Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Інтереси України у Великій Британії

Для англійського бізнесу характерні дуже сильний соціальний консерватизм, прихильність до ідей, що мають багатовікову історію. Англійський бізнесмен - це вишколена, ерудована людина, що відрізняється високою професійною підготовкою. Для англійського бізнесмена чисто людські фактори мають більше значення, ніж для європейських або японських колег. Він не замикається у своїй роботі, а має широке коло інтересів, пов'язаних не тільки з економікою, але й спортом, літературою, мистецтвом. Англійський бізнесмен дуже спостережливий, є гарним психологом і не приймає як фальші, так і приховання слабкої професійної підготовки. Теоретична і практична підготовка англійських бізнесменів відбувається, в основному, в коледжах та спеціалізованих комерційних школах, престиж яких стоїть досить високо в світі.

В діловому спілкуванні британці є прибічниками традиційного ритуалу, який включає ділові ланчі, симпозіуми, конгреси, семінари, виставки, специфіку телефонних розмов, строгий обсяг, манери. На ділових переговорах британці ведуть себе спочатку формально, але потім після декількох зустрічей, їх манери стають більш вільними, вони звертаються до партнерів по іменам і т.д.

Англійці дуже цінують гумор і часто користуються ним підчас переговорів. Вони вміють розповідати та слухати дотепні анекдоти; часто це вносить розрядку в напруженій ситуації. Самі вони можуть кепкувати з себе, з англійських традицій, але ображаються, якщо це робить іноземний партнер.

Британські бізнесмени, на відміну від американців, не люблять приймати, рішення зразу, вони більш обережні. Як і японці, вони рідко висловлюють рішучу незгоду з позицією партнера, намагаються робити це в м'якій формі, стримано, іноді в невизначеній формі.

Британці надають великого значення репутації фірми партнера, її капіталу, обсягам операцій. Вони враховують також соціальний статус партнера, належність його до престижних клубів і організацій. Особливістю англійських бізнесменів є їх тісні зв'язки з колегами по школі й коледжу, що вони успішно використовують на рівні міністерств та ділових кіл, де вони мають "своїх людей". Це підсилює їх позиції на переговорах.

Інтереси України у Великій Британії

Велику Британію слід розглядати як потенційно важливого партнера України, її економічний і політичний авторитет стоїть високо в світі. Британський прем'єр-міністр Ентоні Блер виступає за скоріше інтегрування до ЄС країн Центральної та Східної Європи, в тому числі й України. Україна сподівається і на позитивну роль Великої Британії щодо вступу нашої країни до Світової торговельної організації.

Зовнішня торгівля між нашими країнами розвивається поки що дуже повільно; за обсягами товарообігу Велика Британія серед західноєвропейських держав поступається Німеччині, Італії, Франції, Швейцарії.

Однією з причин кволості динаміки товарообігу між нашими країнами є те. що сьогодні Україна мало товарів може поставити на британські ринки. Вже зазначалося, що в імпорті Великої Британії основна частка припадає на високотехнічне обладнання, електроніку; поки що ця галузь в нашій країні знаходиться у скрутному становищі.

Динаміка торгівлі товарами між Україною і Великою Британією (млрд. дол.)

Оборот

1996

1998

1999

2000

337.44

312.7

252,0

340,5

Експорт України

135,9

108,0

108,4

137,7

Імпорт України

201,5

204.7

143,6

202.8

Сальдо

-65,6

-96,7

-35,2

-65.1

В торгівлі послугами Україна має невелике позитивне сальдо з Великою Британією: в 2000 році було експортовано послуг на 123 млн. дол., а імпортовано на 104 млн. В нашому експорті послуг Велика Британія посідає друге місце (після Росії), в імпорті - третє (після США й Росії).

Більш сприятлива динаміка британських прямих інвестицій в економіку України.

Динаміка прямих інвестицій з Великої Британії в економіку України

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

млн. дол.

33,8

53,9

100,

151,4

201,3

246,1

299,4

% приросту

-

59,5

86,1

50,9

33,0

22,3

21,7

За обсягом прямих інвестицій в економіку України Велика Британія посідає шосте місце. Є сподівання, що розширення інвестиційної діяльності сприятиме розвитку торговельних відносин між нашими країнами.

4.6. Економіка Італії
Італія в світовій економіці
Структура і динаміка економічного розвитку
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна діяльність
Особливості ділової етики
Інтереси України в Італії
4.7. Економіка Канади
Місце країни в світовій економіці
Структура економіки і динаміка розвитку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru