Географія промислових комплексів - Іщук С.І. - 7.4. Київський промисловий район

Територіально Київський район виокремлюється у складі Київської, Чернігівської, Житомирської та Черкаської областей. На його території розміщена столиця України - місто Київ - головний промисловий, громадський і політичний центр держави.

Район недостатньо забезпечений мінерально-сировинними ресурсами. У компонентній структурі природно-ресурсного потенціалу переважають земельні ресурси - важлива умова розвитку агропромислового комплексу і промислових галузей, що переробляють сільськогосподарську сировину. Мінеральні ресурси району представлені такими видами: паливні - нафта і природний газ (Гнідинцівське, Леляківське, Прилуцьке, Богданівське та інші родовища Чернігівщини), буре вугілля у Житомирській і Черкаській областях (Дніпровський буровугільний басейн), торф у поліських районах Київської, Чернігівської та Житомирської областей; рудні: титанові руди (ільменіти) на Житомирщині, у басейні р. Ірша; нерудні: фосфорити у Семенівському районі Чернігівської області; граніти і мармур у Житомирській області та басейнах річок Рось, Тетерів, Ірпінь; глини, піски, крейда, мергелі, каолін у Київській і Житомирський областях та низка інших видів сировини для промисловості будівельних матеріалів.

У функціонально-галузевій структурі промислового комплексу району значне місце посідають такі міжгалузеві промислові комплекси: машинобудівний (виробництво устаткування та апаратури для різних галузей промисловості, хімічного машинобудування, приладів та електротехнічних виробів, устаткування для харчової промисловості, продукції дорожнього машинобудування), хімічний (нафтохімічна промисловість, виробництво хімічних волокон, лаків і фарб, гумовотехнічних виробів, пластмас, мінеральних добрив, хіміко-фармацевтичної продукції, хімпрепаратів, предметів побутової хімії), лісопромисловий (лісозаготівля, деревообробка, меблева та лісохімічна галузі), комплекс виробництва товарів народного споживання (виробництво натурального шовку, тканин із льону, вовняна, трикотажна, швейна, шкіряно-взуттєва, хутрова промисловості), будівельно-індустріальний (залізобетонна, виробництво будівельних конструкцій, черепиці, облицювальних матеріалів), агропромисловий (молочна, м'ясна, цукрова, овочеконсервна).

Серед районних циклів виробництв найбільшого розвитку набули машинобудівний і агропромисловий. Однак машинобудівний цикл характеризується незавершеністю багатьох стадій виробництва, а також браком деяких виробничих ланок. Це зумовлює розвиток кооперування підприємств із галузями машинобудування інших районів України та сусідніх держав, зокрема Росії та Білорусі.

У територіальній структурі промислового комплексу Київського району домінуючу роль відіграють Київська промислова агломерація та великі промислові вузли. Київська промислова агломерація - складна система, ядром якої є промисловий вузол міста-мільйонера Києва. її територія охоплює всі прилеглі до ядра адміністративні райони, пов'язані з ним виробничими, ресурсними, трудовими, комунікаційними, матеріально-технічними і транспортними зв'язками.

Великі промислові вузли функціонують в обласних центрах, які виконують багато функцій, у тому числі промислову. На території Київського промислового району таких вузлів нараховують чотири: Чернігівський, Житомирський, Білоцерківський і Черкаський, їх територія не обмежується лише обласними центрами, а охоплює всі ті поселення, що розташовані в зоні впливу великих міст.

До важливих промислових центрів належать такі міста: Ніжин, Прилуки, Коростень, Бердичів, Умань та ін. Крім промислових вузлів і центрів, функціонують малі міста і поселення міського типу, на території яких зосереджені різні промислові підприємства (будівельні, деревообробні, плодоовочеконсервні, м'ясні, молочні, цукрові тощо).

Київська промислова агломерація
Білоцерківський промисловий вузол
Чернігівський промисловий вузол
Прилуцький промисловий центр
Житомирський промисловий вузол
Черкаський промисловий вузол
Уманський промисловий вузол
7.5. Львівсько-Карпатський промисловий район
Машинобудівний комплекс
Хімічний комплекс
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru