До ресторану, кав'ярні та Інших подібних закладів жінка заходить першою, а чоловік заходить за нею. Чоловік знімає капелюха або кашкета, виходячи, надягає їх тільки перед дверима.
Сьогодні більшість із цих закладів мають гардероби, у яких відвідувачі можуть залишити свій верхній одяг, парасольки, пакети, кейси тощо. Якщо жінка приходить до ресторану з чоловіком, то останній мас допомогти їй зняти і одягти пальто (плащ).
У кав'ярні гардероба може не бути, але вішати одяг на спинку стільця не рекомендують, у залі має бути вішалка.
Сумочку дама може поставити собі на коліна чи поставити на підлогу, але не стіл.
Якщо за обідом потрібно обговорити ділові питання, можна взяти з собою папку чи портфель з документами чи паперами.
Перевірити, чи не зіпсувалася зачіска, підправити макіяж тощо можна у вестибюлі чи туалетній кімнаті.
До залу кав'ярні, ресторану чи їдальні чоловік повинен зайти першим, щоб знайти місця і підвести до них супутницю, запитати, чи подобаються їй ці місця. Між столиками рекомендують рухатися тихо і обережно, щоб не потурбувати і не зачепити інших відвідувачів. Не можна роздивлятися тих, хто вже сидить за столиком, чи їжу, яка стоїть на столах.
Якщо немає вільних столиків, але є вільні місця за вже зайнятими, то потрібно запитати дозволу сісти біля них. Якщо вам дозволили, потрібно подякувати і сісти, допомогти сісти дамі.
Зручним вважається місце обличчям до залу.
Чоловіки за столиком повинні сідати праворуч від жінок, якщо столик невеликий — навпроти неї.
Коли ж обідають двоє чоловіків і одна жінка, вона має сісти між ними (між двома жінками — чоловік).
Якщо ресторан розділений на кабінки, жінки проходять першими, сідають біля стінки обличчям одна до одної, потім сідають чоловіки.
Якщо обідає декілька осіб, усі замовлення офіціантові робить хтось один.
Якщо запізнились на зустріч і потрібно приєднатися до тих, хто сидить за столом, необхідно підійти до того, хто запросив, і вибачитися за запізнення.
Прийнято, щоб офіціанти пропонували ознайомитися з меню. Якщо на столику одна картка-меню, то її спочатку пропонують жінці.
Ініціатор запрошення може замовити на всіх ту чи іншу страву, але з умовою попереднього оголошення, що запрошує на шашлик тощо.
Якщо ж це діловий обід, то першим замовляє страви запрошений.
Офіціанти, приймаючи замовлення, мають спершу звернутися до жінок, а потім — до чоловіків.
Після того, як замовлено страви, вирішують питання із напоями (яке вино замовити).
Коли обід закінчено, потрібно підкликати офіціанта і попросити рахунок.
Не рекомендують
Знайомитися із людьми, що сидять за сусіднім столиком. Жінці, яка приходить сама, сідати за стіл, де сидять одні чоловіки. Сідати біля галасливої напідпитку компанії. Не можна
• Займати місце за столиком по одну сторону стола.
• Витирати серветкою обличчя.
• Дути на страви чи нюхати їх.
• Причісуватися за столом.
• Класти на стіл сумочку, рукавички, носові хусточки, гребінці, пудрениці тощо.
• Довго читати газету, що належить їдальні чи кав'ярні.
• Звертати увагу на нетактовність інших.
• Перешіптуватися Із сусідом, затуливши рота рукою. Хто повинен оплачувати рахунок?
Зараз свій рахунок найчастіше оплачує кожен.
За запрошених оплачує той, хто запросив.
Оплативши, потрібно подякувати офіціантові. Вставши з-за столу, стілець потрібно поставити на місце. Чоловіки можуть допомогти жінкам піднятися з-за столу, відсовуючи стілець, а у вестибюлі — допомогти одягтися. Для цього чоловік має тримати пальто (плащ) пані за плічки трохи нижче плеча жінки. Жінка повинна одягти правий рукав, повернутися спиною до свого пальта (плаща), тримаючи ліву руку зігнутою у лікті; чоловік допомагає Ш одягти лівий рукав і охайно піднімає пальто (плащ) на плечі жінки.
Виходячи з ресторану, чоловік повинен відчинити двері (або це зробить швейцар) і пропустити жінку першою.
Запитання і Завдання для самоконтролю
Завдання 1. Дайте відповіді на запитання.
1. Як правильно заходити до ресторану, кав'ярні та інших подібних закладів?
2. Де жінка може поставити сумочку?
3. Яке місце в ресторані вважається зручним?
4. Як правильно сидіти за столиком у ресторані?
5. Хто повинен замовляти страви і напої?
6. Хто повинен оплачувати рахунок?
Завдання 2. Розкажіть, що не рекомендують робити в ресторані, кав'ярні та інших подібних закладах.
Завдання 3. Підготуйте усне повідомлення "Як поводити себе в ресторані?"
Завдання 4. Допишіть речення.
Чоловіки за столиком повинні сидіти від жінки ... Замовлення офіціантові робить... На діловому обіді першим замовляє страви ... Коли обід закінчено...
12.4. На вернісажі, в картинній галереї.
12.5. У театрі, бібліотеці.
РОЗДІЛ 13. ДІЛОВИЙ ОДЯГ
13.1. Дещо про одяг.
13.2. Діловий одяг для чоловіків.
13.3. Діловий одяг для жінок.
РОЗДІЛ 14. ОСОБЛИВОСТІ МІЖНАРОДНОГО СПІЛКУВАННЯ
14.1. Офіційна мова.
14.2. Основні управлінські культури: характерні риси та особливості.