Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - З фінансових новин. Сукупний обсяг виробництва, безробіття і рівень цін

У попередніх розділах значна увага була приділена пропозиції грошей і монетарній політиці, оскільки останні зачіпають наше щоденне життя через впливи на ціни товарів, які ми купуємо, і на наявну кількість робочих місць. У цьому розділі з'ясуємо основне знаряддя - інструментарій сукупного попиту і сукупної пропозиції, що дозволить нам вивчати впливи грошей на обсяг виробництва і ціни. Сукупний попит є загальною величиною попиту за різних рівнів цін на кінцеві товари і послуги, що виробляються в економіці. Сукупна пропозиція є загальною кількістю кінцевих товарів і послуг, яку в даній економіці фірми хочуть продавати за різних рівнів цін. Як і для інших напрямів застосування інструментарію попиту і пропозиції, фактичний обсяг національного виробництва і рівень цін визначаються зрівнюванням сукупного попиту і сукупної пропозиції.

Інструментарій попиту і пропозиції дозволить нам виявити, як визначаються сукупний обсяг виробництва і загальний рівень цін. Це не лише допоможе нам з'ясувати недавню динаміку ділового циклу, але й дозволить зрозуміти полеміку щодо того, як слід проводити економічну політику.

Сукупний попит

Першим будівельним блоком інструментарію сукупного попиту і пропозиції є крива сукупного попиту, яка описує залежність між величиною сукупного обсягу виробництва, на яку існує попит, і рівнем Цін, коли всі інші чинники залишаються без змін. Монетаристи (очолювані М. Фрідманом), розглядаючи криву сукупного попиту з її спадним нахилом, твердять, що основним фактором, який спричиняє и переміщення, є зміни кількості грошей. Кейнсіанці (послідовники Кейнса) також розглядають криву сукупного попиту як таку, що характеризується спадною траєкторією. Проте кейнсіанці вважають, Що зміни в урядових видатках і податках або в готовності споживачів та фірм витрачати більше чи менше, а також зміни у пропозиції грошей можуть викликати переміщення цієї кривої.

Монетаристський погляд на сукупний попит

Монетаристський погляд на сукупний попит пов'язує кількість грошей п із сумарними номінальними видатками на товари і послуги, Р X У

З фінансових новин. Сукупний обсяг виробництва, безробіття і рівень цін

Газети періодично наводять дані про сукупний обсяг національного виробництва, безробіття і рівень цін. Точність даних, частота і строки публікації вказуються нижче:

Сукупний обсяг виробництва і безробіття

Реальний ВНП:

повідомляється щоквартально, тобто за січень - березень, квітень - червень, липень - вересень, жовтень - грудень; публікується приблизно через три тижні після закінчення кварталу; "попередня" оцінка повідомляється приблизно на місяць раніше до закінчення кварталу, але ця оцінка не точна.

Промислове виробництво:

повідомляється щомісячно, проте обсяг промислового виробництва не є такою вичерпною мірою сукупного обсягу виробництва, як реальний ВНП, бо він вимірює обробну промисловість; оцінка про попередній місяць повідомляється у середині наступного місяця.

Норма безробіття:

щомісячно; цифри про попередній місяць звичайно публікуються в п'ятницю другого тижня наступного місяця

Рівень цін:

ВНП-дефлятор:

щоквартально; цей вичерпний індекс цін (описано у додатку до розділу 1) публікується водночас із даними про реальний ВНП.

ІСЦ

щомісячно; індекс споживчих цін (ІСЦ) є вимірником рівня цін, з якими стикаються споживачі (також описано у додатку до розділу 1); значення для попереднього місяця публікується на четвертому тижні наступного місяця. Індекс оптових цін виробника (ЩВ) щомісячно; індекс оптових цін виробника (ЩВ) є показником середнього рівня цін (оптових), що призначаються виробниками, публікуються водночас із даними про обсяг промислового виробництва.

(Р - рівень цін, а У - сукупний реальний обсяг виробництва, або, що рівнозначно, сукупний (номінальний) доход). Щоб довести це твердження, використовується поняття, яке називають швидкістю обігу грошей. Дане поняття означає, скільки в середньому разів на рік один долар витрачається на кінцеві товари і послуги, тобто швидкість обігу (V) обчислюється шляхом ділення номінальних видатків (Р X У) на пропозицію грошей (М):

Припустімо, що номінальні видатки в певному році становили 2000 млрд. дол., а пропозиція грошей була 1000 млрд. дол. Швидкість обігу тоді була б 2 (=2000 млрд. дол./1000 млрд. дол.). У середньому пропозиція грошей підтримує обсяг операцій, що пов'язані із подвійним обертанням її вартості у кінцевих товарах і послугах протягом року.

Помноживши обидві частини виразу на М, отримуємо рівняння обміну, яке встановлює зв'язок пропозиції грошей і сукупних видатків:

У цьому пункті наше рівняння обміну є нічим іншим, як тотожністю, тобто воно правильне за означенням. Це рівняння не говорить нам, що коли М зростає, то сукупні видатки зростуть також. Наприклад, зростання М могло б нейтралізуватися падінням V, і тому добуток МУ не змінився б. Проте аналіз Мілтоном Фрідманом попиту на гроші (обговорювався детально у розділі 23) показує, що швидкість обігу грошей змінюється з часом у передбачуваний спосіб і не пов'язана зі змінами пропозиції грошей. За цим підходом, рівняння обміну трансформується у теорію визначення сукупних видатків і називається сучасною кількісною теорією грошей.

Щоб зрозуміти суть цієї теорії, розгляньмо приклад. Якщо швидкість обігу грошей передбачувана і становить 2, а пропозиція грошей - 1000 млрд. дол., то рівняння обміну покаже нам, що сукупні видатки будуть 2000 млрд. дол. (2 X 1000 млрд. дол.). Якщо пропозиція грошей подвоїться до 2000 млрд. дол., то підхід Фрідмана передбачає, що швидкість і далі становитиме 2, а сукупні видатки подвояться до 4000 (2 X 2000) млрд. дол. Отже, сучасна кількісна теорія грошей Фрідмана доходить висновку, що зміни в сукупних видатках головним чином визначаються змінами пропозиції грошей.

Виведення кривої сукупного попиту.
Переміщення кривої сукупного попиту.
Кейнсіанський погляд на сукупний попит
Крива сукупного попиту.
Полеміка щодо витіснення
Сукупна пропозиція
Переміщення кривої сукупної пропозиції
Рівновага в аналізі сукупних попиту і пропозиції
Рівновага в короткостроковому періоді
Рівновага у довгостроковому періоді
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru