Менеджмент персоналу - Мурашко M.I. - Вкладиш у трудову книжку

Записи про причини звільнення в трудовій книжці роблять­ся строго відповідно до формулювань чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону, наприклад "Звільнено за згодою сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України".

При розірванні трудового договору з ініціативи працівни­ка з причин, з якими законодавство пов'язує надання певних пільг і переваг, запис про звільнення вноситься до трудової книжки із зазначенням цих причин, наприклад "Звільнено за власним бажанням у зв'язку з переведенням дружини на ро­боту в іншу місцевість, ст. 38 КЗпП України".

Запис про звільнення в трудовій книжці працівника ро­биться згідно з такими правилами:

— у графі 1 зазначається порядковий номер запису;

— у графі 2 — дата звільнення;

— у графі 3 — причини звільнення;

— у графі 4 вказується, на підставі чого внесено запис: на­каз (розпорядження), його дата і номер.

Днем звільнення вважається останній день роботи. Напри­клад, трудовий договір із працівником переривається у зв'язку з поновленням на роботі працівника, який раніше обіймав цю посаду. 15 лютого 2008 року є його останнім робо­чим днем. До трудової книжки працівника має бути внесено:

— у графу 1 розділу "Відомості про роботу" — порядковий номер запису;

— у графу 2 — дату звільнення: 15.02.2008;

— у графу 3 — "Звільнено у зв'язку з поновленням на ро­боті працівника, який раніше обіймав цю посаду, п. 6 ст. 40 КЗпП України";

— у графу 4 — дату і номер наказу (розпорядження) про звільнення.

При переведенні працівника з одного підприємства на ін­ше за згодою між керівниками підприємств у графі 3 запису­ється посилання на угоду: "Звільнено у зв'язку з переведен­ням на роботу на таке-то підприємство, п. 5 ст. 36 КЗпП Украї­ни". У разі переходу на виборну посаду в цій графі записується: "Звільнено у зв'язку з обранням на виборну посаду в таку-то організацію, п. 5 ст. 36 КЗпП України".

У разі розірвання трудового договору з ініціативи власни­ка або уповноваженого ним органу у зв'язку з проведенням заходів з удосконалення організації управління промисловіс­тю або іншими галузями народного господарства, крім під­став, передбачених чинним законодавством, робиться поси­лання на відповідне рішення уряду України. Наприклад, у графі 3 записується: "Звільнено у зв'язку зі скороченням штатів (чисельності) працівників, п. 1 ст. 40 КЗпП України" і далі в дужках зазначається відповідна постанова Кабінету Міністрів України.

При призначенні пенсії за віком, за вислугу років у тру­довій книжці органами соціального забезпечення ставиться штамп "Пенсію призначено". Штамп ставиться в розділі "Ві­домості про призначення пенсії". У трудових книжках рані­ше встановленого зразка (1938 р.) зазначений штамп ставить­ся на першій сторінці.

Вкладиш у трудову книжку

Якщо в трудовій книжці заповнено всі сторінки відповід­них розділів, вони доповнюються.

Вкладиш вшивається в трудову книжку, заповнюється і ведеться власником або уповноваженим ним органом за міс­цем роботи працівника в такому самому порядку, що й трудо­ва книжка. Вкладиш без трудової книжки є недійсним.

Про кожний виданий вкладиш на першій (титульній) сто­рінці трудової книжки ставиться штамп розміром 10 х 25 мм з написом: "Видано вкладиш" і тут само вказуються серія і номер вкладиша. При кожній наступній його видачі мають ставитися інший штамп і вказуватися серія і номер вклади­ша. У разі необхідності доповнення трудової книжки вклади­шем видається вкладиш нового зразка незалежно від того, яку трудову книжку має працівник (нового або встановлених у 1938 і 1974 pp. зразків).

Видача трудової книжки при звільненні працівника
Дублікат трудової книжки
Облік трудових книжок
6.10. Підготовка документів на персонал
Заява
Контракт
Характеристика
Накази на особовий склад
Трудова угода
6.11. Робочий час
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru