Ринок і ресурси споживчих товарів - Офіленко Н.О. - 1.3.2. Виробництво свіжого винограду, ринок продуктів їх переробки

Виноград - це гроно, що складається із стрижня, від якого відходять гребені з плодоніжками і ягодами. Грона має різну щільність (щільна, рихла) і величину (маленькі, середні, великі і дуже великі).

Вирощування і переробкою винограду займається виноградноп-родуктовий комплекс.

До складу винограднопродуктового комплексу України входять виноградарство, промислова переробка винограду, а також виробництва, що обслуговують ці галузі. Кінцевою продукцією комплексу є свіжий виноград, виноградні вина, виноградний сік, коньяки, які виготовляють з технічних сортів винограду. З відходів виробництва отримують кормове борошно, оцет, виноградну олію, дріжджі, спирт, виннокам'яну кислоту, дубильні речовини, органічні добрива тощо.

Базовою галуззю цього спеціалізованого комплексу є виноградарство. Його розвитку в Україні сприяють ґрунтово-кліматичні умови Автономної Республіки Крим, Одеської, Миколаївської, Херсонської та Закарпатської областей, де зосереджено понад 90 відсотків загальної площі виноградників. Всього в Україні під цією культурою зайнято близько 176 тис. га.

Виноград погано транспортується, тому виробництва первинної його переробки розташовані поблизу сировинних баз. Промислову переробку винограду здійснюють в основному спеціалізовані заводи. Підприємства з виробництва коньячного спирту розміщені поряд з заводами первинної переробки, тобто в районах вирощування винограду. Заводи вторинного виноробства і шампанських вин діють як в районах виноградарства (Массандра, Новий Світ, Севастополь), так і в районах споживання готової продукції (Одеса, Київ, Донецьк).

Подальший розвиток комплексу пов'язаний з переорієнтуванням його базової галузі на вирощування винограду для споживання переважно у свіжому вигляді при скороченні переробки на вино та виноматеріали.

1.3.3. Вирощування тютюну і виробництво з нього сигарет, цигарок, курильного тютюну і махорки, а також одержання нікотинових препаратів, лимонної та яблучної кислот

Тютюн - це рослина родини пасльонових, поширена переважно в Америці, Південній Африці та Азії.

Враховуючи велику шкідливість нікотину і смол тютюну, всі країни світу проводять роз'яснювальну роботу серед населення щодо згубності куріння. незважаючи на це, в Україні поширена візуальна реклама тютюнових виробів на бігбордах, яка згідно з державним законом про рекламу, супроводжується написом "Міністерство охорони здоров'я попереджує - куріння шкодить вашому здоров'ю".

Фізіологічна цінність тютюну залежить від вмісту нікотину, а смакова - від комплексу речовин, насамперед продуктів згорання білків і цукрів. при згоранні білкові речовини надають гіркоти і відчуття пекучості, а цукри пом'якшують смак. Аромат зумовлюють ефірні олії і смоли.

Для куріння використовують висушене і спеціально оброблене (ферментоване) листя тютюну, яке надходить на тютюнові фабрики для виготовлення тютюнових виробів.

Виробництвом тютюну займається понад 100 країн світу. Монополістом з його виробництва є КНР, подальші місця за цим показником займають СІЛА, Індія і Бразилія.

В Україні також вирощується невелика кількість тютюну. Вирощуванням і переробкою тютюнового листя займається тютюновопромисловий комплекс.

Тютюновопромисловий комплекс включає спеціалізоване рослинництво з вирощування тютюну і махорки для промислової переробки: виготовлення сигарет, цигарок, курильного тютюну і махорки, нікотинових препаратів, виробництва лимонної та яблучної кислот, засобів боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур.

Основні посівні площі тютюну знаходяться в Автономній Республіці Крим, Тернопільській, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій та Одеській областях.

Вирощування махорки зосереджено в Полтавській, Сумській та Чернігівській областях.

Загалом, виробництво тютюну в Україні зменшується з року в рік. Найбільш урожайним "тютюновим" роком був 1982 р. Тоді країна виробили майже 36 тис. т. цієї продукції. У 1996 р. виробництво тютюну в Україні становило 26 тис. т., що забезпечило завантаження тютюнових фабрик на 40-50 %. У 1997 р. в країні проду- ковано тільки 6 тис. т., а в 1998 р. - не більше 2 тис. т. Станом на 2005 р. вирощування тютюну в Україні скоротилось менше 1 тис. т.

Із тютюну виготовляють сигарети, цигарки, курильний і люльковий тютюн, курильну і нюхальну махорку. Всі тютюнові вироби для куріння виготовляють переважно з суміші різних сортів жовтого тютюну.

Зараз в Україні нараховується 17 тютюнових фабрик. Найбільші з них розміщені в Одесі, Кременчуці, Харкові, Сімферополі. Основним видом тютюнових виробів цих фабрик є сигарети.

В Полтавській області працює 3 тютюново-махоркових підприємства. Це ЗАТ "Джей ті інтернешнл Україна", Кременчуцька філія підприємства з іноземними інвестиціями "Папастратос Україна" та спільне українсько-болгарське підприємство "Полтава БТ".

Крім тютюнових виробів із тютюну виробляють нікотинові препарати, лимонну та яблучну кислоти, засоби боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур.

1.3.3. Вирощування тютюну і виробництво з нього сигарет, цигарок, курильного тютюну і махорки, а також одержання нікотинових препаратів, лимонної та яблучної кислот
1.3.4. Вирощування хмелю для пивоваріння і виробництво з нього дріжджів, лікарських препаратів та косметичних засобів, лаків і фарб
1.4. РИНОК І РЕСУРСИ ПРОДУКТІВ ТВАРИННИЦТВА, РИБИ І РИБНИХ ТОВАРІВ, ПРОДУКТІВ БДЖОЛЯРСТВА
1.4.1. М'ясне скотарство, свинарство, птахівництво і вівчарство, а також м'ясні продукти з них
1.4.2. Ринок і ресурси молока і молочних товарів
1.4.3. Риба і рибні товари
1.4.4. Мед і інші продукти бджільництва (віск, пилок, прополіс, маточне молочко)
1.5. АНАЛІЗ І СТАН РОЗВИТКУ ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ
1.5.1. Механізм насичення ринку продовольства
1.5.2. Сучасний стан розвитку продовольчого ринку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru