Українське сімейне право - Ромовська 3.В. - Право на працю

Слово "повага" походить від слова "вага". Тому можна зробити висновок про те, що повага - це сприйняття, усвідомлення власної і чужої значимості, ваги.

Згідно із статтею 1 Кодексу 1969 p., одним із завдань цього Кодексу була побудова сімейних відносин на "поважанні "всіх членів сім'ї. У статті 1 СК побудова сімейних відносин на почутті поваги названа одним із елементів мети законодавчого регулювання сімейних відносин.

"Батьки зобов'язані поважати дитину" (ч. 4 ст. 150 СК). Про обов'язок батьків поважати права дитини та її людську гідність йдеться у ч. 1 ст. 155 СК. Цьому обов'язкові кореспондує право дитини на повагу.

Право дитини на повагу - це насамперед своєрідний мандат на власні дії. Але, оскільки мова йде про особу, котра перебуває у залежності від батьків, можливість вчинення нею певних дій залежить від того, наскільки тісною є сорочка батьківських заборон, наскільки вони відповідають ситуації, наскільки вони розумні та справедливі.

Не втратили своєї актуальності настанови батькам, викладені Янушем Корчаком. Ось вони:

1) поважайте власність дитини та її бюджет; власність дитини - це не мотлох;

2) поважайте таємниці й відхилення тяжкої праці росту; дитині треба бігати, як дихати; треба боротися, треба піднімати, діставати; або затаїтись і снувати мрії. Навперемінно - загартування або ж потреба спокою, тепла і затишку; дитина будує себе;

3) поважайте кожну мить і день сьогоднішній, бо ця мить помре і уже ніколи не повториться. Не топтати, не попихати, не віддавати в неволю дню завтрашньому, бо поранена мить буде кривавити, а вбита - полохатиме привидом лихих споминів432.

Дитина має право на повагу до свого суму (навіть, якщо це втрата якогось камінчика), до свого бажання, запитання"433.

Право дитини на повагу дуже вагомо утверджено у Сімейному кодексі і проявляється зокрема у:

1) встановленні обов'язку батьків забрати новонароджену дитину;

2) визнанні протиправною відмову батьків від дитини;

3) наданні дитині права бути вислуханою при вирішенні усіх питань, що стосуються її життя та життя сім'ї;

4) неможливості усиновлення дитини без її згоди;

5) наданні дитині права власності на речі, придбані батьками для її індивідуальних потреб;434

6) забороні фізичних покарань дитини;

7) забороні експлуатації дитини;

8) наданні дитині права на протест;

9) наданні дитині цивільної процесуальної дієздатності з досягненням 14-річного віку.

Повага до дитини - це спілкування з нею як із рівновеликою цінністю, без підвищеного тону, без образ.

Повага до дитини - це і визнання за нею права на помилки, на можливість випадкового заподіяння шкоди, на поганий настрій; це визнання обов'язку батьків вибачитися за невиконану обіцянку і просити у дитини пробачення, так само, як вони вимагають цього у дітей.

Чи поширюється на дитину конституційне право на таємницю листування, переговорів? Безспірно, адже вона є громадянином України. Визнання батьками цієї незаперечної істини буде одним із проявів поваги до дитини.

Право дитини на повагу і обов'язок батьків поважати дитину - це дві взаємообумовлені правові категорії.

Зневага з боку батьків до дитини може мати різноманітні правові наслідки, які визначатимуться залежно від ступеня протиправної поведінки батьків та її наслідків.

Право на працю

Дитина з раннього віку є діяльною, що часто . . підтверджується словами "я сам", "я сама". З малечку вона хоче бути потрібною, хоче, щоби її зусилля були оцінені і винагороджені словом, ласкою. Тому ми можемо говорити про право навіть щонайменшої дитини на працю. Але при цьому слід пам'ятати слова Жан-Жака Руссо про те, що той, хто вимагає від дитини робочого зусилля, побудованому на чомусь іншому, ніж на грі, чинить, як той шаленець, що з весни трясе яблуню, аби мати яблука. Він обтрусить цвіт, і яблуня нічого не вродить.

"Треба, - писав В. О. Сухомлинський, - щоби дитина віддавала щось людям і знаходила у цьому радість; треба, щоб кожен день дитина починала з виконання якоїсь роботи"435. "Радість праці - могутня виховна сила. В роки дитинства кожна дитина повинна глибоко пережити це благородне почуття"436.

Ті батьки, котрі оберігають дитину від щонайлегшої праці, чинять не лише нерозумно, а й неправомірно, оскільки завдають шкоду насамперед інтересам дитини. Ця теза підтверджується практикою життя: у матеріально багатих сім'ях, де діти не привчені до праці, на цих же дітей звалюється безліч нещасть: наркотики, азартні ігри, алкоголь.

Право дитини на протест у жодному законі прямо не закріплено. Однак його існування не викликає сумніву. Кожен з батьків неодноразово спостерігав, як його дитина користувалася цим правом у різний спосіб. Скривджений вираз личка, сльози, ридання, навіть крик, відмова від їжі тощо - все це способи дитячого протесту. "Інтенсивним плачем дитина скаржиться"437.

Право на протест
Право на захист
Право на дитинство
3. Особисті немайнові обов'язки батьків щодо дитини
Обов'язок забрати дитину
Неможливість відмови від дитини
Обов'язок зареєструвати дитину
Обов'язок батьків виховувати дитину
Зміст обов'язку щодо виховання дитини
Допомога у вихованні дитини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru