Географія промислових комплексів - Іщук С.І. - 7.5. Львівсько-Карпатський промисловий район

Територія району простягається по обидва боки Карпат у межах Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей. Район розташований на заході України і вигідно межує з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою. Через його територію пролягають міжнародні залізничні та шосейні шляхи, газо- і нафтопроводи, лінії високовольтних електропередач.

Природні ресурси для розвитку промисловості району представлені паливними (природний газ і нафта, кам'яне вугілля), хімічними (калійні та кухонні солі, природні сірчані руди), різними будівельними матеріалами, а також каолінами, алунітами і навіть покладами золотоносних руд. Винятково важливе значення мають лісові ресурси Карпат, а також водні та рекреаційні ресурси.

Нафта і газ видобуваються у Передкарпатському нафтогазоносному басейні (Битківське, Долинське, Орів-Уличнянське - нафтові, Опарське, Угерське, Рудківське, Більче-Волицьке - газові). Кам'яне вугілля залягає на території Львівської області (Червоноградський і Сокальський райони). Незначні залягання бурого вугілля виявлені у Закарпатті, Передкарпатті і Придністров'ї. Виявлені великі запаси менілітових сланців у Передкарпатті, придатних для хімічної переробки. В межах території Івано-Франківської та Львівської областей видобувають і переробляють поклади калійної солі (Калуське і Стебницьке родовища) а на Львівщині - природні сірчані руди (Роздольське і Яворівське родовища). У Закарпатській області розробляються ртутні руди, алуніти, поліметали (Берегівське і Біганське родовища), а у Передкарпатті - залягання озокериту (Бориславське родовище).

У межах Карпат виявлено й освоєно багато мінеральних джерел, які використовують для лікувальних потреб і для постачання водою населення всіх областей України. Промислове освоєння цих джерел здійснено у Трускавці, Поляні Квасовій, Сваляві, Шиявах, Моршині.

Промисловий комплекс району представлений такими галузями: машинобудування і металообробка, галузі основної та органічної хімії, паливно-енергетична, лісова, деревообробна і лісохімічна, легка, харчова і будівельна. Кожна галузь охоплює групи підприємств, що формують комплекси певного напряму розвитку. Основою таких промислових комплексів є енерговиробничі цикли, які у переважній більшості незавершені (за винятком лісопромислового ЕВЦ).

У функціонально-галузевій структурі перевага надається тим галузям, які є трудомісткими і ґрунтуються на переробці місцевих мінерально-сировинних, лісових та сільськогосподарських ресурсів.

Машинобудівний комплекс

Львівсько-Карпатського промислового району об'єднує низку підприємств, пов'язаних у виробничому циклі на основі спеціалізації та кооперування. Цей цикл охоплює здебільшого "верхні поверхи" виробництв, які характеризуються низькою метало- і високою трудомісткістю. Такий напрям його розвитку вважається найефективнішим, оскільки район віддалений від головних металургійних баз України і добре забезпечений трудовими ресурсами.

Найбільші підприємства машинобудування зосереджені у великих містах, серед яких виокремлюються Львів, Івано-Франківськ, Чернівці. Багато заводів розміщено у середніх містах - Дрогобичі, Стриї, Коломиї, Мукачевому, Ужгороді. Потужні виробничі об'єднання машинобудівного комплексу мають філії у середніх і невеликих містах.

До провідних галузей машинобудування належать автомобільна (виробництво автобусів, автомобільних кранів, автонавантажувачів), приладобудівна, електро- і радіотехнічна, інструментальна, верстатобудівна та виробництво сільськогосподарських машин.

Машинобудівний комплекс
Хімічний комплекс
Паливно-енергетичний комплекс
Лісопромисловий комплекс
Комплекс підприємств, що виробляють товари народного споживання
Львівська промислова агломерація
Дрогобицько-Бориславський промисловий вузол
Стрийсько-Роздольський промисловий вузол
Калусько-Долинський промисловий вузол
Івано-Франківський промисловий вузол
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru