Юридична деонтологія - Гусарєв С.Д. - 7. Підготовка до написання та написання роботи.

Написання роботи здійснюється на підставі погодженого з науковим керівником розгорнутого плану-конспекту роботи, який у стислому узагальненому вигляді відтворює основний зміст ЇЇ складових частин (вступу, назви і змісту розділів чи глав, висновків).

При підготовці до написання роботи особлива увага звертається на забезпечення якості змістовної сторони викладу матеріалу: логічність і послідовність, повноту і репрезентативність, тобто широту використання нормативних та наукових джерел, загальну грамотність та відповідність стандартам і прийнятим правилам, список літератури і зміст додатків тощо.

Письмову роботу рекомендується виконувати спочатку в чорновому варіанті (перший варіант), що дозволяє вносити до тексту необхідні зміни і доповнення з власної ініціативи та у зв'язку з зауваженнями наукового керівника.

Для полегшення подальшого кінцевого оформлення письмової роботи рекомендується дотримуватися таких вимог:

¨ написання чорнового варіанту роботи на окремих аркушах паперу, з однієї сторони, з полями (приблизно шириною 3-4 см), чорнилом, чітко і розбірливо, що забезпечує можливість внесення зауважень або пропозицій керівником роботи або у подальшому - необхідних доповнень до тексту на полях або на зворотній стороні аркуша;

¨ навіть чорновий варіант повинен бути підготовлений своєчасно (а не в останні дні встановленого терміну здачі) й відповідно до плану роботи, причому кожен розділ роботи доцільно виконувати повністю, прагнучи до його завершеності, формулюючи висновки і роблячи наступний перехід до нового розділу.

¨ матеріали роботи доцільно розподіляти на змістовні частини (розділи, глави і параграфи), які відокремлюються заголовками та нумеруються відповідним чином; .

¨ назви розділів роботи повинні бути стислими, чіткими, синтаксично різноманітними у побудові речень, послідовно та точно відображати внутрішню логіку її змісту;

¨ об'єм чорнового варіанту не повинен набагато перевищувати встановлений для чистового варіанту;

¨ якщо в роботі використовуються цитати, цифрові дані чи згадуються твори або запозичуються думки з праць інших авторів, близьких до оригіналу, то слід обов'язково робити бібліографічні посилання на джерела;

¨ слід звернути увагу на літературну обробку кожного речення, вибір необхідних формулювань, які просто, чітко, коротко й доступно виражають зміст викладених питань. Не варто вживати як тільки складні синтаксичні конструкції, так й надмірно короткі, лаконічні фрази, не зв'язані між собою логічно, з наявним подвійним тлумаченням і т.ін.

¨ рекомендується не вживати слова І вирази-штампи типу "на всі сто відсотків", "на даний момент" і т.п., уникати частих повторень слів чи словосполучень, дотримуватись прийнятої термінології, позначень, умовних скорочень і символів;

¨ слід уникати ведення викладу матеріалу від першої особи однини: "Я спостерігав", "Я вважаю", "Мені здається", "На мою думку" і т.ін. — чи множини: "Ми отримуємо", "Ми спостерігаємо", "Ми маємо" і т.д. Допускається вживання означено-особових речень: "спостерігаємо", "встановлюємо", "маємо на увазі" чи використання виразів типу: "на наш погляд", "на нашу думку", "на думку автора роботи" або "проведені досліди підтвердили..." чи "...дають підстави вважати, робити висновки..." і т.ін.

¨ ініціали, як правило, ставляться перед прізвищем особи, яке згадується в тексті.

Виконана в чорновому варіанті робота подається на перегляд науковому керівникові, а його зауваження та пропозиції використовуються для удосконалення роботи. Після перевірки та уточнення назв розділів, параграфів, додатків, послідовності розміідення матеріалу, обгрунтованості висновків та рекомендацій, їх остаточного погодження з керівником оформлюється чистовий варіант роботи.

8. Основні вимоги до структури та тексту письмової роботи.
9. Правила та вимоги оформлення письмової роботи.
10. Рецензування, підготовка та проведення захисту письмової роботи.
Розділ VI Юридична практична діяльність
1. Загальна характеристика юридичної практичної діяльності
2. Юридична практична діяльність і право
1. Основні підходи до праворозуміння.
2. Позитивістський (нормативний) підхід
3. Соціологічне праворозуміння.
4. Право і суспільство.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru