Релігієзнавство - Кислюк К.В. - 10.5. СИНТЕТИЧНІ РЕЛІГІЇ

"Церква Уніфікації"

"Церква Уніфікації", інші назви: "Асоціація Святого Духа за Об’єднання Світового Християнства" (АСД—OCX), муніти, "Рух Уніфікації", її засновником і керівником є Сан Мен Мун.

Сан Мен Мун народився в 1920 p. у селянській родині послідовників однієї з протестантських церков на півночі Кореї. Ще навчаю-чись у школі, він відвідував молитовні збори п’ятидесятників. У 1936 р. на Пасху його "відвідало видіння". Ісус Христос з’явився релігійному підліткові і повідомив, що той покликаний завершити місію, яку Ісус почав близько двох тисяч років тому. За однією з версій розповіді про цю подію, голос з неба прорік: "Ти завершиш спасіння людей, будучи Другим Пришестям Христа".

Так з’явився ще один "пророк". Він змінив першу частину даного йому при народженні імені на "Сан" ("Той, хто світить"), що повинно було натякати на його божественне походження. Майже десять років присвятив Мун вивченню Священного Писання і духовним пошукам, але не залишав і земні справи — учився в коледжі і в японському університеті "Васеда", працював електротехніком, часто змінював місце проживання.

А потім Мун почав активну проповідь свого вчення. Восени 1950 р. він осів у Південній Кореї й 1954 р. заснував "Церкву Уніфікації", а в 1957 р. видав під своїм ім’ям додаток до Священного Писання за назвою "Божественний Принцип".

У1955 р. Сан Мен Мун потрапив на лаву підсудних за обвинуваченням у полігамії і сексуальних збоченнях: проти нього свідчили півтора десятка жінок. З однією зі спокушених ним студенток, 18-літньоюХакДжаХан, щоб уникнути скандалу, Мун змушений був одружитися. Це, за висловом Муна, "весілля агнців", відбулося в 1960 р. Як весільний подарунок "пророк" підніс своїй нареченій титул "мати світобудови" і трактат "Божественний Принцип". Звинувачення в результаті були зняті, і він був звільнений, пробувши за ґратами 3 місяці.

1 січня 1972 р. Господь ще раз, за словами Муна, відвідав його, доручивши підготувати народ до Другого Пришестя. На початку 1974 р. Мун прибув у США і почав поїздку по країні, роз’яснюючи, що Бог розраховує на Америку.

Джерелом віровчення "Церкви Уніфікації" є одкровення, отримане преподобним Муном і викладене в "Божественному Принципі". Послідовники Муна пояснюють: хоча Старий і Новий Заповіти були канонізовані християнами, сам Господь не зв’язав себе обітницею мовчання, його воля продовжує передаватися людству. Зараз видано понад 200 томів творів Сан Мен Муна, що включають книги з "Божественного Принципу", праці з філософії Уніфікації, проповіді, духовні повчання й промови преподобного Муна. Велика їхня частина не перекладена з корейської на європейські мови, що дуже ускладнює дослідження віронавчальноїдоктрини "Церкви Уніфікації".

Особистість Сан Мен Муна є, безперечно, центральною у віровченні "Церкви Уніфікації". Для членів АСД—OCX Мун є Месією (помазаником Божим), і цим визначається все життя і діяльність кожного мун іта й Асоціації в цілому.

Муніти—суворі монотеїсти, вони вірять у єдиного Бога, думаючи при цьому" шо Він втілює в собі подвійні властивості зовнішнього і внутрішнього й одночасно чоловічого й жіночого начал. Учення "Церкви Уніфікації" про світ і людину містить у собі такі основні положення:

1) Бог діє протягом усієї людської історії, щоб досягти ідеального світу на землі.

2) Старий і Новий Заповіти в Біблії’ свідчать про те, що Бог допомагав зневіреному людству знову знайти здатність до досягнення бажаного блага.

3) Кінець світу — це кінець історії зла і початок становлення суспільства, заснованого на ідеалах добра.

4) Людство не загине при настанні кінця світу, а навпаки, відродиться.

5) Історія людства поділяється натри періоди: епоха Авраама — формування роду людського, епоха Ісуса — розвиток людства; зрештою епоха Муна, що з’явився на землю, щоб завершити священну місію і звільнити людей від сатани.

У 1992 р. Мун проголосивсебе "Істинним Отцем" нового людства і з 1993 р. оголосив "еру Завершення Заповіту", що змінила "еру Нового Заповіту", тобтофактично настала ера мунізму. "І першому, і другому Ізраїлю — християнству—довелось пройти шляхом страждань. Такий самий шлях випав на долю Кореї - країни, якій належить прийняти Месію"*87.

*87: {Сан Мен Мун.Вот и Мы. Принцип в основных чертах.- М., 1992.- С. 90.}

"Церква Уніфікації" формально не відкидає жодну релігію, вважаючи кожну з них певним приготуванням до приходу Істинних Батьків і будує свої стосунки з ними тільки на цих засадах.

Центральне місце в релігійній практиці мунізму посідає церемонія "благословення". Вона містить у собі "церемонію святого вина" і "священне одруження", розуміється як народження в нове життя через очищення від першородного гріха й одночасно як вступ у "благословенний" шлюб. Учасники першої церемонії, випивши спеціально приготовлений напій, стають кровно зв’язаними з Муном і його родиною.

"Благословення" проводиться одночасно для багатьох пар, перетворюючись на масове видовище. Одруженню передують заручини. Як правило, муніти довіряють вибір своєї майбутньої половини Муну. Але, у міру того як кількість учасників церемоній зростала, добір пар став здійснюватися за фотографіями, а іноді передоручатися старим членам "Церкви Уніфікації" або керівникам її регіональних підрозділів. Буває так, що наречений і наречена особисто знайомляться лише напередодні одруження або навіть і після нього — у цьому разі чоловіка тимчасово замінює його фотографія.

Необхідною передумовою для мунітського благословення є дотримання встановлених правил, визначених дій для спокутування власних гріхів і гріхів усього роду л юдського аж до Адама й Єви. Такою спокутою, зокрема, є активна робота членів "Церкви Уніфікації" із збору грошей і свідчення про "Божественний Принцип". В ідеалі, і тому, і іншому треба присвятити потри з половиною роки.

Залучає молодих людей у "Церкву Уніфікації", можливо, те, що муніти ставлять в основу всього родину й шлюб. Мунітські родини набагато міцніші, ніж взагалі у світі; вони послідовно проводять ідею виховання в цнотливості — "блуд" вважається в них найстрашнішим гріхом.

"Церква Уніфікації"
Система вербування нових адептів
Організація "Церкви Уніфікації"
Багаїзм
10.6. НЕОЯЗИЧНИЦЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ
10.7. САТАНИНСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
ТЕКСТИ ПЕРШОДЖЕРЕЛ ДО УСІХ ТЕМ КУРСУ
Текст 1.1. БІБЛІЯ. СТАРИЙ ЗАПОВІТ. ПРИПОВІСТКА ПРО АВРВВМВ ТА ЙОГО СИНА ІСААКА
Текст 2.1. У. ДЖЕЙМС СТАВЛЕННЯ ФІЛОСОФІЇ ДО РЕЛІГІЇ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru