Зовнішньоекономічний менеджмент - Дахно І.І. - Автомати - продавці послуг

Фотоавтомати. Це досить поширена категорія автоматів в західних країнах. Автомати-фотографи встановлені на станціях метро, в торговельних центрах, установах, де у вас можуть попросити прикласти до заяви фотографію. Працюючи за принципом швидкого фотопроцесу, автомати за лічені хвилини видають клієнтові кольорові або чорно-білі фотографії стандартного формату. Сучасні цифрові модифікації фотоавтоматів дозволяють виправити зображення перед друком, що дає можливість попереднього вибору вдалого знімка або створення нових зображень. Так, наприклад, ви можете сфотографуватися, потім підібрати до своєї особи відповідну зачіску і тільки потім роздрукувати результат.

Копіювальні автомати. Вони нагадують звичайні копіювальні машини для офісів, але забезпечені механізмом для прийняття грошей. Встановлюються у вестибюлях держустанов, торговельних центрах, учбових закладах.

Автомати для чищення взуття. Вони найчастіше встановлюються у вестибюлях готелів, ресторанів, держустанов.

Телескопи і бінокуляри. Для України такі апарати поки що екзотика, а в західних країнах - поширений тип апарату. Кидаєш монету і дістаєш можливість деякий час милуватися околицями через сильну оптику. Вони є неодмінним атрибутом різних оглядових майданчиків.

Інтернет - кіоски. Один з новітніх видів автоматів. Вони є комп'ютерами з доступом до Інтернету в корпусі, який захищений від вандалізму. Дозволяють після оплати скористатися доступом до Інтернету. Встановлюються в громадських місцях, залах очікування. Загалом, скрізь, де може знаходитися потенційний користувач Інтернету.

Дитячі ігрові автомати. Це дуже поширений тип, що включає автомати з відеоіграми і дитячі гойдалки. Відеоігри, як правило, встановлюються у спеціальних залах, гойдалки у вигляді конячок, машинок - в торговельних центрах.

Автомати прийому платежів. Такий вид апаратів останніми роками масово заполонив вулиці і місця масового скупчення людей у великих містах. Автомати приймають платежі за мобільний зв'язок, доступ до Інтернету, комунальні платежі, приймають гроші в рахунок погашення споживчих кредитів, навіть за послугу виклику таксі та ін.

Величезний вибір торговельних автоматів робить цей бізнес привабливим практично для будь-якої людини. Щоб освоїти обслуговування автомату, не потрібно закінчувати спеціальний інститут, тому що більшість автоматів дуже прості в обслуговуванні. Вендинг - досить гнучкий бізнес. Графік обслуговування автоматів може відбуватися у будь-який час. Американський досвід свідчить, що багато підприємців відкривали свій вендинг - бізнес саме як додатковий, присвячуючи йому вільний від основної роботи час. Багато хто після року роботи приймав рішення про розширення бізнесу і робили його своїм основним заняттям. Існують випадки, коли автомати купують власники торговельних точок або центрів сервісу, які хочуть розширити вибір послуг для своїх клієнтів. Кавовий автомат, наприклад, може купити автосалон, сервіс або підприємство для своїх співробітників. Трапляється і так, що, купивши один автомат для своїх потреб, підприємці розуміють, наскільки вигідний цей бізнес, і вирішують почати займатися вендингом як окремим напрямом.

При виборі конкретного напряму вендингу потрібно керуватися наступними чинниками:

o розмір населеного пункту, розвиток торговельної інфраструктури, добробут населення;

o наявність конкурентів, наявність і ступінь розвитку суміжних напрямів вендингу;

o досвід вендинг-операторів у сусідніх населених пунктах (області);

o аналіз вторинного ринку торговельних автоматів. Розглянемо перераховані умови по порядку.

Аналіз місць майбутньої установки і співставлення рентабельності, прибутковості тих або інших торговельних автоматів в конкретних умовах дозволяють сформувати первинне знання про ефективність започаткування вендингового бізнесу. На відміну від мегаполісів, в невеликому населеному пункті рівень зарплат набагато нижчий, а отже, нижчою є і платоспроможність населення. Чи потрібні в таких населених пунктах автомати, а головне чи рентабельна їх експлуатація - велике питання. Втім, навіть якщо торговельні автомати не "прижилися" в якому-небудь населеному пункті, вендинг-машини можна встановити в тих місцях де, вони найбільш потрібні (транспортні вузли - від залізничного вокзалу до торгівельних точок на трасах). Показовим в цьому плані є досвід США, де в розташованих на трасах готелях, автозаправках встановлені автомати, що продають напої і закуски. Людина, що проїжджає, завжди знає про сервіс, розраховує на нього. Щоб проаналізувати кількість автоматів у місті є лише один вихід - по-старому обійти торговельні точки міста, адже офіційної статистики з цього питання не існує. Варто самостійно обійти ті місця, де планується встановлення торговельних автоматів, при цьому не потрібно обходити увагою невеликі мінімаркети. Якщо піддати розгляду лише гіпермаркети і центри торгівлі, то може скластися враження, що місто вже "заставлене" автоматами. Як правило, великі торговельні комплекси самостійно купують і встановлюють торговельні автомати і не стільки для того, щоб займатися вендингом в широкому його розумінні, а заради позитивного іміджу і створення всестороннього сервісу для відвідувачів. Важко проаналізувати наповнення торговельними автоматами міста з населенням більше півмільйона чоловік. Всі потенційні місця не обійти, в зв'язку з цим раціональніше розглянути один конкретний район. Треба враховувати, що для різних видів торговельних автоматів існують свої місця установки. Так, якщо кавові вендори розміщують в офісних центрах і вкрай рідко в "спальних районах", то автомати з продажу жувальної гумки, навпаки, ставлять в торговельних точках спальних районів і ніколи в офісних центрах. Тому залежно від напряму вендингу і потрібно аналізувати майбутні торговельні точки; побудувати схему або маршрут аналізу. Безумовно, одним з най-перспективніших місць для установки вендинг-машин є учбові заклади (школи, вузи, коледжі). У місті з населенням близько 1 млн. чоловік, завжди більше двохсот учбових закладів - тобто, більше двохсот потенційних торговельних точок. В Україні та країнах СНД доки не ведеться масова установка автоматів в учбових закладах. Для порівняння, в США цей ринок вже поділений між найбільшими компаніями, і зрозуміло чому: стабільна щоденна аудиторія (в дні занять); реальна потреба у ряді продуктів; платоспроможність аудиторії.

У США велика частина торговельних автоматів встановлена в безпосередній близькості з робочими місцями (у учбових закладах, на фабриках і заводах, в офісних центрах і тому подібне). В зв'язку з цим, у США майбутнє вендинг-бізнесу пов'язують із станом ринку праці. У нашій країні розвиток вендингу в окремо взятому населеному пункті можна пов'язати з рівнем заробітних плат, добробутом населення.

При виборі конкретного напряму вендингу необхідно враховувати, що різні види вендинг-бізнесу вимагають абсолютно різних капіталовкладень. Так, наприклад, для того, щоб почати роботу з механічними торговельними автоматами буде потрібно в десятки разів менше капіталовкладень, ніж з іншими видами вендорів. Якщо для електронних вендинг-машин фахівці називають початкову суму в 30-40 тисяч доларів США (10-20 одиниць устаткування), то для механічних вендинг-машин ця сума складе 3-4 тисячі доларів США (також 10-20 одиниць устаткування).

Регіональні аспекти розвитку вендингу
Світова фінансова криза та її вплив на розвиток вендинг-бізнесу
14.2. Міжнародні організації з вендингу
Національна Асоціація Автоматичної Торгівлі (NAMA)
Європейська Вендингова Асоціація (EVA)
Всесвітня Вендингова Асоціація (WVA)
14.3. Міжнародні джерела з вендингу
14.4. Розвиток вендингу в Україні
14.6. Гумор про вендинг
14.7. Література
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru