Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Структура і динаміка розвитку економіки

Місце в світовій економіці

У світовому масштабі Польща не виділяється ні розмірами території та населення, ні економічною потужністю. Але на теренах Європи її ресурсний потенціал, економічна й політична роль досить помітні. За європейськими мірила-' ми вона знаходиться серед найбільших держав за площею (майже дорівнює розмірам Німеччини) і чисельністю населення (ненабагато поступаючись Іспанії). Але більш важливою є економічна роль Польщі в Європі. Польща - це постсоціалістична країна, що має найбільш яскраві досягнення в перебудові економіки на ринкові засади. На відміну від Китаю, що продовжує дотримуватися соціалістичної моделі розвитку, Польща першою з колишніх соціалістичних країн рішуче відкинула комуністичну ідеологію і принципи соціалістичного господарства. "Шокова терапія" в реформуванні економіки прийняла в Польщі найбільш виразні форми.

Особливо помітна роль Польщі в Центральній Європі, де вона виступає стрижнем інтеграції в рамках Митного Центрально-Європейського союзу (ЦКФ-га). Польща багато де в чому є взірцем для інших країн Центральної та Східної Європи, а також для України в процесі здійснення економічних реформ.

Польща є членом НАТО, ОЕСР, СТО, а в 2004 році стане повноправним членом ЄС. З одного боку, це є свідоцтвом значної уваги, яка приділяється Польщі розвинутими державами. З іншого боку, це вносить певні корективи в українсько-польські стосунки. Польща перетворюється на особливого сусіда, який буде діяти за правилами організацій, членом яких вона є (наприклад, встановлення візового режиму, більш жорстких митних нормативів тощо). Водночас Україна сподівається на підтримку з боку Польщі щодо інтеграції в ЄС.

Республіка Польща: коротка довідка

Територія................. .................................... 312.6тис. кв. км

Населення (2000 р.)............... ....................... 38,8 млн. чол.

Столиця................. ................................... Варшава

ВВП (за поточним курсом, 1998 р.).................. і59 млрд. дол.

ВВП (за ПКС, 2000 р.)............... ................... 326 млрд. дол.

ВВП на душа населення:

за поточним курсом................. ...... 4 088 дол.

за ПКС................. ........................ 402 дол.

Експорт (2000 р.)............... .......................... 28,4 у под. дол.

Імпорт (2000 р.)............... ........................... 42,7 млрд. моя.

Зовнішній борг (2000 р.)............................... 57 млрд. дол.

Рівень безробіття ( 1999 р.)............................. 12%

Національна валюта................. .................... злотий

За рівнем економічного розвитку Польща знаходиться у третій десятці європейських держав. На світових ринках вона відома як постачальник вугілля, чорних і деяких кольорових металів, тканин, продукції сільського господарства та харчової промисловості. Польща посідає перше місце в Європі за видобутком вугілля та за його експортом. Вона здійснює досить значні обсяги поставок у західноєвропейські країни картоплі, м'яса, молока, городніх та ягідних культур. За виробництвом картоплі Польща займає перше місце в світі.

Структура і динаміка розвитку економіки

Соціально-економічні трансформації, що відбуваються в Польщі з 1990 року, переорієнтація економіки з ринків РЕВ на світові ринки спричинили досить суттєві зміни в структурі народного господарства країни. Найважливішим стало різке падіння частки промисловості, незважаючи на те, що в структурі ВВП вона займає 36%. Продукція польської важкої індустрії, особливо машинобудування, в колишніх соціалістичних країнах Європи, на які вона майже цілком орієнтувалася, сьогодні не затребувана через глибокі структурні зміни Й кризові ситуації в економіці цих країн. На ринках західноєвропейських країн продукція польської промисловості зустрічає жорстку конкуренцію, якої вона не витримує. За перші десять років економічної перебудови число зайнятих в машинобудуванні скоротилося вдвічі.

Структура економіки Польщі в 1999 р. (%)

Галузі

Частка у ВВП

Структура зайнятості

Сільське господарство

4

28

Промисловість

36

22

Послуги

60

50

Структурні зміни в промисловості відзначаються найбільшою глибиною. Попри різкого падіння частки машинобудування, скоротилася також частка текстильної промисловості. Промисловість в цілому залишається енергомісткою, а машинобудування - металомістким. Машинобудування, яке раніше було домінуючою галуззю промисловості, сьогодні поступається паливно-енергетичній і харчовій галузям. Підвищилася частка чорної й кольорової металургії, коксохімії.

Основою польської енергетики є кам'яне й буре вугілля, що видобувається в країні. Нафта майже цілком (на 98%) імпортна; вона надходить з Росії нафтопроводом "Дружба" та з родовищ Північного моря (англійських, норвезьких). З пуском до ладу нафтопроводу Одеса-Броди Польща буде мати ще одне (закавказьке) джерело постачання нафти. Газ також переважно російський, своїми покладами газу Польща забезпечує себе лише на третину.

Виплавка чорних металів скоротилася в 90-ті роки, проте Польща в цілому забезпечує себе чавуном і сталепрокатом і навіть їх експортує. Залізна руда імпортується з України, Росії й Бразилії. Кольорова металургія представлена, перш за все. виплавкою міді н срібла, за обсягами яких Польща посідає перше місце в Європі.

В машинобудуванні все ще досить велика частка металомістких видів виробництва - шляхобудівельної техніки, турбін та котлів, шахтного обладнання, обладнання для хімічної промисловості. Це - старі галузі машинобудування, які були створені в соціалістичні часи й орієнтувалися на ринки РЕВ. Поступово виникають нові, сучасні галузі, в основному, із залученням іноземного капіталу. До них належать електротехнічне машинобудування, електроніка і особливо автомобілебудування, яке розширюється завдяки капіталу таких фірм, як "Фольксваген", "Опель", "Деу", "Судзукі".

В хімічній промисловості переважають галузі неорганічної хімії, що працюють на власній сировині (вугілля, сірка, кухонна сіль). Виділяється виробництво сірчаної кислоти, суперфосфату й азотних добрив.

Легка промисловість працює тепер переважно на внутрішній ринок, від чого обсяги виробництва, особливо в текстильній промисловості, різко скоротилися.

Харчова промисловість Польщі має добрі традиції й відома на ринках Східної та Західної Європи. Особливо виділяється продукція молочної промисловості, а також цукрова, борошномельна, м'ясна.

Сільське господарство Польщі ґрунтується на малоземельних і середньоземельних господарствах. Продуктивність землеробства й тваринництва значно нижча, ніж в країнах Західної Європи. В структурі сільського господарства переважає тваринництво (дві третини товарної продукції); особливо домінує свинарство й велика рогата худоба молочного напрямку.

В рослинництві головують пшениця й жито, картопля, цукровий буряк.

Серед країн Західної і Центральної Європи (тобто без СНД) Польща посідає третє місце за збиранням зерна й рапсу, четверте - за цукровим буряком й надоями молока, друге - за поголів'ям свиней, а на першому в світі, як вже зазначало" ся, - за збиранням картоплі.

В сфері послуг провідними галузями є внутрішня й зовнішня торгівля, транспорт, будівництво, побутові послуги. За роки реформування підвищилася роль кредиту, який все більше обслуговує приватний сектор. Успішно розвиваються такі види послуг, як іноземний туризм, готельний бізнес, громадське харчування (ресторани, кав'ярні тощо).

Динаміка економічного розвитку Польщі формувалася під впливом "шокової терапії". В 1990-1991 рр. відбувся глибокий спад економіки. Продукція промисловості скоротилася на третину. Інфляція злотого в 1990 р. становила 586%. в 1991 р. - 70%; високою вона залишалася й надалі, хоча її темпи поступово спадали. З 1992 р. почалося піднесення економіки. В1994 р. "передшоковий" рівень було досягнуто.

Динаміка ВВП Польщі

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

млрд. дол.

84

86

99

126

143

143

159

...

% приросту

+2.3

+15,1

+27,3

+13,5

0,0

+11,2

+4,8

1990 р. = 100%

95

99

104

112

118

118

132

Проте не всі галузі народного господарства однаково успішно. В сільському господарстві спостерігається тривалий застій, обсяги його продукції навіть наприкінці 90-х років не досягли дореформеного рівня.

Динаміка обсягів валової продукції промисловості і сільського господарства Польщі (1990 р. = 100%)

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

Промисловість Сільське господарство

88.1 98.4

91,5 85,8

98.2 87.1

112,8 83,2

123.4 92.6

130.5 93.4

148.5 91,9

Наприкінці 90-х років і на початку нового століття темпи зростання макроекономічних показників Польщі дещо уповільнилися. Проте відбувалися важливі якісні й структурні зміни в економіці.

Особливості внутрішньої економічної політики
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової стики
Інтереси України в Польщі
Додаток 6. Країни, що розвиваються
6.1. Економіка нових індустріальних країн
Місце у світовій економіці
Регіональні особливості
6.2. Економіка найменш розвинутих країн
Місце у світовій економіці
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru