Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Зовнішньоекономічна політика

Вже відзначалося, що зовнішньоекономічна політика Канади сильно орієнтована на співробітництво зі Сполученими Штатами Америки. Канадсько-американські зв'язки ще більше зміцніли після утворення в 1994 р. організації НАФТА Проте лібералізація взаємної торгівлі обох країн почалася раніше і відбувалася поступово. Вже у 80-х роках минулого століття США імпортували без митного оподаткування 80% продукції з Канади, а Канада на тій же основі - 65% продукції з США. Угода про заснування НАФТА передбачає до 2003 р. усунення всіх торговельних перешкод між Канадою, США та Мексикою. Але між США і Канадою таких перешкод практично вже нема.

Участь в НАФТА полегшує канадським бізнесменам проникнення на ринки США й Мексики. З іншого боку, Канада вже зовсім не захищена від конкуренції більш потужних американських корпорацій; оптимальне рішення в цій ситуації - взаємне злиття капіталу, створення спільних підприємств, що й активно здійснюється. Інша проблема - поступове нарощування міграції дешевої робочої сили з Мексики до Канади. Враховуючи, що тривалий час рівень безробіття в Канаді був досить високим, ця проблема може загострити соціально-економічну ситуацію в країні.

Зовнішня торгівля має дуже велике значення для економічного розвитку Канади. Експортна квота Канади (45,3%) - найвища серед країн "Сімки" й одна з найвищих серед розвинутих країн (ще вище тільки в Ірландії). Останні десятиліття кон'юнктура на світових ринках для канадської зовнішньої торгівлі складалася сприятливо; ціни на експортні товари зростали швидше, ніж на імпортні, тобто умови торгівлі покращилися. Так, за 70-ті роки ціни на канадський експорт збільшився на 210%, тоді як імпортні - на 197%; Тоді ціни на газ зросли в 7 разів, на алюміній - в 3 рази, на деревину - в 3 рази, на мінеральні добрива - в 5 разів, на пшеницю - в 2,5 рази. В подальші десятиліття світова кон'юнктура на ринках сировинних товарів дещо погіршилася, але в цілому торговельний баланс Канади зводився переважно з позитивним сальдо. В 2000 році воно складало 34 млрд. дол.

Товарна структура Канадської зовнішньої торгівлі суттєво змінилася наприкінці XX ст. Якщо в 50-60-ті роки в експорті домінували сировина і промислові напівфабрикати, а частка готової продукції становила 8-9% вартості, то сьогодні саме продукція високого ступеню обробки визначає канадський експорт; при цьому зберігаються великі абсолютні обсяги експорту мінеральної сировини, палива, продовольства й деревини.

Товарна структура зовнішньої торгівлі Канади в 1999 р. (в %)

Товар

Частка в експорті

Частка в імпорті

Машини і устаткування

22

34

Автомобілі

24

22

Деревина, целюлоза

14

1

Паливо, електроенергетика

8

5

Продукція сільського гос-ва

8

6

Товари споживчого призначення

3

11

Інші промислові товари

18

20

На США припадає 86% канадського експорту. Зокрема, Канада експортує в США: 80% вироблених автомобілів; 65% продукції легкої промисловості; 55% гуми; 50% електроустаткування; 50% сталі; 50% промислового обладнання; 50% продукції целюлозно-паперової промисловості. Крім того, Канада є значним постачальником нафти й газу в США (майже половина всього експорту цих продуктів йде на американський ринок).

На друге місце серед торговельних партнерів Канади вийшла Японія - 3% експорту. Далі йдуть Велика Британія (1,5%), Німеччина, Південна Корея, Нідерланди, Китай.

В імпорті Канади частка США становить 76%, Японії - 4%. Серед інших країн - Велика Британія, Німеччина, Франція, Мексика, Тайвань, Південна Корея.

Зовнішній борг Канади складає відносно невелику величину - в 2000 р. він дорівнював 2 млрд. дол.

В міжнародному русі капіталу Канада має від'ємне сальдо (-244 млрд. дол. в 2000 p.), тобто вивіз капіталу з Канади перевищує його надходження. В міжнародних операціях з капіталом основним партнером Канади є США, а також країни ЄС та Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Особливості ділової етики
Інтереси України в Канаді
Додаток 5. Країни з перехідною економікою
5.1. Економіка Російської Федерації
Росія в світовій економіці
Структура та динаміка розвитку економіки
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України в Росії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru