Українське сімейне право - Ромовська 3.В. - Право вагітної дружини на утримання

Крім загального права на утримання, яке може виникнути у дружини та чоловіка за наявності підстав, єдиних, спільних для усіх ситуацій, у Сімейному кодексі України сформульовано кілька випадків, коли право на утримання у дружини та чоловіка може виникнути за наявності особливих підстав.

Право вагітної дружини на утримання

У статті 84 СК підстави виникнення права на аліменти вагітної дружини визначені чітко і однозначно: "дружина має право на утримання від чоловіка під час вагітності". Це право належить їй незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального стану, проте, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Покладення обов'язку утримувати вагітну дружину незалежно від її матеріального становища Ю. О. Заїка вважає недоцільним, оскільки це суперечить поняттю і змісту аліментних зобов'язань. Незрозуміло, - пише автор, - якими критеріями буде керуватися суд, визначаючи розмір аліментів на користь особи, яка матеріально забезпечена і не потребує допомоги309.

На думку Ю. С. Червоного, той факт, шо вагітна дружина одержує навіть більші доходи, ніж чоловік, не може бути підставою для відмови їй у позові про стягнення аліментів310. Як справедливо відзначала Т. В. Мальцман, вагітна дружина потребує особливого харчування, часто вона повинна укладати договори на виконання хатніх робіт, які раніше могла виконувати сама, а тому додаткові витрати мають лягати на плечі обох батьків майбутньої дитини311. Ці аргументи не втратили своєї актуальності.

Вагітність дружини - особливий період у житті подружжя, усієї сім'ї. Додаткові витрати, які пов'язані з цим станом жінки, мають особливе призначення: зберегти здоров'я майбутньої матері та забезпечити народження здорової дитини312.

Чи можна усувати чоловіка від обов'язку брати участь у цих витратах тому, що його дружина є матеріально забезпеченою? Ствердна відповідь на це запитання була б дивною зі всіх точок зору.

Щодо розміру аліментів, то вони мають залежати від обсягу цих особливих витрат та рівня матеріальної забезпеченості кожного з подружжя.

Заперечення відповідачем свого батьківства щодо зачатої дитини не може братися до уваги, оскільки, згідно із ч. З ст. 136 СК, оспорення батьківства можливе лише після народження дитини.

Якщо спрогнозувати, що майбутній позов чоловіка про виключення свого імені з актового запису про народження дитини буде-таки згодом задоволено, то чи може він вимагати повернення стягнутих з нього коштів? На мою думку, так. Відповідно до принципу добросовісності та справедливості, ці кошти належить вважати доходом, одержаним з підстави, що згодом відпала, і тому суд матиме достатньо аргументів для того, щоби зобов'язати дружину (колишню дружину) їх відшкодувати, відповідно до ст. 1212 ЦК313.

Право на аліменти за "безсонні ночі"

Така умовна назва була дана праву на аліменти дружини, яка проживає з маленькою дитиною, що було визначено у ст. 32 Кодексу 1969 р.314. Мала вона цілий ряд недомовок.

У Сімейному кодексі ця сфера відносин урегульована більш повно та справедливо. Насамперед у статті 84 СК застережено, що аліменти, присуджені дружині під час її вагітності, продовжують стягуватися їй і після народження дитини. Це означає, що заново звертатися до суду з позовом немає потреби. Але це не заперечує права дружини подати до суду позов про стягнення аліментів у більшому розмірі.

Право дружини-матері не залежить від того, чи працює вона за трудовим договором, чи перебуває у відпустці по догляду за дитиною. Основна умова: проживання з дитиною. Звичайно, мається на увазі не лише їхнє спільне проживання, а й опікування з її боку над дитиною.

Після розірвання шлюбу 2-річний син залишився проживати з матір То - М. І. За її позовом суд присудив з М. В. аліменти на утримання дитини -у розмірі 'А та на її утримання -у розмірі 1/6 усіх його доходів.

Якщо матір не займатиметься доглядом та вихованням дитини, чоловік буде мати право для звернення до суду з позовом про припинення стягнення з нього аліментів на її (матері) утримання.

У Кодексі 1969 р. право на аліменти у зв'язку з проживанням з маленькою дитиною було надано лише дружині. Тут далася взнаки поширеність ситуації, коли дитина після розірвання шлюбу проживає здебільшого саме з матір'ю.

У статті 86 СК, відповідно до засади рівності прав та обов'язків жінки та чоловіка, чоловікові надано таке ж право на аліменти. Цим не лише усунена тендерна нерівність, а й законодавчо визнано, що й батько може бути люблячим, самовіддано піклуватися про дитину.

Право чоловіка - батька на утримання зумовлене тими ж обставинами.

Істотною законодавчою новелою є надання права на аліменти тому з батьків дитини, хто опікується дитиною - інвалідом.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про охорону дитинства", інвалідом є дитина зі стійким розладом функцій організму, спричиненим захворюванням, травмою або вродженими вадами розумового чи фізичного розвитку, що зумовлюють обмеження її нормальної життєдіяльності та необхідність додаткової суспільної допомоги та захисту.

Це право на аліменти не обумовлено строком. Якщо, наприклад, матір проживає з дитиною, яка має онкозахворювання або страждає на ДЦП, то її право на аліменти може тривати навіть пожиттєво. Не залежить воно і від її матеріального стану. Був би лишень чоловік - батько матеріально забезпеченим.

Аліменти у таких ситуаціях - це своєрідна плата за тяжку фізичну працю вдень і вночі та компенсація за постійні душевні страждання.

Норми статей 84-88 СК стосуються дружини та чоловіка, тобто осіб, які перебувають у шлюбі. Питання про аналогічні права матері та батька дитини, які не перебувають у шлюбі, залишилося без прямого законодавчого вирішення. Проте, ситуацію не можна вважати безвихідною.

Згідно із частиною 8 ст. 8 ЦПК, суд не може відмовити у розгляді справи через відсутність закону, що регулює спірні відносини. Та обставина, що про можливість застосування аналогії закону та права зазначено одночасно у ст. 10 СК та у ч. 7 ст. 8 ЦПК, є гарантією того, що інтерес матері дитини, яка з її батьком не перебуває у шлюбі, в одержанні від нього матеріальної допомоги буде захищений судом.

Право на аліменти за "безсонні ночі"
4. Право на утримання після розірвання шлюбу
Аліменти для соціальної реабілітації
5. Припинення права на аліменти
Позбавлення права на утримання
6. Договірне регулювання відносин з утримання одного з подружжя
Аліментний договір
Договір "міни"
Договір про "відступне"
ГЛАВА 7. Шлюбний договір
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru