароматичних речовин |
Регуляторна | Жири нормалізують жировий та холестериновий обмін, функції нервової системи, сальних залоз (еластичність шкіри, захист її від інфекцій та токсинів); водний обмін (в екстремальних умовах є джерелом води) |
Термоізоляційна | Резервний жир ізолює організм від впливу тепла та холоду |
Амортизаційна | Резервний жир ізолює організм від механічних ушкоджень |
Естетична | Резервний жир забезпечує естетичну форму тіла |
Дефіцит та надлишок жирів у харчовому раціоні має негативні наслідки - порушуються регуляторні та пластичні процеси (рис. 5.1).
Рис. 5.1. Наслідки дефіциту та надлишку жирів у харчуванні
Фізіолого-гігієнічна роль жирних кислот
Жирні кислоти в організмі людини проявляють специфічний вплив. Насичені жирні кислоти (НЖК) насамперед є джерелом енергії, запобігають окисленню ліпідів мембран клітин, підвищують поріг токсичної дії отруйних речовин.
Коротко- та середньо-ланцюгові НЖК (С6-С10):
(масляна С4:0, капронова С6:0, каприлова С8:0, капринова С10:0)
♦ засвоюються без участі ліпази та жовчних кислот (у нерозщепленому вигляді);
♦ в організмі практично не депонуються і підлягають окисленню;
♦ енергетична цінність - 8,4 ккал/г (35 кДж)
Довголанцюгові НЖК:
(пальмітинова С16:0, стеаринова С18:0, арахінова С20:0)
♦ гірше емульгуються, повільно всмоктуються;
♦ не призводять до різкого підвищення вмісту тригліцеридів у крові;
♦ стеаринова кислота (крім інших) не підвищує рівень холестерину у крові;
♦ окислюються при фізичних навантаженнях.
Мононенасичені жирні кислоти (МНЖК)
(олеїнова С18:1, ізоолеїнова С18:1)
o джерело енергії;
o депонуються в організмі, входять до складу клітинних мембран, покращують еластичність артерій та шкіри;
o не підтримують ланцюгове окислення депонованих ліпідів в організмі.
Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК)
(лінолева С18:2, ліноленова С18:3, арахідонова С20:4) Поліненасичені жирні кислоти виконують надзвичайно важливі функції в організмі людини, а саме:
♦ пластична - ПНЖК є субстратом для утворення власних жирів організму, клітинних мембран, тканинних гормонів (простогландинів), оболонок нервових волокон, сполучної тканини, фосфоліпідів;
♦ регуляторна:
- забезпечують функції клітинних мембран;
- сприяють росту та розвитку організму;
- пов'язані з обміном вітамінів В1 і В6;
- стимулюють імунно-захисні функції організму;
- сприяють виведенню надлишку холестерину;
- попереджують утворення жовчних каменів;
- сприяють функціонуванню систем серцево-судинної, травлення, нирок, шкіри та репродуктивної (фізіологічна дія простагландинів);
- нормалізують стан стінок кровоносних судин - підвищують еластичність і зменшують проникність;
♦ енергетична - джерело енергії.
На основі сучасних поглядів щодо фізіологічної ролі поліненасичених жирних кислот родини ώ3 та ώ6 виник самостійний напрям у сучасній нутриціології. Практичні рекомендації нового напрямку - постійне надходження з їжею ПНЖК родини ю3, що обумовлено їх фізіологічною роллю.
Фізіолого-гігієнічна роль ПНЖК
Родини ώ3
o складові мембран нервової тканини;
o сприяють інтелектуальному розвитку дітей;
o попередники простагландинів;
♦ розширюють зону чутливості сітківки, вирівнюють форму поля зору, особливо у новонароджених;
♦ знижують рівень жирів і холестерину у крові;
♦ знижують ризик атеросклерозу.
Родини ώ6
♦ попередники арахідонової кислоти С20:4 та простагландинів;
♦ проявляють холестеринознижувальну дію;
♦ підвищують транспортування Na+ через клітинні мембрани і виведення їх з організму;
♦ гальмують агрегацію тромбоцитів;
♦ запобігають ішемічній хворобі серця.
Різке зростання вживання рослинних олій, особливо соняшникової, порівняно із тваринним жиром може призвести до негативних наслідків.
Наслідки надлишку ПНЖК
Ризик автоокислення ліпідів у клітинних мембранах та взаємодія їх із ферментами, гормонами, вітамінами і як наслідок:
♦ виснаження антиоксидантних систем організму;
♦ оксидативний стрес організму;
♦ масова загибель клітин;
♦ прискорене старіння організму.
Утворення недоокислених продуктів обміну жирних кислот, отруєння печінки, нирок; зниження імунітету.
Про важливість надходження з їжею ПНЖК можна судити і по наслідкам їх нестачі у харчовому раціоні (рис. 5.2).
В організмі людини внаслідок взаємодії оксидантіе та вільних радикалів відбувається ланцюгове окислення ліпідів - пероксидне окислення ліпідів.
Пероксидне (ланцюгове) окислення ліпідів ініціюють оксиданти і вільні радикали, які утворюються під впливом радіації, іонів металів, прооксидантів, а також такі оксиданти, як H2O2, HOCl, O3 вільні радикали: OH", O2-, NO", LOO", продукти окислення ліпідів - карбонильні сполуки, ефіри, спирти, гліколі, епоксиди, жирні кислоти, їх транс-ізомери, які є токсичними і здатні поширювати пероксидне окислення ліпідів.
Продукти окислення ліпідів пошкоджують клітини організму (порушують будову ДНК) та викликають їх старіння.
Рис. 5.2. Наслідки нестачі поліненасичених жирних кислот у харчовому раціоні
Рис. 5.3. Антиоксиданти харчового раціону
Існує ціла група речовин, що захищають організм від пошкоджень, які завдають продукти ланцюгового окислення ліпідів. Це - антиокислювачі, антиоксиданти (рис. 5.3).
5.3. Фізіолого-гігієнічна роль фосфоліпідів та стеринів
5.4. Поняття харчової та біологічної цінності жирів
Показники натуральності жирів
Показники ступеня псування жирів
5.5. Фізіолого-гігієнічне обґрунтування норм споживання ліпідів
РОЗДІЛ 6. Фізіолого-гігієнічне значення вуглеводів
6.1. Характеристика та функції вуглеводів
6.2. Глікемічний індекс доступних вуглеводів
Особливості вживання вуглеводів