Розводять їх для одержання яєць та м'яса. Найбільш поширеними з них є плімутрок, род-айланд, нью-гемпшир, сусекс, кучинські ювілейні, московські чорні та полтавські глинясті.
Плімутрок. Порода виведена у США схрещуванням порід кохінхін і доркінг з іспанськими чорними. З восьми різновидностей плімутрока у нас розводять лише смугастих і білих. При виробництві бройлерів в якості материнської форми використовують білих плімутроків. Кури мають овальний тулуб, довгу широку спину, невелику голову, короткий хвіст, гребінь листовидний, прямий. Жива маса півнів - 3,5-4,3 кг, курок - 2,7-3,4 кг, несучість - 160170 яєць на рік, маса яйця - 56-60 г (шкаралупа світло-коричнева). Кури витривалі, добре акліматизуються.
Род-айланд - породу створено у середині XIX ст. у США (штат Род-Айланд) схрещуванням місцевих курей з половими шанхайськими, червоно-бурими малайськими та бурими леггорнами. Кури мають широкий, глибокий тулуб, листоподібний гребінь, оперення темно-червоне, пір'я хвоста чорне з зеленуватим полиском. Жива маса півнів 3,4-3,6 кг, курок- 2,6-3,0 кг, несучість 160180 яєць на рік, маса яйця 57-60 г (шкаралупа червоно-бура). В Японії створено лінії курей породи род-айланд, несучість яких 260-270 яєць.
Нью-гемпшир - різновидність породи род-айланд, одержано шляхом добору на підвищення несучості і виводимості яєць. Назву одержала від штату Нью-Гемпшир, де була виведена. В курей цієї породи світліше, ніж у род-айландів, оперення. Жива маса півнів 2,9-3,5 кг, курок - 2,7-2,8 кг. Несучість 190-200 яєць на рік, маса яйця 60-63 г (шкаралупа червоно-коричнева). Кури користуються великим попитом у населення.
Сусекс. Порода виведена в Англії (графство Сусекс). Оперення у курей біле, на шиї є чорні пір'їни, кінці крил та хвоста чорні, гребінь листовидний, жива маса півнів - 3-3,8 кг, курок - 2,5-3 кг, несучість- 150-170 яєць на рік, маса яйця - 58-65 г (шкаралупа жовто-коричнева). Кури добре відгодовуються, м'ясо ніжне і смачне. Інстинкт насиджування розвинений погано.
Кучинські ювілейні кури виведені методом схрещування курей різних порід: російських білих, нью-гемпширів, род-айландів, австралорпів, плімутроків білих і лівенських. Кури мають довгий та глибокий тулуб, широку спину, округлі груди і об'ємистий живіт, оперення у курок жовтувате з темними крапками на золотавій гриві, кінець хвоста чорний. У півнів оперення тулуба червоне, на грудях і хвості чорне, грива золотава, гребінь листовидний. Жива маса півнів 3,5-4,5 кг, курок - 2,8-3,3 кг, несучість - 170-190 яєць на рік, маса яйця - 60-61 г (шкаралупа світло-коричнева). Молодняк росте швидко.
Московські чорні кури. Породу створено методом схрещування юрловських голосистих курей, бурих леггорнів та нью-гемпширів. У курей широкі, округлі груди, довга широка спина, листовидний гребінь, оперення чорне, грива жовта. Жива маса півнів 3,5-3,7 кг, курок - 2,4-2,6 кг, несучість - 170200 яєць на рік, маса яйця 60-65 г (шкаралупа світло-коричнева).
Брама. Середня вага півнів 3,5-5 кг, курей - 2,6-4 кг; яйценос-кість - 100-150 яєць; вага яйця 53-60 г
Голошиї. Середня вага півнів 2,5-3 кг, курей - 2,0-2,5 кг; яйценоскість - 140-160 яєць; вага яйця 56-62 г М'ясо голошийок відзначається високими смаковими якостями. Забійний вихід м'яса в 70-денному віці становить 80,5 %; вихід їстівних частин тушки у курочок 60,8 %, а у петушків 59,1 %; голошийні курчата характеризуються тонким кістяком, що зменшує долю неїстівних частин.
Голошийність - домінантна ознака, яка передається нащадкам. Вона проявляється ще в ембріональний період, під час формування у зародків ггір'ячих сосочків. Голошийність зберігається при вікових линяннях, так як на шиї не має пір'яних фолікулів, з яких могло б вирости пір'я.
Юрлівська голосиста. Середня вага півнів 3,5-4 кг, курей - 2,5-3 кг; яйценоскість - 120 і більше яєць; вага яйця 60-80 г
Полтавські глинясті кури виведені у Полтавській області. За кольором оперення курей поділяють на три групи: глинясті, зозулясті і чорні. Найбільш поширені глинясті кури із світло- та темно-жовтим кольором оперення. Півні на відміну від курок мають більш темне оперення, на хвості та крилах є чорні пір'їни, гребінь переважно трояндо подібний, тулуб видовжений, груди округлі. Жива маса півнів 3-3,3 кг, курок - 2-2,5 кг, несучість - 170180 яєць на рік, маса яйця - 55-57 г (шкаралупа коричнева).
Адлерські сріблясті. Породу виведено на Адлерській птахофабриці методом схрещування російських білих курей, нью-гемпширів, первомайських, білих плімутроків і юрловських голосистих. Кури мають компактний, розширений спереду тулуб, листовидний гребінь, біле оперення з сріблястим відтінком (так зване колумбійське). Пір'я гриви, махове та рульове - чорне. Жива маса півнів 3,3-3,5 кг, курок - 2,5-2,8 кг, несучість - 160-170 яєць, маса яйця - 60-62 г (шкаралупа коричнева). Молодняк життєздатний, швидко росте.
Племінна робота з м'ясо-яєчними породами курей спрямована на створення спеціалізованих ліній, що використовують при виведенні м'ясних кросів. Ці породи цінні ще тим, що несуть пігментовані яйця, деякі з порід цієї групи мають гени-маркери. Завдяки цьому проводять сортування курчат за статтю у добовому віці.
Створені протягом багатьох десятиліть спеціалізовані породи птиці навіть на перших етапах дуже відрізнялися від своїх диких предків. При відборі великого значення надавалося яєчній і м'ясній продуктивності, особливостям поведінки, здатності насиджувати яйця, виводити повноцінний молодняк і доглядати його.
У другій половині XX ст. при розведенні птиці вже старалися об'єднати в породі високу продуктивність з пристосованістю до умов інтенсивного птахівництва. Велика кількість порід стала гальмом дальшого розвитку галузі. Майже зникли бійцеві та декоративні, деякі м'ясо-яєчні породи. Тепер зберігаються і використовуються лише високопродуктивні породи. На арену вийшли леггорн, корніш, плімутрок. Процес породоутворення різко сповільнився. За нових економічних умов стало вигідніше виводити не породи, а спеціалізовані лінії всередині породи. При схрещуванні кращих поєднаних ліній одержують гібриди, що перевищують за продуктивністю не тільки породу, а й вихідні лінії. Внаслідок створення кросів птиця вирівнялася за продуктивністю, стала стандартною, збільшилася кількість та поліпшилась якість продукції.
Лінії та кроси для виробництва бройлерів
Породи індиків
Породи качок
Породи гусей
Цесарки
Перепели
Голуби
4.2. М'ясна продуктивність та якість м'яса птиці
Розділ 5. конярство