Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Структура економіки і динаміка розвитку

Економіка Канади відрізняється більшою, ніж в інших країнах, часткою ресурсних галузей і дещо нижчою часткою обробної промисловості. Це пояснюється особливою роллю сільського господарства й гірничої промисловості.

Галузева структура канадської економіки (в % до ВВП, 2000 р.)

Сільське господарство................... 3.0

Промисловість і будівництво.......... 31,0

в т.ч.: гірнича промисловість........... 5,5

енергетика................. ......... 3.5

обробна промисловість......... 18,0

Послуги................. .................... 66.0

На Канаду припадає 7% виробництва й 17% світового експорту сировинних товарів.

Промисловість Канади характеризується сполученням значної частки сировинних галузей з високотехнічним виробництвом в галузях обробної промисловості.

Канада дуже добре забезпечена енергетичними ресурсами й активно їх експлуатує. За споживанням енергії на душу населення вона переважає всі розвинуті країни й займає друге місце в світі після Кувейту [83,с.307]. Канада має великі поклали газу, за його видобутком посідає третє місце в світі. Збільшується видобуток нафти, яка у зростаючій кількості йде на експорт. Важливу роль в енергетиці відіграють гідроресурси; на ГЕС виробляється 60% всієї електроенергії Канади. Дешева електроенергія стала істотним фактором розвитку енергомісткого виробництва, зокрема, виплавки алюмінію. На атомних електростанціях виробляється 12% електроенергії. Майже половина нафти й газу, що видобуваються, експортуються у США. Вугілля експортується переважно в Японію.

Гірнича промисловість дає 20% всього експорту Канади. Крім нафти, газу і вугілля, в Канаді у великій кількості видобувається золото, мідь, цинк, нікель, кобальт, молібден, залізна руда, азбест, калійні солі. Канада займає перше місце в світі по виробництву уранового концентрату. Найбільш освоєні родовища мінеральних ресурсів зосереджені в південно-східній частині Канади. Але поступово вступають в дію нові поклади, розташовані в північних і західних регіонах (Лабрадор, Альберта, Британська Колумбія, Юкон).

З ресурсним потенціалом тісно пов'язана лісова і деревообробна промисловість Канади. Ця галузь за вартістю виробленої продукції навіть перевищує продукцію сільського господарства. Лісопиляння зосереджено переважно в Британській Колумбії, а целюлозно-паперова промисловість - на сході, поблизу каскаду ГЕС на річці Св. Лаврентія (провінція Онтаріо, Квебек).

Незважаючи на суттєве значення сировинних галузей промисловості в економіці Канади, їх частка у ВВП та експорті поступово знижується на користь галузей обробної промисловості. Слід, правда, зауважити, що обробна промисловість в значній мірі спирається на сировинні галузі та обслуговує їх. Так, в машинобудуванні розвинуто виробництво бурової і шахтної техніки, за яким Канада є одним із світових лідерів. Канада має розвинуту нафтопереробну промисловість, чорну і кольорову металургію. Чорна металургія працює на місцевій сировині (залізна руда Лабрадору). Кольорова металургія також використовує переважно канадську сировину. Виняток становить алюмінієва промисловість, яка використовує імпортні боксити, що переробляються поблизу ГЕС на дешевій електроенергії. За виробництвом готового алюмінію Канада посідає друге місце в світі, а за його експортом - перше.

Основою обробної промисловості Канади є машинобудування. Традиційною його галуззю завжди було транспортне машинобудування, особливо автомобільна промисловість. Вона базується на філіях і дочірніх підприємствах американських, а останнім часом - і японських компаній. Крім автомобілів, в Канаді виробляються мотоцикли, снігоходи, літаки (особливо середньомагістральні - Canadian Regional Jet).

Прискореними темпами розвиваються нові галузі - виробництво електронного й електротехнічного обладнання, засобів телекомунікації. Підвищується частка виробництва промислового обладнання, нових конструкційних матеріалів (полімерів, пластмас, синтетики), фармацевтичної промисловості. Все більшу визивність в світі одержують виготовлені в Канаді комп'ютери Compaq, атомні реактори "Канду", лазерна техніка. Канада затверджує себе в космічних дослідження і розробка космічної технології. В 1962 р. в Канаді було виведено на Орбіту супутника " Алеут-1", а в 1972 р. канадський супутник "Анік-1" став першим комерційним супутником зв'язку. Канадський дистанційний маніпулятор став важливою частиною американських космічних кораблів типу "Шаттл". Канадським досягненням є газові турбіни РТ-6, літаки з коротким розбігом. Але Канада за розвитком наукоємної продукції поступається США та Японії. Недостатньо розвинуто також верстатобудування.

Промисловість Канади відрізняється високим рівнем концентрації виробництва. Вже зазначалося, що більша частина автомобілів випускається філіями американських концернів - "Дженерал моторс оф Кенада", "Форд мотор оф Кенада" і "Крайслер". На підприємствах цих фірм часто практикується така форма виробництва: окремі вузли виготовляються в Канаді, а складання готового автомобіля здійснюється в Детройті (США).

У видобутку й переробці мінеральних ресурсів лідируючі позиції займають: нафтові корпорації "Імперіел ойл", "Шелл Кенада", "Тексако Кенада", "Галф Кенада" (контролюються іноземним капіталом), "Доум петролеум", "Хоум ойл", "Хаскі ойл", "Петро-Кенада" (національні); металургійні корпорації "Алкен алюмініум", "Інтернешнл нікел компані оф Кенада (ШКО)", "Норанда майнз", "Стілко", "Дофаско".

В хімічній промисловості переважають монополії з іноземним капіталом: "Дюпон оф Кенада", ""Юніон карбайд Кенада", "Доу кемілк оф Кенада", "Імперіел кемікл Індастріз".

В лісовій і целюлозно-паперовій промисловості панують національні компанії - "Ейбітібі", "Макміллан Блодел" (у власності останньої знаходиться понад 1 млн. га лісових угідь).

Національний капітал переважає також в харчовій промисловості; тут виокремлюються компанії "Джордж Уестон" (хліб, бакалійні, кондитерські товари) і "Сігрем" (алкогольні напої).

Сільське господарство Канади відрізняється високим рівнем спеціалізації й концентрації, високою продуктивністю праці. Основним господарським суб'єктом в цій сфері є середні й великі сімейні ферми чисельністю понад 220 тисяч. Близько 80% ферм розташовано в районі прерій. Середній розмір господарства становить 242 га, це значно більше, ніж в США.

В структурі сільськогосподарського виробництва особливо виділяються господарства зернового й м'ясо-молочного напрямку. Значна питома вага екстенсивного землеробства, пасовищного тваринництва. Крім зернових культур вирощується багато олійних культур (олійний льон, рапс, соя). Садівництво поширено в провінціях Британська Колумбія (її називають "садом Канади") й Онтаріо.

Хутровий промисел, хоч і втратив в певній мірі колишнє значення в економіці Канади, все ще залишається помітною галуззю господарства. За експортом хутра Канада на світових ринках конкурує тільки з Росією. В торгівлі хутром панує одна з найстаріших компаній "Хадсон Бей". Вона контролює заготівку хутра, має широку мережу магазинів його збуту.

Сфера послуг Канади, як і в інших розвинутих країнах, є головною в структурі ВВП. В 90-х роках найбільш динамічно розвивалися такі галузі: бізнес-послуги для підприємницького сектора, оптова торгівля, готельне господарство, громадське харчування, сфера комунікацій. Основою сфери послуг є банківська система Канади.

Банківська система відрізняється високим ступенем концентрації. В Канаді є три типи кредитних закладів: чартерні банки, що мають багато відділень по всій країні; трастові компанії (по суті, небанківські кредитні заклади); кредитні об'єднання (провінційні заклади). Основою кредитної системи є комерційні банки. Найбільший обсяг кредитних операцій зосереджено в першій десятці таких банків.

Найбільші комерційні банки Канади

"Ройял бснк оф Кенада" ("Банк Канади")

"Кенедіен імпіріел бенк оф коммерс"

"Бенк оф Монтреол"

"Бенк оф Нова Скошіа"

"Торонто Домініон бенк"

"Нешнл бснк оф Кенада"

"Меркантайл бенк оф Кенада"

"Контінентал бенк оф Кенада"

"Бенк оф Брітіш Коламбіа"

"Кенедіен Коммершл бснк"

Сьогодні найпотужнішими є "Ройял бенк оф Кенада", "Монреальський банк" і "Бенк оф Нова Скошіа" ("Банк Нової Шотландії"). "Банк Канади" є центральним банком країни. Його функції полягають у формуванні і здійсненні грошової політики, в контролі за банківськими закладами країни та в грошовій емісії.

Канадським банкам притаманна досить чітка галузева спеціалізація. "Ройял бенк оф Кенада" традиційно фінансує нафтогазову промисловість, "Кенедіен імпіріел бенк оф коммерс" - гірничорудну, "Бенк оф Нова Скошіа" і "Бенк оф Монтреол" - видобуток мідної руди.

Канадські банки беруть участь у створенні великих холдингів, що контролюють цілі галузі і великі групи підприємств в різних сферах економіки. Так, траст-ком-панія "Ройял траст" знаходиться під контролем "Ройял бенк оф Кенада", "Монтреол траст" - під контролем "Бенкоф Монтреол". Одним з найпотужніших холдінгів є "Пауер корп", пов'язаний, зокрема, з "Бенк оф Америка"'(США); він контролює корпорації в авіабудуванні, целюлозно-паперовій промисловості, металургії. Інший холдінг - "Кенедіен Пасіфік" - має під своїм контролем фірми в нафтогазовій промисловості, у виробництві кольорових металів, а також судноплавні компанії.

В Канаді досить розвинута біржова справа. Особливе значення мають дві фондові біржі - Торонтська і Ванкуверська. Торонтська біржа - одна з найстаріших в Канаді (заснована в 1861 р.) На цій біржі здійснюються операції не з будь-якими фірмами, а тільки з такими, що мають високу репутацію в діловому світі щодо їх фінансів і управління. Завдяки жорстким критеріям відбору інвестори, що користуються послугами Торонтської фондової біржі, мають можливість Вибирати серед найкращих канадських підприємств. Учасниками біржової діяльності є понад 12 тис. компаній, сфера інтересів яких простягається від видобувних галузей промисловості до торгівлі нерухомістю й розробки нових технологій. Володіють Торонтською біржею 70 фірм-членів, які, по суті, є брокерами, займаються купівлею-продажем цінних паперів.

Внутрішня торгівля також відрізняється високим рівнем концентрації. Крім компанії "Хадсон Бей", про яку вже йшла мова, в роздрібній торгівлі домінуючі позиції займають фірми "Сіерз", "Бей" та "Ітон"; цим трьом належить понад 300 найбільших універмагів в країні. Ця група компаній торгує переважно непродовольчими товарами. В торгівлі продовольством панують фірми "Лоблоус", "Стейнберг", "Провідо" та ін. Фірма "Лоблоус" є найбільшим імпортером продовольства з-за кордону.

Динаміка розвитку економіки Канади в другій половині XX ст., як і в інших розвинутих країнах, була під впливом економічних циклів, проте зльоти і падіння ВВП й промислового виробництва в Канаді були не такими різкими. Так, наприклад, в 70-х роках підчас світових криз Канада мала навіть невеликий позитивний приріст. В 1950-1970 рр. темпи приросту ВВП становили в середньому 4,5-5,0%. Далі вони поволі знижалися аж до середини 90-х років, коли економіка Канади відчула новий позитивний поштовх.

Динаміка ВВП Канади в другій половині XX ст. (в %)

1950-1970

1970-1980

1980-1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

Приріст ВВП

4,5

4,0

3,4

1,8

0,9

-2,8

0,1

4,7

4,0

0,2

4,3

4,2

43

Слід зауважити, що в перші два повоєнні десятиліття темпи росту економіки Канади хоч і були високими, але поступалися показникам інших країн "Сімки" за винятком Великої Британії". На темпи розвитку економіки Канади великий вплив здійснює кон'юнктура внутрішнього ринку США. Крива тренду канадського ВВП майже синхронізується з американським. Так, спад ВВП в 1981-1982 рр. (-4,8%) і в 1991-1993 рр. збігався з глибокою економічною кризою в США. І навпаки, високі темпи росту ВВП Канади в другій половині 90-х років пов'язані з безпрецедентним, тривалим піднесенням економіки США.

В другій половині 90-х років темпи приросту ВВП в Канаді перевищували темпи інших країн "Сімки". Прискоренню економічного зростання сприяло суттєве здешевлення кредиту й пожвавлення споживчого попиту, тривале піднесення в житловому будівництві. Збільшилася закупівля товарів тривалого користування. Рекордним за останні десятиліття був обсяг приватних капіталовкладень (в 2000 р. збільшився на 14%). Період безперервного зростання ВВП тривав понад 20 кварталів підряд, чого не спостерігалося вже три десятиліття. Було створено понад 1,5 млн. нових робочих місць. Безробіття впало до 6,7% - найнижчого рівня за останні 25 років. Сальдо платіжного балансу за поточними операціями досягло в 2000 р. рекордної величини - 19 млрд. дол. Спостерігалося пожвавлення інноваційної діяльності. В 2000 р. порівняно з 1998 р. вдвічі зросли обсяги венчурного фінансування - інвестицій в молоді компанії "нової економіки". Продуктивність праці зросла на 3% в 2000 р.

Після 2000 р. в економіці Канади ситуація погіршилася, знов таки, відповідно економічній ситуації в США. Вже в четвертому кварталі 2000 р. темпи ВВП знизилися до 1,6%, в першому кварталі 2001 р. - до 2,0, в другому кварталі - до 0,4%; в третьому кварталі 2001р. показник був уже від'ємним (-1,4%).

Спад в економіці США викликав ланцюгову реакцію погіршення кон'юнктури в декількох галузях канадської промисловості. Насамперед, це торкнулося автомобілебудування, оскільки дев'ять з кожних десяти канадських автомобілів реалізуються в США. Крім того, туди відправляється 70% вироблених в Канаді автомобільних частин і вузлів. Далі, спад поширився на суміжні галузі - сталеливарну, виробництво прокату й пластмасових матеріалів.

Важливою соціальною проблемою Канади залишається безробіття. В 1990-1994 рр. його рівень перевищував 10% від економічно активного населення. Після зниження наприкінці 90-х років, рівень безробіття в 2001 році піднявся до 7,2%. Найбільші труднощі з улаштуванням на роботу відчуває молодіж у віці від 15 до 24 років; рівень безробітних у цій віковій групі в 1998 р. становив 16%. Наприкінці 2001 р. усіх безробітних в Канаді нараховувалося 1320 тис. чол.

Негативним фактором впливу на розвиток канадської економіки в 2001 роді стало скорочення обсягів зовнішньої торгівлі. Воно розпочалося ще в останньому кварталі 2000 р., а в першому кварталі 2001 року експорт скоротився на 5%, а імпорт - на 10%; в другому кварталі показник для експорту залишався від'ємним (-3,1%), а для імпорту став позитивним (+2,1%).

Передбачається, що спад в канадській економіці не буде тривалим. Сектори, що працюють на внутрішній ринок, рецесія майже не захопила. Триває приріст обсягів житлового будівництва. Крім того, високі темпи спостерігаються у видобутку нафти* газу й кольорових металів. В 90-х роках майже 90% підприємств обробної промисловості здійснили структурну перебудову (запровадження нових видів обладнання й технологій, перехід на випуск нової продукції, реорганізацію управління виробництвом); це зміцнило позиції канадських фірм на внутрішньому й зовнішньому ринках.

Внутрішня економічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України в Канаді
Додаток 5. Країни з перехідною економікою
5.1. Економіка Російської Федерації
Росія в світовій економіці
Структура та динаміка розвитку економіки
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru