Юридична деонтологія - Гусарєв С.Д. - 6. Опрацювання нормативних, наукових, навчально-методичних та інших літературних джерел.

Важливим етапом проведення дослідження є опрацювання нормативних, наукових, навчально-методичних та інших літературних джерел. Для визначення переліку джерел, які необхідно опрацювати при проведенні дослідження, а також при складанні бібліографії використовуються бібліотечні:

¨ систематичні каталоги, в яких картки з назвами творів розташовані за галузями знань;

¨ алфавітні каталоги, в яких картки на книжки розташовані в алфавітному порядку прізвищ авторів;

¨ предметні каталоги, що містять картки з назвами творів з конкретних проблем і спеціальностей;

¨ бібліографічні довідникові видання (покажчики по окремих темах і розділах).

Крім того, використовують виноски і посилання в підручниках, монографіях, енциклопедичних словниках та ін., покажчики статей, опублікованих протягом календарного року і розміщених у кінці останнього номера журналу за кожен рік видання. Складений список літератури погоджується з науковим керівником. Опрацювання (вивчення) джерел передбачає:

¨ попереднє ознайомлення з ними і складання власної бібліографічної картотеки за аналогією з бібліотечною картотекою;

¨ повторне ґрунтовне читання, при якому виділяються та усвідомлюються головні думки й основні положення, висунуті автором книги або статті, проводиться їх аналіз, занотовування на картках, у зошитах або у вигляді файлів. Для цьоґо використовують картки (краще з твердого паперу) однакового розміру, на одному боці яких записується прізвище та ініціали автора, назва роботи, а також час і місце її видання та обсяг у сторінках, а також кількість сторінок у книзі. На зворотному боці картки стисло записується все, що зацікавило у прочитаній праці чи назви питань з посиланням на іншу форму фіксування результатів аналізу джерела (зошит, файл, папку);

¨ окреме занотування інформації, яка безпосередньо стосується теми письмової роботи, на окремих аркушах паперу, залишаючи поля для подальшого поповнення додатковими даними, причому запис робиться у формі, яка дозволить (після відповідної літературної правки при оформленні роботи) включити цю інформацію до розділу письмової роботи, в якому дається огляд літератури.

Загальноприйняті правила опису використаної літератури вимагають щоб про кожний документ (книжку) подавалися такі відомості:

¨ прізвище та ініціали автора; якщо книжка написана декількома авторами, то перераховуються або всі прізвища (за таким порядком, в якому вони вказані в книжці), або лише прізвище та ініціали першого автора, після чого роблять приписку "та ін.";

¨ повна і точна назва книжки, яка не береться в лапки; підзаголовок, який уточнює назву (якщо він вказаний на титульному листку); дані про повторне видання;

¨ назва міста видання книжки в називному відмінку (для міст Києва, Харкова, Москви, Санкт-Петербурга вживаються скорочення: К.,Х.,М.,СПб.);

¨ назва видавництва (без лапок); рік видання (без слів "рік" або скорочення "р"); кількість сторінок із скороченням "с". Кожна група відомостей відокремлюється одна від одної знаком крапка і тире (. -).

Бібліографічний опис робиться мовою документа. З метою компактності бібліографічного опису при його складанні слова і словосполучення скорочують, окрім назви документа.

Необхідно підкреслити, що робота студента з джерелами не закінчується їх вивченням за складеним з самого початку списком, а продовжується протягом всього періоду підготовки роботи з урахуванням змін у змісті дослідження та появою нових джерел.

7. Підготовка до написання та написання роботи.
8. Основні вимоги до структури та тексту письмової роботи.
9. Правила та вимоги оформлення письмової роботи.
10. Рецензування, підготовка та проведення захисту письмової роботи.
Розділ VI Юридична практична діяльність
1. Загальна характеристика юридичної практичної діяльності
2. Юридична практична діяльність і право
1. Основні підходи до праворозуміння.
2. Позитивістський (нормативний) підхід
3. Соціологічне праворозуміння.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru