Ринок і ресурси споживчих товарів - Офіленко Н.О. - 1.4.2. Ринок і ресурси молока і молочних товарів

Молоко і молочні товари (сири, вершкове масло, молочні консерви і сухі молочні продукти, морозиво, кисломолочні продукти і ін.) мають велике значення в харчуванні людей.

Молоко - це біологічна рідина, яка виробляється молочними залозами самок ссавців. У коров'ячому молоці міститься 85-89 % води, 2,9-4,1 % білків, 2,5-5,0 % жиру. Жири, білки та лактоза молока добре засвоюються організмом людини (на 95-97 %).

Виробництво молока і молочних продуктів є однією із важливих галузей сільського господарства.

Молокопродуктовий комплекс - взаємопов'язана система підприємств з виробництва молока, його промислової переробки та обслуговування цих підприємств. Основою молокопродуктового комплексу є молочне скотарство. Від рівня і масштабів його розвитку залежать масштаби виробництва і, певною мірою, спеціалізація підприємств молочної промисловості. До складу останньої входять: маслосироробна, молочноконсервна галузі та виробництво продукції з незбираного молока. Основна продукція: масло, сир, молочні консерви, продукція з незбираного молока, сухе молоко, морозиво тощо.

В країнах СНД найбільше молочних корів є в Росії та Україні. Однак з року в рік їх чисельність катастрофічно зменшується. В період з 1990 р. по 2000 р. кількість цих тварин зменшилась з 10,1 млн голів до 6,2 млн голів. Станом на 2005 рік поголів'я молочних корів в Україні становить 4,3 млн голів, але за кількістю їх наша країна посідає 5 місце у світі після Індії, Бразилії, Росії та Мексики.

Починаючи з 1991 року обсяги виробництва вершкового масла в Україні з кожним роком зменшуються. В 2005 році в країні продуковано 95 тис. т. цієї продукції (в порівнянні з 1990 р. - 444 тис. т., 1998 р. - 110 тис. т.).

В Україні виробництво сирів в останні роки почало повільно збільшуватись, хоча світове виробництво сирів набирає швидко обертів. Обсяги виготовлення сирів в Україні в 1990 році становило 194 тис. т.; 1996 році - 60 тис. т.; 1998 році - 44 тис. т.; 2005 рік - 48 тис. т.

Виробництво сухого молока в країні настільки низьке, що його не вистачає для потреб населення України, тому основна кількість сухого молока завозиться з Росії і Німеччини.

Виготовлення молочних консервів знаходиться в межах потреб населення, але якість їх з кожним роком знижується, тому що виробники для здешевлення продукції замінюють молочний жир рослинним, при цьому погіршується не тільки смак, але і всі поживні властивості.

В Україні переробкою молока займаються переважно середні та великі підприємства молокопродуктового комплексу потужністю 25-250 т переробки молока за зміну. Розвивається спеціалізація виробництва та його концентрація. Виробництво масла зосереджено в основному на 107, твердого сиру - на 18, молочних консервів і сухого молока - на 48 заводах.

Територіальна спеціалізація молокопродуктового комплексу за підгалузями сформувалася залежно від наявності ресурсів молока, його якості та особливостей розміщення населення. Підприємства з виробництва масла, твердих сирів, молочних консервів, сухого молока розміщені здебільшого у сільськогосподарських регіонах з високим рівнем розвитку молочного тваринництва.

Найбільші заводи з виробництва масла знаходяться у Вінницькій, Полтавській, Чернігівській і Черкаській областях. Для виробництва твердого сиру використовують молоко лише певних якостей та хімічного складу. Найсприятливіші умови для сироваріння склалися в передгірних і гірських регіонах Українських Карпат та деяких областях степової зони. Найбільші сироробні заводи: Новгород-Сіверський (Чернігівська область), Дубнівський (Рівненська область), Городенківський (Івано-Франківська область), Старосамбірський (Львівська область), Дніпрорудненський (Запорізька область); заводи з виробництва сухого знежиреного молока: Староко-стянтинівський (Хмельницька область), Веселинівський (Миколаївська область), Бобровицький (Чернігівська область), Буринський (Сумська область), Маловисківський; молочних консервів: Тальнівський (Черкаська область), Смілянський (Черкаська область), Первомайський (Миколаївська область), Гніванський (Вінницька область), Лубенський (Полтавська область).

Великі підприємства з виробництва продукції з незбираного молока споруджено переважно у великих містах і промислових центрах Дніпропетровську, Києві, Донецьку, Харкові, Макіївці, Одесі, Львові, Маріуполі.

У розвитку молокопродуктового комплексу слід приділити увагу збільшенню випуску продукції з малим вмістом жиру, збагаченої білком і вітамінами, поліпшенню якості, збільшенню випуску продукції у розфасованому вигляді. Особливе значення для подальшого розвитку має раціональне використання виробничих потужностей переробних підприємств, концентрація виробничої сировини із зосередженням потужностей з їхньої промислової переробки, впровадження комплексної переробки сировини, збільшення її частки на виробництво сиру і сухих молочних продуктів, широке використання безвідходних технологій.

1.4.3. Риба і рибні товари
1.4.4. Мед і інші продукти бджільництва (віск, пилок, прополіс, маточне молочко)
1.5. АНАЛІЗ І СТАН РОЗВИТКУ ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ
1.5.1. Механізм насичення ринку продовольства
1.5.2. Сучасний стан розвитку продовольчого ринку
1.5.3. Ринкові відносини в аграрному виробництві України
Розділ 2. РИНОК І РЕСУРСИ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ
2.1. ФОРМУВАННЯ І СТРУКТУРА РИНКУ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ
2.1.1. Особливості виробництва непродовольчих товарів
2.1.2. Структура ринку непродовольчих товарів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru