Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Особливості ділової етики

Італійці за складом характеру - екстраверти. Вони дуже відверті у спілкуванні, компанійські. їм притаманна підвищена емоційність підчас переговорів, жестикулювання, виразна міміка. Вони цінять гумор і не дуже ображаються на жарти на свою адресу. З першого погляду італійці здаються легковажними, але насправді вони розумні ділки й непогані партнери"

Особливістю ділової етики італійців, яка відрізняє їх від північних європейців, є дещо необов'язкове дотримання формальностей в переговорах і точності часу. Італійський бізнесмен може запізнитися на ділову зустріч на півгодини, а то й більше і не вбачатиме в цьому нічого особливого. Підчас спілкування італієць намагається триматися якомога ближче до співбесідника, обличчя до обличчя. Якщо співбесідник (іноземець) відсувається, то італієць образиться, сприйматиме це як зневагу до себе.

Італійці дуже люблять бесіди на теми, що не пов'язані прямо з предметом ділової зустрічі: про сім'ю, політику, культуру, спорт; на це вони можуть витратити багато часу. їх в цьому доречно підтримати, щоб встановити більш тісні й довірливі контакти.

В справах бізнесу й в ділових переговорах італійці виявляють неабияку гнучкість. Вони не наполягають жорстко на своїй позиції (як, наприклад, німці), а шукають компромісних рішень проблеми. Але італійці можуть змінити "правила гри" в процесі переговорів. Італійські бізнесмени вміють "обходити" закони в тій Мірі, яка не переходить в кримінал. Такі дії вони не вважають безчесними; в їх розумінні це - прояв здорового глузду, бо реальність не завжди, на їх думку, збігається з нормами законодавства.

Італійці, як правило, виконують усі пункти угоди, яку вони уклали з іноземним партнером. Але щодо строків виконання, то вони не дуже пунктуальні. Час для них не має такої магічної сили, як для німців або американців. Переговори вони люблять вести довго.

Незважаючи на свою експресивність, італійці дуже ввічливі люди, намагаються не образити співбесідника грубістю; навпаки, вони часто вдаються до улесливості, говорять партнеру компліменти, а після тривалих ділових стосунків навіть цілують його при зустрічі, причому це - цілком щиро.

На переговорах італійці діють як одна згуртована команда. Вони люблять поторгуватися щодо угоди, дещо завищуючи ціну на свою користь. Проте легко погоджуються на розумний компроміс. Для них важливо відчувати, що вони не програли при заключенні угоди. Відомий знавець ділових культур англійський вчений Р.Д. Льюїс так рекомендує будувати ділове спілкування з італійцями: "Найкраще, якщо бізнесмени північних країн будуть відноситись до переговорів з італійцями як до своєрідної цікавої гри, яку слід вести за численними італійськими правилами, але яка приводить до серйозного й вигідного (для обох сторін) результату" [44, с. 306].

Інтереси України в Італії

Італія для нас є важливим і перспективним партнером. Економічні зв'язки між нашими країнами сягають у давнину. Помітним імпульсом в розвитку взаємної торгівлі стало заснування Одеського порту, через який до Італії в XIX ст. йшли українська пшениця, борошно, цукор, а в зворотному напрямі - цитрусові, вина, тканини та ювелірні прикраси. В 60-ті - 80-ті роки XX ст. з України надходив метал, залізна руда, важке устаткування.

Сьогодні Італія посідає шосте місце серед зарубіжних торговельних партнерів України. Динаміка українсько-італійської торгівлі в 90-х роках характеризується такими показниками:

Динаміка зовнішньо! торгівлі України з Італією (млн. дол.).

1996

1998

1999

2000

Експорт

334,6

550,2

459,4

638,9

Імпорт

341,8

408,6

276,5

346,0

Обіг

686,4

958.8

735,9

984,9

Основними товарними позиціями українського експорту в Італію є: чорні метали (31% всього обсягу експорту), мінеральне паливо, нафта та нафтопродукти (11%), добрива (10%), алюміній та вироби з нього (10%).

В нашому імпорті а Італії переважають обладнання (27%), електричні машини (11%), вовна та тканини (5%), вироби з чорних металів (2,5%).

Інвестиційна діяльність між нашими країнами поки що незначна.

В цілому для економічного співробітництва між нашими країнами є добрі перспективи, оскільки, зважаючи на галузеві структури обох країн, вони можуть вдало доповнювати одна одну. Географічна близькість, зручність зносин морськими шляхами також цьому сприяє.

Інтереси України в Італії
4.7. Економіка Канади
Місце країни в світовій економіці
Структура економіки і динаміка розвитку
Внутрішня економічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України в Канаді
Додаток 5. Країни з перехідною економікою
5.1. Економіка Російської Федерації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru