Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 4.7. Економіка Канади

Місце країни в світовій економіці

Канада належить до групи високорозвинутих держав, за своїм економічним потенціалом вона "замикає" "Велику Сімку". Канада є другою за розмірами території країною світу. Вона відрізняється від інших розвинутих країн (за винятком США й Австралії) наявністю величезних природних багатств - мінеральних і земельних ресурсів. Канада посідає перше місце в світі за видобутком цинкових руд й азбесту, за виробництвом уранового концентрату, друге місце - за видобутком нікельових руд і калійних солей, третє - за видобутком платини. Вона належить до головних світових продуцентів золота, срібла, міді, свинцю, молібдену, залізної руди. До того ж Канада є значним експортером нафти і, особливо, газу.

За запасами деревини Канада поступається тільки Росії й Бразилії; за експортом пиломатеріалів і паперу вона посідає перше місце в світі.

Сприятливі агрокліматичні умови стали важливим фактором перетворення Канади на одного з найбільших в світі виробника й експортера зернових культур. За експортом пшениці Канада посідає третє, місце в світі; вона знаходиться серед світових лідерів за виробництвом льону, рапсу, жита, кукурудзи.

Канада має непогані позиції в світовій економіці за виробництвом автомобілів, авіатехніки, будівельних машин(зокрема, екскаваторів), снігоходів, а останнього часу - й комп'ютерів, іншої офісної техніки.

Особливістю економіки Канади, що суттєво відрізняє її від інших розвинутих країн, є дуже сильна залежність від Сполучених Штатів Америки. На ринки США надходять до трьох четвертих експорту Канади й стільки ж імпорту звідти. На США припадає понад дві третини всіх іноземних інвестицій в Канаду. Взагалі, залежність канадської економіки від іноземного капіталу дуже висока, і це є також її специфічною рисою.

Канада є членом інтеграційного угрупування "НАФТА", а також членом НАТО, ОЕСР та багатьох організацій структури ООН.

Канада поступається США за розмірами ВВП на душу населення, але по сукупності соціально-економічних параметрів, що визначають рівень життя, перевищує їх. В 90-их роках, згідно зі статистикою ООН, за сукупністю найважливіших критеріїв (загальний рівень життя, екологія, культура й мистецтво, освіта, рівень злочинності, реальні доходи населення, тривалість життя) Канада була визнана найкращою країною світу, а її міста Ванкувер і Торонто були названі найкращими містами в світі для проживання людини.

Канада: коротка довідка

Територія................. ...................... 10 млн. кв. км

Населення (2001 p.)............... ............ 31,6 млн. чол.

Столиця................. ......................... Оттава

ВВП (2000 р.)............... ................... 775 млрд. дол.

ВВП на душу населення..................... 24,8 тис. дол.

Експорт (2000 р.)............... ............... 272 млрд. дол.

Імпорт (2000 р.)............... ................. 238 млрд. дол.

Зовнішній борг (2000 р.)..................... 1,9 млрд. дол.

Рівень безробіття (2000 р.).................. 6,8%

Національна валюта................. .......... канадський долар (CAD)

Курс до USD (2001 p.)............... ......... 1,5 CAD за 1 USD

Територія Канади протягом тривалого часу була в колоніальній залежності спочатку Франції, а потім Великої Британії; в 1867 р. набула статусу домініону в складі Британської імперії, і відтоді починається історія Канади як державного утворення. Сьогодні Канада - суверенна держава, яка є членом Співдружності Націй (колишнього Британської Співдружності). Головою держави формально залишається англійська королева, яка призначає своїм представником генерал-губернатора (обов'язково канадця)- Фактично влада належить раді міністрів на чолі з прем'єр-міністром,яка відповідальна передпарламентом. В 1931 р. англійський уряд визнав за Канадою право на самостійність у внутрішній і зовнішній політиці.

Місце країни в світовій економіці
Структура економіки і динаміка розвитку
Внутрішня економічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України в Канаді
Додаток 5. Країни з перехідною економікою
5.1. Економіка Російської Федерації
Росія в світовій економіці
Структура та динаміка розвитку економіки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru