Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Інтереси України в Канаді

У канадців багато спільного з американцями щодо стилю ділового спілкування. Вони також, як і американці, належать до моноактивного типу, націленого на задачу (task-oriented). Канадці чітко формулюють задачу й методично розробляють етапи її вирішення. Як і всі представники моноактивного типу, канадські бізнесмени не люблять гаяти часу в переговорах з іноземними партнерами. В ділових стосунках вони досить відверті, чітко формулюють умови угоди; коли угоду укладено, канадці пунктуально дотримують її виконання й того ж вимагають від партнера. Вони наполегливі в досягненні своїх цілей.

Але канадці не в усьому схожі на американців в діловому спілкуванні. Значна частка франко-канадців в населенні країни зумовила певний вплив французької культури, а тривалі зв'язки з Великою Британією - вплив англійської манери спілкування. Канадці більш толерантні, ніж американці, в спілкуванні з представниками інших культур, більш витримані. Як англійці та французи, вони віддають належне зовнішнім атрибутам в ділових переговорах (стиль одежі, ритуал), на що американці звертають мало уваги. Канадський бізнесмен не "натискує" на партнера в бажанні укласти угоду на своїх умовах, а більше наполягає на логіку доказів. Канадці, як і американці, володіють "широтою натури", але в їх спілкуванні з партнером менше фамільярності, більше ввічливості.

Отже, в сфері ділової етики канадці посідають проміжне положення між американцями США та західноєвропейцями (англійцями, німцями й французами). Слід також зважити на певний вплив слов'янського елементу (українці, поляки, росіяни) на формування ділової культури Канади.

Інтереси України в Канаді

Канада приваблює Україну як високорозвинута держава з потужним економічним потенціалом, обсяжними запасами природних ресурсів і високим рівнем розвитку наукоємного виробництва. Ми могли б одержати з Канади руди кольорових металів, деревину, целюлозу, папір, машини й устаткування, нафту й скраплений газ. Україна й Канада можуть співробітничати в сфері високих технологій, зокрема в авіакосмічній промисловості, де обидві країни мають неабиякий досвід.

Проте поки що економічні зв'язки України з Канадою розвиваються повільно. Про це свідчать, насамперед, дані про динаміку торгівлі товарами.

Товарообіг торгівлі України з Канадою (млн. дол.)

1996

1998

1999

2000

Експорт

14,4

33,3

34,8

59,2

Імпорт

46,6

28,2

17,2

24,8

Обіг

61,0

61.5

52,0

84.0

Млявість динаміки торгівлі між нашими країнами багато де в чому пояснюється неконкурентоспроможністю наших товарів, які ми могли б постачати на канадський ринок (зокрема, обладнання для гірничої промисловості). Слід згадати, що українські товари мають проходити через тарифні й квотні перепони, чого позбавлені американські товари. Крім того, Україна й Канада є конкурентами на зовнішніх ринках по товарах, що складають основу нашого експорту - чорні метали, залізна руда, зерно.

Обсяг інвестицій з Канади також поки що невеликий, але є позитивна динаміка його зростання.

Прямі інвестиції з Канади в Україну (млн. дол.)

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

14.8

19,4

23,5

35,6

52,0

57,8

59,3

За набуттям незалежності України у нас були великі сподівання на українсько-канадську діаспору щодо залучення інвестицій з Канади. Поки що ці сподівання не виправдовуються в повній мірі. Виявляючи прагматизм, українські канадці активніше співпрацюють а нами в культурній і політичній сферах, ніж в економічній.

Проте українсько-канадські економічні відносини мають непогані перспективи розвитку. Відновлення нашої економіки, краще знайомство з Україною, з її господарськими можливостями привабить канадських бізнесменів до нашої країни.

Додаток 5. Країни з перехідною економікою
5.1. Економіка Російської Федерації
Росія в світовій економіці
Структура та динаміка розвитку економіки
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України в Росії
5.2. Економіка Китайської Народної Республіки
Місце у світовій економіці
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru